Πολιτικη & Οικονομια

Θα έχει τέλος το σίριαλ «Κασσελάκης»;

Aνοιχτό είναι το ερώτημα τι θα κάνει αν ηττηθεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν, και κάποιοι εύχονται, ότι θα φύγει. Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στο κόμμα. Να κάνει τι όμως;

81922-183211.jpg
Παντελής Καψής
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θα έχει τέλος το σίριαλ Κασσελάκης;
© ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, η ενδεχόμενη ήττα του και το μέλλον του στο κόμμα

Το πιο επιτυχημένο σχόλιο για το τελευταίο κατόρθωμα Κασσελάκη στη Μακρόνησο και για τις αντιδράσεις που προκάλεσε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει ασφαλώς στον Αντώνη Λιάκο. Μίλησε για «σύνδρομο ιδιοκτησίας», την αντίληψη δηλαδή ότι τα σύμβολα της αριστεράς μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε εμείς, οι «ιδιοκτήτες του κόμματος», όχι ο «παρείσακτος»: Τι δουλειά έχει «αυτό το αμερικανάκι στα σύμβολά ΜΑΣ» έγραψε χαρακτηριστικά (τα κεφαλαία στο πρωτότυπο). Το εξίσωσε μάλιστα με την αντίδραση της αριστεράς στο παρελθόν, όταν το ΠΑΣΟΚ έβαζε τον Βελουχιώτη δίπλα στον Βενιζέλο. Αν ήθελε να πει ότι ο Κασσελάκης, όπως το ΠΑΣΟΚ, θα πάρει και τις ψήφους της αριστεράς, δεν το γνωρίζω.

Ο Λιάκος ήταν μάλλον η εξαίρεση. Τα περισσότερα στελέχη αλλά και ανεξάρτητοι σχολιαστές, τοποθετήθηκαν αρνητικά. Το είδαν περίπου ως ιεροσυλία, θεώρησαν απαράδεκτη την εμπλοκή ενός συμβόλου στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Στην Καθημερινή η Ξένια Κουναλάκη μίλησε για «αριστερή πορνογραφία», σημειώνοντας ότι η Μακρόνησος είναι τόπος σιωπής όχι «προεκλογικού βερμπαλισμού», ενώ ο Στρατής Μπουρνάζος παρομοίασε την ενέργεια Κασσελάκη σαν να βγαίνει ένας Ισραηλινός πολιτικός από το Νταχάου ή ένας Ρώσος από την Κολυμά. Εκ μέρους «του όλου ΣΥΡΙΖΑ», τέλος, ζήτησε… συγγνώμη ο Τσακαλώτος, προκαλώντας την αντίδραση του Πολάκη ο οποίος του απάντησε ότι δεν έχει «καμία τέτοια εξουσιοδότηση ούτε ελέω Θεού δικαίωμα».

Με τούτα και με κείνα, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το κεντρικό πρόσωπο στην προεκλογική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι ο Κασσελάκης. Με μια έννοια αυτό είναι θετικό: χωρίς τις παρεμβάσεις του οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα είχαν οδηγήσει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος στα πιο βαθειά χασμουρητά. Αν το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι αυξημένη συμμετοχή, όλοι (;) μπορεί να βγουν ευχαριστημένοι. Όσο για τον ίδιο τον Κασσελάκη φαντάζομαι ότι θα αντιμετωπίζει τους επικριτές του με χαμόγελο: αυτοί, σε τελευταία ανάλυση, τον κατηγόρησαν ότι δεν έχει σχέση με την αριστερά κι αυτός τους βγάζει τη γλώσσα με βίντεο μέσα από το ίδιο το Ιερό. Το αν θα πιάσει και στους ψηφοφόρους ποιος μπορεί να το πει; Πολύ αμφιβάλλω πάντως ότι θα έχουν την ίδια αίσθηση της ιεροσυλίας που βγάζουν οι αντίπαλοί του.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Κασσελάκης θα εξακολουθήσει να προπαγανδίζει τη δική του εκδοχή για τον ρόλο και τους στόχους της αριστεράς. Ακόμα και αν δεν το κάνει ευθέως, και μόνο με την παρουσία του, θα είναι μια διαρκής αμφισβήτηση του κομματικού κατεστημένου.

Το ενδιαφέρον ερώτημα όμως, ή τελοσπάντων ένα από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα, είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Ήδη σε κάποιες δημοσκοπήσεις ο Κασσελάκης προηγείται. Υπάρχει φυσικά μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως δεν μπορεί πια να αποκλειστεί. Τι θα κάνουν τότε οι «ιδιοκτήτες» του κόμματος; Νομίζω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε απολύτως βέβαιο ότι με το καλημέρα θα ξεκινήσει ένας ανταρτοπόλεμος με στόχο να του βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Το αν θα οδηγήσει και σε αποχωρήσεις ή διάσπαση θα το δούμε. Μετά από όσα έχουν ειπωθεί, ωστόσο, η συνύπαρξη θα είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Πώς να είσαι σε ένα κόμμα με ηγέτη πολιτικό που φυτεύτηκε «από το Ιnstagram» και είναι «κάλπικος παράς»; Ανοιχτό είναι το ερώτημα τι θα κάνει και ο Κασσελάκης αν ηττηθεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν, και κάποιοι σίγουρα εύχονται, ότι θα φύγει. Ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας ήταν «το πολιτικό διάλειμμα ενός επιχειρηματία», όπως έγραψε ο Δημήτρης Ψαράς στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο ίδιος ο Κασσελάκης πάντως έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Να κάνει τι όμως; Αν πραγματικά μείνει, αν συνεχίσει να είναι πολιτικά ενεργός δηλαδή, είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστεί κανείς στον ρόλο ενός κομματικού γραφειοκράτη που θα υπερασπίζεται τη γραμμή της ηγεσίας. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξακολουθήσει να προπαγανδίζει τη δική του εκδοχή για τον ρόλο και τους στόχους της αριστεράς. Ακόμα και αν δεν το κάνει ευθέως, και μόνο με την παρουσία του, θα είναι μια διαρκής αμφισβήτηση του κομματικού κατεστημένου. Για την επόμενη ηγεσία θα είναι ένα μεγάλο αγκάθι ενδεχομένως και ένα δίλημμα: να τον διαγράψει εγκαίρως ή να τον αφήσει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία μετά από ένα επόμενο στραπάτσο του ΣΥΡΙΖΑ;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ