Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 7 - 13 Σεπτεμβρίου 2023

80 φορές έχει πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ της Βενετίας και φέτος ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας σκηνοθέτης κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα. Πρόκειται για τον Γιώργο Λάνθιμο και την ταινία του «Poor Things»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 884
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Λάνθιμος
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τα νέα της εβδομάδας 7 - 13 Σεπτεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

15 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι το πρωί της Δευτέρας, από τις συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel.

100 νεκροί στο χωριό Βλοχός, ήταν η ανυπόστατη φήμη που διέδιδε μια 35χρονη από τα Ιωάννινα. Για τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων χρησιμοποιούσε τα social media όπου εμφανίζονταν η ίδια να κλαίει με λυγμούς. Προφανώς συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο.

910 χιλιοστά βροχής έπεσαν στη Ζαγορά του Πηλίου σε τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel.

317 χιλιοστά ήταν η μεγαλύτερη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ιανός. Είχαν καταγραφεί στο Περτούλι.

800 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατά τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο από ό,τι συνήθως καταγράφεται σε έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος».

1 δισ. ευρώ θα είναι το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με υπολογισμούς του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμιου Λέκκα.

400 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος αποκατάστασης από την προηγούμενη κακοκαιρία με το όνομα Ιανός.

2,3 δισ. ευρώ κατέβαλε το Δημόσιο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν πυρκαγιές και πλημμύρες από το 2020 μέχρι και το 2022.

2.000 πολίτες είχαν απεγκλωβιστεί μέχρι το πρωί της Κυριακής με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

30 ώρες χρειάστηκε κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών) του ΓΕΕΘΑ για να ξαναχτίσει την γκρεμισμένη γέφυρα στα Καλά Νερά του Πηλίου. Ίσως μια καλή απάντηση στο πάγιο ερώτημα «τι κάνει το κράτος»;


500 δυτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Nabi Abdullaev, ιδιοκτήτη της εταιρείας Control Risks στο CNBC. Για πολλούς φαίνεται ότι το κέρδος είναι σημαντικότερο από την ηθική. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τις εταιρείες Unilever, Nestle, UniCredit, Raiffeisen κα PepsiCo. Παραδόξως δεν βρέθηκε κανένας να ξεκινήσει ένα cancel κίνημα εναντίον τους.

2 εταιρείες πάντως κατασχέθηκαν από τον Πούτιν και παραδόθηκαν σε «κολλητούς» του, όταν ο Ρώσος πρόεδρος έμαθε ότι σχεδίαζαν να πουλήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Πρόκειται για τις εταιρείες Carlsberg και Danone.


42 λεπτά ταξίδευε το Blue Star μετά τη στυγερή δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, από νταήδες του πληρώματος.

2 μέλη του πληρώματος προφυλακίστηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως για τη δολοφονία. Πρόκειται για τον πλοίαρχο και τον ύπαρχο του πλοίου.

7.553.204 μετοχές (3,5% του μετοχικού κεφαλαίου) καλείται να δώσει ως bonus η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Attica Group, ιδιοκτήτριας της Blue Star, στη διοίκηση της εταιρείας. Η απόφαση ήταν προγραμματισμένο να ληφθεί στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά αναβλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες για τις 26 του μήνα. Βασικός μέτοχος είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

667.606 ευρώ ήταν το 2022 ο μισθός του Κυριάκου Μάγειρα, προέδρου της Attica. Ο Μάγειρας δεν παραιτήθηκε, παρέμενε πρόεδρος μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας τουλάχιστον.

79 ημέρες παρέμεινε υπουργός Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παραιτήθηκε τη Δευτέρα καθώς σύμφωνα με ανάρτησή του έγινε «στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά».


59,54% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε τη Δευτέρα στην Ελλάδα καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν μερίδιο 22,7%, τα υδροηλεκτρικά 7,72% και οι εισαγωγές 3,35%.

1,43% του μίγματος καλύφθηκε από λιγνίτη. Αν και κατά πολλούς δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Οπότε κακώς επενδύουμε σε πράσινες τεχνολογίες.


6,8 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ ήταν το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 71 χιλιόμετρα ΝΔ του Μαρακές.

2.122 νεκροί είχαν καταγραφεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας από τον σεισμό.

12.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 6,7 ρίχτερ στην πόλη Αγκαντίρ του Μαρόκου, το 1960.


256 δισ. δολάρια αξίζουν οι 50 πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες του πλανήτη, σύμφωνα με σχετική λίστα του Forbes.

15% ακριβότερα δηλαδή απ’ ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα.

9 δισ. δολ. αξίζει η πολυτιμότερη ομάδα στο κόσμο. Πρόκειται για τους Dallas Cowboys που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου το οποίο ονομάζεται NFL. Ιδιοκτήτης είναι ο 80χρονος Jerral Wayne Jones, ο οποίος προηγουμένως είχε βρει πετρέλαιο σε 12 από τις 13 πρώτες γεωτρήσεις του.

6,07 δισ. δολ. είναι η αξία της πρώτης μη αμερικανικής ομάδας. Πρόκειται για τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία βρίσκεται στην 11 θέση.

276% αύξησαν την αξία τους οι ομάδες της Formula 1, σε σχέση με 4 χρόνια πριν.

45η ακριβότερη ομάδα στον κόσμο είναι η Ferrari με αξία 3,9 δισ. δολαρίων.

47η κατατάσσεται η Mercedes με αξία 3,8 δισ. δολαρίων


97% του ελληνικού πληθυσμού χρησιμοποιεί πλέον το Ιnternet, ποσοστό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τρία χρόνια πριν, σύμφωνα με έρευνα της Focus Barri, η οποία εξέτασε τις διαδικτυακές συνήθειες των κατοίκων της χώρας, την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου - Ιουλίου 2023.

28% αύξηση της χρήσης παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 65+. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση απ’ όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

8% αύξηση παρατηρείται στις ηλικίες 55-64 ετών.

185 λεπτά την ημέρα αφιερώνουν στο διαδίκτυο οι νέοι ηλικίας από 16 έως 24 ετών.

129 λεπτά είναι ο μέσος όρος σύνδεσης στο Internet από κινητό στο σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα.

9 στα 10 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, με το 97% των δεκάχρονων να αφιερώνουν σχεδόν 80 λεπτά την ημέρα.


13 χρόνια παρέμειναν στην κατηγορία «σκουπίδια» τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό άλλαξε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο καναδικός οίκος DBRS (αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ)  αναβάθμισε το αξιόχρεο και πλέον τα χρεόγραφα της χώρας μας βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα. Τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα μπορούν να δανείζονται θεωρητικά με χαμηλότερο κόστος.

3 ακόμη οίκοι αναμένεται να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Την αρχή αναμένεται να κάνει η Moody’s την Παρασκευή, αναβαθμίζοντας ενδεχομένως και περισσότερο από μία βαθμίδα το ελληνικό αξιόχρεο. Ακολουθούν Standard and Poor’s και Fitch στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

40% θα μειωθεί το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται για δανεισμό από την ΕΚΤ.


6.000 ευρώ για υλική ζημιά και 40.000 ευρώ για ηθική βλάβη ζητούσαν οι δικηγόροι μιας οικογένειας Σύρων, κατηγορώντας τη Frontex ότι τους επαναπροώθησε στην Τουρκία, πριν εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο στην Ελλάδα.

6 χρόνια μετά, το δικαστήριο δικαίωσε τη Frontex και εμμέσως την Ελλάδα για την πρακτική που ακολούθησε. Το μόνο που μένει από αυτή την ιστορία είναι ότι το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γίνονταν επαναπροωθήσεις. Όμως οι σύντροφοι κατηγορούσαν με σφοδρότητα τους πολιτικούς τους αντιπάλους για ανάλογες πρακτικές.


80 φορές έχει πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ της Βενετίας και φέτος ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας σκηνοθέτης κερδίζει το μεγάλο βραβείο, τον Χρυσό Λέοντα. Πρόκειται για τον Γιώργο Λάνθιμο και την ταινία του «Poor Things».

6 συνεχόμενες ταινίες του Λάνθιμου έχουν βραβευθεί σε μεγάλο φεστιβάλ (Κάννες ή Βενετία) όπου έκαναν πρεμιέρα.


Verba volant

Κλέλια Ρένεση

«ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ, ΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΜΕ ΜΟΝΟΔΡΟΜΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ».
Δεν αναφέρω τις απαιτήσεις καθότι δεν χωράνε στον περιορισμένο χώρο της στήλης. Ίσως κάποιος εκδότης να αναλάβει την πολύτομη έκδοση. Στηρίζω όμως τη συντρόφισσα Κλέλια, καθώς απεχθάνομαι τις μονοδρομήσεις. Μόνο μπέρδεμα δημιουργούν στους οδηγούς. 

Κώστας Αγοραστός

«Τα έργα είναι εδώ και μπορεί ο καθένας να δει αν λειτούργησαν. Τα μεγάλα έργα που έκανε η Περιφέρεια άντεξαν».
Η στήλη δεν θέλει να αδικήσει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Η θεομηνία ήταν μεγάλη. Δεν θέλει όμως και να φανταστεί τι θα είχε συμβεί, αν τελικά τα έργα δεν άντεχαν.

Νίκος Φίλης

«Αυτό που έγινε στον Πειραιά με το Blue Horizon ήταν push-back».
Η στοχοπροσήλωση του συντρόφου Φίλη είναι συγκινητική. Επιχειρεί να δώσει πολιτική χροιά σε κάθε γεγονός. Είναι ο μόνος τρόπος να μας θυμίζει ότι είναι πολιτικός, διότι το βασικό χαρακτηριστικό ενός πολιτικού –η αποδοχή των ψηφοφόρων δηλαδή– απλώς δεν υφίσταται. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ