Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 13 - 19 Ιουλίου 2023

76 ετών έφυγε από τη ζωή η Jane Birkin. Η Βρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 881
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jane Birkin
© REPORTERS ASSOCIES, Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας 13 - 19 Ιουλίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

160 ψήφους υπέρ και 88 κατά έλαβε η πρόταση για διεξαγωγή συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 3/9 και εκλογή προέδρου 10 και 16/9. Η γνωστή παράδοση της εγχώριας αριστεράς. Δεν συμφωνούν σε τίποτα και κυρίως στις διαδικασίες. 

42 εκλογείς μοιάζει να απείχαν. Πρόκειται μάλλον για τη γνωστή μάστιγα. Οι ψηφοφόροι πηγαίνουν για μπάνιο αντί να αποφασίσουν για το μέλλον του κόμματός τους. 

4 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία. Πρόκειται για τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα.

2 επιπλέον υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά δεν κατεβαίνουν στην κούρσα της διαδοχής γιατί μένουν πιστοί στην προαναφερθείσα παράδοση και επιθυμούν οι εκλογές για πρόεδρο να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές. Πρόκειται για τους Τεμπονέρα και Πολάκη. 


3,8 εκατ. πολίτες δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ το 2021. Αν είσαι αντιπολιτευόμενος πιστεύεις ότι το 1/3 των Ελλήνων ζει στα όρια. Αν είσαι φιλοκυβερνητικός πιστεύεις ότι όλοι ανεξαιρέτως φοροδιαφεύγουν. Η αλήθεια –όπως πάντα– βρίσκεται κάπου ενδιαμέσως, αλλά μάλλον όχι στη μέση. 

36,6% των φορολογουμένων δήλωσαν πέρυσι εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Όλοι αυτοί δεν συμβάλλουν στον κρατικό κορβανά αλλά είναι βέβαιο ότι ζητούν συνεχώς ευθύνες από το κράτος. 

18,3% των συμπολιτών μας δηλώνει εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Αυτοί θα είναι που γεμίζουν διαρκώς ταβέρνες, παραλίες, μπιτσόμπαρα και μπουζούκια. Αγοράζουν πανάκριβα αυτοκίνητα και πολυτελείς κατοικίες. Οι υπόλοιποι απλώς ζούνε πάμφτωχα και «δεν φθάνει ο μισθός μετά το πρώτο 10ήμερο του μήνα», όπως λένε οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί. 


43 χρόνια είχαν να απεργήσουν οι εργαζόμενοι στο Χόλιγουντ, κάτι που έκαναν την περασμένη εβδομάδα. Αιτία, οι φόβοι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί τα δημιουργικά επαγγέλματα. Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές των ηθοποιών, οι επικεφαλής των στούντιο ζήτησαν να σκανάρουν τα πρόσωπα των καλλιτεχνών, να τους καταβάλουν αμοιβή μιας ημέρας και στη συνέχεια να μπορούν να κατέχουν και να χρησιμοποιούν το ομοίωμά τους «για το υπόλοιπο της αιωνιότητας». Θα σας ειδοποιήσουμε.


12 μέλη έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος η οποία και ιδρύθηκε το 1947 από τον μεγάλο συνεταιριστή και πολιτικό ηγέτη Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Νέος πρόεδρος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.


21,6 τόνους λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης για νόθευση ποτών κατέσχεσε η ΑΑΔΕ σε φορτηγό στον Ασπρόπυργο με προέλευση τη Βουλγαρία.

667.000 ευρώ ήταν μόνο οι διαφυγόντες φόροι και το προϊόν είναι βέβαιο ότι θα κατέληγε στο στομάχι ανυποψίαστων μερακλήδων. 


43 ευρώ πιστεύουν οι αναλυτές της Morgan Stanley ότι θα φθάσει η αξία της μετοχής της Μυτιληναίος, στην πρώτη έκθεση που δημοσίευσαν μετά την απόφαση να «καλύπτουν» με αναλύσεις τους τη δραστηριότητα του ομίλου. Πρόκειται για την πρώτη μετοχή εκτός τραπεζών που μπαίνει στο ραντάρ των αναλυτών του διεθνούς οίκου και σίγουρα αποτελεί προάγγελο καλών ειδήσεων σε ό,τι αφορά στην επενδυτική βαθμίδα. 

33,92 ήταν η αξία της μετοχής στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης. 

60 ευρώ πιστεύουν οι αναλυτές της MS ότι θα φθάσει η μετοχή, αν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο που έχουν υπόψη τους. 


48,8 βαθμοί Κελσίου είναι το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας (του αέρα) που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Σημειώθηκε στη Σικελία στις 11 Αυγούστου 2021, όπως απεφάνθη ομάδα ειδικών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. 

48 βαθμοί ήταν το προηγούμενο πανευρωπαϊκό ρεκόρ και είχε καταγραφεί στις 10 Ιουλίου 1977 ταυτόχρονα στην Ελευσίνα αλλά και το Τατόι.

-27,8 βαθμοί ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. Σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1963 στην Πτολεμαΐδα. 

58 βαθμοί ήταν η θερμοκρασία του εδάφους το πρωί της Παρασκευής στο θεσσαλικό κάμπο, όπως κατεγράφη από τον δορυφόρο Sentinel 3.

87 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών την Παρασκευή, τη χειρότερη μέρα του πρώτου φετινού καύσωνα, με το όνομα Κλέων. Το όνομα ήταν μια σαφής παρέμβαση στα εσωτερικά του ΜεΡΑ25. 

44,2 βαθμοί Κελσίου ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα και κατεγράφη στη Θήβα. 

52,2 βαθμούς έδειξε ο υδράργυρος στην πόλη Σανμπάο της επαρχίας Σιντζιάνγκ στην Κίνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.


7.4 ρίχτερ ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε την Κυριακή στην Αλάσκα. Στην ίδια περιοχή έχει σημειωθεί σεισμός άνω τον 9 ρίχτερ. 


25 εκατοστά ύψος έχει το στέμμα που πιστεύεται ότι ανήκει στον βασιλέα Όθωνα και βρέθηκε –ως εκ θαύματος– τις προάλλες στο Τατόι. Στην ούγια γράφει Fossin et fils Joailliers du Roi à Paris, καθώς η κατασκευή του έγινε μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, το 1835, για να αποδοθούν στον νεαρό βασιλιά κατά στη στέψη του. Οι ταχυμεταφορές αργούσαν από τότε και το σκήπτρο δεν έφτασε στην ώρα του για τη στέψη.

78 εκατοστά είναι το μήκος του σκήπτρου που βρέθηκε μαζί με το στέμμα. Κατασκευασμένο από τον ίδιο οίκο, φέρει το μονόγραμμα του –πραγματικά φιλέλληνα– Όθωνα. 

92 εκατοστά είναι το μήκος του ξίφους του Όθωνα. Κατασκευασμένο επίσης από τον ίδιο οίκο κοσμημάτων, φέρει το εθνόσημο. 


250 διασώστες του ΕΚΑΒ αναμένεται να προσληφθούν άμεσα, καθώς χθες δημοσιεύτηκε η σχετική προκήρυξη.

191 άτομα από τις Ένοπλες δυνάμεις, με ειδική εκπαίδευση, βρίσκονται ήδη ως πληρώματα ασθενοφόρων με βάση τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.

6 νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση έχουν ήδη υποδεχθεί τους πρώτους μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ.


69 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό από την αρχή του Ιουλίου. Είναι φυσικό άλλωστε σε μια χώρα με τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής, τα σχολειά (sic) να μη διδάσκουν κολύμπι.


76 ετών έφυγε από τη ζωή η Jane Birkin. Η Βρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι. Υπήρξε η απόλυτη φαντασίωση των 60s και σαν να μην έφτανε αυτό στα τέλη της δεκαετίας ερμήνευσε με τη φωνή της απόλυτης λολίτας το «Je t'aime… moi non plus», ντουέτο με τον Σερζ Γκενσμπούρ. R.I.P.


Verba Volant

Λένα Κιτσοπούλου 

«Όποιος διαφωνεί μαζί μου, να έρθει να τον γ@@@@ω».
Δεν γνωρίζω αν το είπε ως υπόσχεση ή απειλή. Γνωρίζω όμως ότι η τέχνη δεν λογοκρίνεται. Ο καλλιτέχνης μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει και το κοινό θα τον κρίνει. Όταν δέχεται (ή παρακαλάει) να τον κρίνουν και να τον χρηματοδοτούν δημόσιοι υπάλληλοι βάζει μπελά στο κεφάλι του και κατάρες στο στόμα όσων πληρώνουν μέσω των φόρων για να ανεβεί η παράσταση.  

Χρήστος Σπίρτζης

«Δεν συμμετέχω σε στημένες διαδικασίες».
Αναφέρεται φυσικά στις περιβόητες εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού και καρφώνει τους συντρόφους του για «στημένα». Η ευγενική πρόταση της στήλης προς τον πρώην υπουργό είναι να αφήσει χαίτη και να τελειώνει τις φράσεις του με την επωδό «άντε γεια». 

Παύλος Πολάκης

«Διευθυντή της Αυγής ,αυτό άκουσες από την ομιλία μου;;; Τα άλλα δεν τα άκουσες; Η απλά δεν τολμάς να αρθρώσεις κιχ και ΤΟΛΜΑΣ να με λες λούμπεν!! Εσύ ,εμένα!!! Μόνο για φτύσιμο είναι οι χαρακτηρισμοί σου».
Οι υπερήφανοι σύντροφοι μαθαίνουν από πρώτο χέρι την αψάδα και την αθυροστομία του Παύλου Πολάκη. Η στήλη έχει να σχολιάσει ότι δεν είναι ωραία πράματα αυτά. Να μη μαλώνετε. Να είστε αγαπημένοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ