Πολιτικη & Οικονομια

Έρχονται αλλαγές στο «Εξοικονομώ 2023» - Το ενδεχόμενο παράτασης

Θα ακολουθήσει το μοντέλο του επιδόματος θέρμανσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κτίρια στην Αθήνα
© SOOC/Aris Oikonomou

Τι αλλάζει στα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Νέα δεδομένα στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης

Στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία αιτήσεων για τα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», με πολλούς να ζητούν να δοθεί παράταση.

Αν και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υπάρχει ακόμα κάποια σχετική ανακοίνωση, ο βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ Αναστάσιος Νικολαΐδης κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, αναδεικνύοντας παράλληλα και ζητήματα που δυσκόλεψαν επαγγλματίες και ιδιοκτήτες στην προετοιμασία τους για την υποβολή αίτησης στο «Εξοικονομώ 2023».

Έρχονται αλλαγές στα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023» & «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Greece, το ΥΠΕΝ εξετάζει τις αλλαγές που θα υιοθετηθούν στον επόμενο κύκλο των προγραμμάτων «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους».

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως η χρηματοδότηση δεν θα καθορίζεται πλέον με βάση διευρυμένες γεωγραφικές ζώνες, αλλά με ειδικούς συντελεστές για κάθε περιοχή, στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης.

Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης είχε δηλώσει: «Σταδιακά θα αλλάζουμε τα χαρακτηριστικά του Εξοικονομώ έτσι ώστε να αποκομίζουμε- από την εμπειρία που έχουμε και από τις ανάγκες που έχουμε- πληροφόρηση. Διότι έχουμε διάφορα πράγματα στο σύστημα της εξοικονόμησης. Το βασικό είναι ότι η εξοικονόμηση έχει τελείως διαφορετική οικονομική απόδοση στον Βορρά σε σχέση με τον Νότο. Και θα πρέπει τα εξοικονομώ να προσαρμόζονται αναλόγως».

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μεσαίων, μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

Η δράση αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και Ηλέκτρα και αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση του Οδηγού, τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων για τις μεσαίες επιχειρήσεις είναι 40%, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις 50%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ