Πολιτικη & Οικονομια

Φον ντερ Λάιεν σε Μητσοτάκη: 2,2 δισ ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε. για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

«Ποτέ δεν είχαμε δει τόσες μεγάλες καταστροφές» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Οι δηλώσεις Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση στο Στρασβούργο

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο ότι η Ελλάδα θα λάβει 2,2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής κακοκαιρίας Daniel που αφήνει δραματικό το αποτύπωμά της στη Θεσσαλία.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μεταξύ της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. «Ποτέ δεν είχαμε δει τόσες μεγάλες καταστροφές. Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι πολύ λυπηρές. Θρηνούμε για τις ζωές που έχουν χαθεί. Η Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι «απαιτείται γρήγορη και άμεση βοήθεια» στη χώρα μας και ότι «θα κινητοποιηθούν όλοι οι δυνατοί πόροι προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στα «5 μέσα» από τα οποία θα εξασφαλιστούν οι πόροι στήριξης και αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας κοινής task force, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία της. Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής. Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης που θα διοχετεύσουμε κεφάλαια. Η τρίτη πηγή αφορά τα Ταμεία από την κοινή αγροτική πολιτική. Έχουμε και το νέο πρόγραμμα που θα εξετάσουμε. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές. Η ΕΕ θα είναι δίπλα σας με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης (400 εκατ. ευρώ ) Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα Next Generation 2».

«Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες» πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων υπουργών και Ευρωπαίων επιτρόπων.

Μητσοτάκης σε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψιν τέτοιες καταστροφές όταν δημιουργήθηκε»

«Επισημαίνω τη βαρύτητα της κατάστασης. Υποστήκαμε δύο μεγάλες καταστροφές που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ. Την τεράστια πυρκαγιά στον Έβρο – τη μεγαλύτερη που έχει χτυπήσει την Ευρώπη – και τις πλημμύρες που χτύπησαν τη Θεσσαλία», είπε κατά τη διάρκεια των δικών του δηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψιν τέτοιες καταστροφές όταν δημιουργήθηκε», δεσμευόμενος να «προσπαθήσει να δρομολογηθεί αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων».

«Η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είμαστε σε θέση να καλύψουμε με πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού που έχουμε και είναι πολύ επείγον η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει τη μέγιστη υποστήριξη και ευελιξία προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Μέτσολα σε Μητσοτάκη: «Οι Έλληνες θα δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης»

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι Έλληνες θα δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης. Πρωθυπουργέ Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν είναι μόνη» αναφέρει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα με ανάρτησή της στα ελληνικά στην πλατφόρμα «Χ».

Σημειώνει ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειες. Θα προσφέρουμε βοήθεια, χρηματοδότηση & τεχνογνωσία όπου είναι απαραίτητο. Είμαστε μαζί σας». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ