Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Άνοδος 8 θέσεων της Ελλάδας
Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών
Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας στον Κόσμο: Άνοδος 8 θέσεων της Ελλάδας σε σχέση με πέρσι, κατατάσσεται 72η από 165 χώρες - Η μελέτη που δημοσιεύει το ΚΕΦίΜ.
Άνοδο 8 θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 72η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Για την κατάταξη αξιοποιούνται δεδομένα του 2021.
Χαρακτηριστικά, η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα στη 8η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους. Η συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας την τοποθετεί ανάμεσα στα Μπαρμπάντος και την Ινδονησία.
Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ (Πολωνία) να βρίσκεται 13 θέσεις πιο ψηλά.
Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:
- Μέγεθος του κράτους: 158η θέση
- Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 48η θέση
- Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 65η θέση
- Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 17η θέση
- Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 93η θέση.
Στην κορυφή του δείκτη βρίσκεται η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι Η.Π.Α. συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Υεμένη, το Σουδάν, η Συρία, η Ζιμπάμπουε και τελευταία η Βενεζουέλα.
Αυταρχικές χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.
Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν την Ιαπωνία (20η), τη Γερμανία (23η), τη Γαλλία (47η), και τη Ρωσία (104η).
Ο πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε:
“Η βελτίωση κατά 8 θέσεις που καταγράφει φέτος η Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας βάσει των δεδομένων του 2021, επαναφέρει τη χώρα μας στην προ της πανδημίας κατάσταση. Ακόμη κι έτσι όμως, οι πολύ κακές επιδόσεις της Ελλάδας ιδιαίτερα στα πεδία του μεγέθους του κράτους και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα, τα εργασιακά και τον τραπεζικό τομέα είναι ένα ξεκάθαρο καμπανάκι για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής τολμηρών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής ελευθερίας.”
Την αναλυτική μελέτη θα βρείτε εδώ.
Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 165 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία. Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το ΚΕΦίΜ. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα · την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με αξιολόγηση από ομότιμους κριτές (peer-reviewed journals) επιβεβαιώνεται σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.