Τα ψηφοδέλτια των Αυτοδιοικητικών Εκλογών φτάνουν σε μήκος κοντά στο ένα μέτρο
Πόσοι είναι οι υποψήφιοι
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Οι υποψήφιοι και το μήκος των ψηφοδελτίων για τις Δημοτικές και Περιφερειακές κάλπες
Λίγα 24ωρα μένουν μέχρι την Κυριακή και περίπου 152.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, όπως έκανε γνωστό σήμερα (4.10) ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Όπως είπε ο κ. Σταυριανουδάκης, ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων έχει να κάνει, αρχικά με την ύπαρξη αρκετών συνδυασμών στους δήμους της Αττικής ειδικά.
Τα ψηφοδέλτια φτάνουν μέχρι και το ένα μέτρο
«Φανταστείτε ότι στην αρχή είχαν βγει στο 1,15 μέτρο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στους μεγάλους δήμους και διορθώσαμε λίγο και πήγαν κοντά στο ένα μέτρο. Στην αρχή το δείγμα έχει πάει στο 1,15. Μετά, δεν υπήρχε μηχάνημα, παρά μόνο ένα, για να τα εκτυπώσει, συν ότι ήταν και δυσλειτουργικό. Τελοσπάντων, το μεγαλύτερο είναι κοντά στο ένα μέτρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυριανουδάκης, προσθέτοντας ότι για να μπει στον φάκελο το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να διπλωθεί περίπου τέσσερις φορές.
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι αν κάποιος ψηφίσει σωστά τον συνδυασμό, ο συνδυασμός μετράει σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν ψηφίσει λάθος την τοπική κοινότητα. «Οι σταυροί για τους δημοτικούς συμβούλους παραμένουν σωστοί, δεν ισχύουν αυτοί της τοπικής κοινότητας. Αυτό το λέω γιατί εκ των πραγμάτων, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις που έχουν πολλές κοινότητες από κάτω, σίγουρα θα γίνουν και λάθη» επισήμανε.
Τι αλλάζει στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές με την Εφορευτική Επιτροπή
«Κάτι το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται είναι ότι οι άνθρωποι που πήγαιναν μέχρι τώρα εθελοντικά, που δεν πήγαιναν στην ουσία και υποστήριζαν τους δικαστικούς αντιπροσώπους, η Εφορευτική Επιτροπή θα έχει για την πρώτη Κυριακή μία αμοιβή της τάξεως των 40 ευρώ και στη δεύτερη Κυριακή 30€. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτό, είναι ένα ελάχιστο ποσό το οποίο εκρίθη ότι θα πρέπει να δίνεται για την προσπάθεια που θα καταβάλουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, οι δικαστικοί έκαναν τις εκλογές μόνοι τους, κάτι που προκαλούσε και δυσκολία στην έκδοση των αποτελεσμάτων» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών
Ερωτηθείς για το πότε αναμένονται τα αποτελέσματα, ο κ. Σταυριανουδάκης είπε τα εξής. «Από ό,τι τουλάχιστον έχουμε ενημερωθεί, γύρω στις 22:30, δεδομένου ότι τα μισά τμήματα θα βγάζουν Περιφέρειες και τα άλλα μισά θα βγάζουν τους κατά τόπους δήμους. Άρα εκεί είναι ένα θέμα, το οποίο ενώ η οδηγία προβλέπει να μπορεί αν θέλει ο δικαστικός με το σύστημα να στείλει πρώτα τα αποτελέσματα των ψηφοδελτίων και μετά της σταυροδοσίας, θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι ότι πολλοί θα κάνουν τα δύο μηνύματα μαζί, δηλαδή θα περιμένουν να τελειώσουν τους σταυρούς. Αν εφαρμόσουν αυτή την οδηγία, θα το έχουμε γρηγορότερα, κάτι όμως το οποίο εναπόκειται στους 22.000 δικαστικούς αντιπροσώπους».
Ερωτηθείς εάν στη Θεσσαλία υπάρχουν περιοχές χωρίς τη δυνατότητα να στηθούν κάλπες, ο κ. Σταυριανουδάκης είπε πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που να μας λέει ότι κάποια περιοχή δεν θα καλυφθεί από πλευράς κτιριακής υποδομής. Το σίγουρο είναι ότι έστω, ίσως και λίγο μακρύτερα θα υπάρχει κάποιο σχολείο ή κάποιο δημόσιο κτίριο. Να πω μόνο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει τα χαρτιά τους και έχουν μπει τέτοια ερωτήματα, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σχέση με την ηλεκτρονική διαχείριση, σίγουρα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας και αναζητούμε και δεύτερο τρόπο να δούμε και τους ηλικιωμένους πώς θα μπορέσουμε να τους διασφαλίσουμε τη δυνατότητα όσοι έχουν χάσει όλα τα χαρτιά τους. (…) Εντός της ημέρας θα βγει και αυτό γιατί είναι ερωτήματα τα οποία βέβαια θα μπουν και στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου που έχει την τελική ευθύνη» δήλωσε ο κ. Σταυριανουδάκης.
Πηγή: ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να εφαρμοστεί ο νόμος»
Στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του ΕΒΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 13 χρόνια
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Έργα για την αποκατάσταση και ανάδειξή της
Διαφωνία για εκπροσώπηση και πρόσωπα με ποινικές εκκρεμότητες βάζει φωτιά στον διάλογο
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Οι φιλοδοξίες της και η συμμαχία του «προοδευτικού κόΖμου»
«Καλοπροαίρετα έκανε μια παρέμβαση την οποία θεώρησα άστοχη»
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.