Πολιτικη & Οικονομια

Όταν τολμάς σώζεις ζωές: Το παράδειγμα της Ελλάδας

Η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων απαιτεί ποικιλία προσεγγίσεων

Νεφέλη Χατζηιωαννίδου
Νεφέλη Χατζηιωαννίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όταν τολμάς σώζεις ζωές: Το παράδειγμα της Ελλάδας.
© Towfiqu Barbhuiya / Unsplash

«Αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών: το παράδειγμα της Ελλάδας»  - Ο έπαινος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρωτοπόρο κίνηση της χώρας

Πριν λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, επαίνεσε την Ελλάδα αναρτώντας άρθρο με τίτλο «Αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών: το παράδειγμα της Ελλάδας» για την πρωτοπόρο κίνηση της χώρας μας να χρησιμοποιεί την ουσία ναλοξόνη προκειμένου να σώζει χρήστες ναρκωτικών ουσιών από υπερβολική δόση.

Η ναλοξόνη γνωστή και ως «Narcan» είναι ένα φάρμακο που αντιδρά πολύ γρήγορα σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης οποιουδήποτε ναρκωτικού, όπως οπιοειδών ή φεντανυλαμίνης. Χρησιμοποιείται για να αναστρέψει τις επιπτώσεις της υπερβολικής δόσης και να δώσει πολύτιμο χρόνο για την άφιξη των διασωστών. Στην πραγματικότητα, η ναλοξόνη είναι το αντίδοτο στο θάνατο από «overdoze». Μπορεί να σώσει ζωές και καταρρίπτει προκαταλήψεις που θέλουν να ενθαρρύνει τη χρήση ναρκωτικών. Μπορεί να παρέμβει σε κρίσιμες στιγμές και να προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για αποτοξίνωση και αποκατάσταση.

Η ευρύτερη υιοθέτηση της χρήσης ναλοξόνης και η προώθηση της εκπαίδευσης για τη σωστή χρήση του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των θανατηφόρων περιστατικών από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ταυτόχρονα όμως, μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε ότι η καινοτομία μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που αγωνίζονται με την εξάρτηση από ναρκωτικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαινεί τη χώρα μας και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις σύγχρονες πολιτικές που εφαρμόζονται για τα ναρκωτικά. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Κατά Των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) διευκολύνει την πρόσβαση στη ναλοξόνη. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην συνολική προσπάθεια μείωσης των θανάτων που προκαλούνται από υπερβολική δόση ναρκωτικών και αποδεικνύεται έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο.

Η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων απαιτεί ποικιλία προσεγγίσεων. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, όπως είναι η χρήση ναλοξόνης, αναδεικνύει τη σημασία της προορατικότητας και της ανταπόκρισης. Είναι καθήκον μας να εξερευνούμε τις καινοτόμες δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που παρέχει βοήθεια και ελπίδα σε όλους τους πολίτες της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ