Πολιτικη & Οικονομια

Οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Το βράδυ η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Προγραμματικές Δηλώσεις Κυβέρνησης: Οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών - Το βράδυ η ψήφος εμπιστοσύνης

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο κύκλος των ομιλητών θα κλείσει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα, τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης, εστιάζεται στις δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Την αυλαία θα κλείσει ο πρωθυπουργός αργά το απόγευμα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση»

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος αποδομώντας την «κεντρική εξαγγελία για το νέο κύμα του εκσυγχρονισμού», υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική και δεν έχει το βλέμμα της στις νέες ευρωπαϊκές πολιτικές και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος».

Υπογράμμισε, δε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την άλλη πολιτική πρόταση. Αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει στο επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Τέλος καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν τα αποτελέσματά της δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία.

»Αν δεν διασφαλίζει την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Για όλα τα παραπάνω δεν θα δώσουμε στηρίξουμε μία κυβέρνηση που μεγαλώνει τις ανισότητες και αμφισβητεί και απαξιώνει και απομειώνει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο στην κοινωνία και στους πολίτες που αυτούς θα στηρίξουμε. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπηρετεί συμφέροντα, παρά μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε τα χρέη του - Η ΝΔ τι κάνει με τα δάνειά της;»

Σ. Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της ΝΔ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας»

Με αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκης λέγοντας: «Μιλάτε για άριστους, αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας. Μία ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Γι’ αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Αναζητείτε συναίνεση σε θέματα χαμηλότερης αξίας. Πρέπει να σταματήσει η εγχώρια πολιτική ελίτ να αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές».

«Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δίνει καθημερινές μάχες δίπλα στον πολίτη, με σχέδιο, αξιοπιστία και προοπτική. Με διάθεση συναινέσεων αλλά και με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις όπου διαφωνούμε», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην δευτερολογία του, στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των πολιτών, που θα σφυρηλατεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κάνοντας την κοινωνία σύμμαχο στις μεγάλες αλλαγές».

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας»

Ν. Ανδρουλάκης: Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των πολιτών

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είπε ότι «οι προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ θα διαψευσθούν γρήγορα».

Όπως εξήγησε, «τα πράγματα στη διεθνή οικονομία και στην Ευρωζώνη, δεν είναι καθόλου όπως θέλει να τα παρουσιάζει η κυβέρνηση» και τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «θα βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το κίνημά τους σε όλα όσα ετοιμάζει».

«Πιο μαζικά, πιο μαχητικά αυτή τη φορά, με λιγότερες αυταπάτες για δήθεν κάποιες εύκολες λύσεις με κυβερνητικές εναλλαγές παρόμοιας κατεύθυνσης. Και με πιο δυνατό το ΚΚΕ να μπαίνει μπροστά σε αυτήν την επίθεση» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «παρά τον συνολικό αρνητικό πολιτικό συσχετισμό τον οποίο το ΚΚΕ ποτέ δεν παρέβλεψε, ούτε υποτιμά, δυναμώνει ταυτόχρονα ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, όλων αυτών, δηλαδή, που υπηρετούν σύσσωμα τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και οι διάφορες κυβερνήσεις. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση».

Δ. Κουτσούμπας: Τρέχετε να υλοποιήσετε τους στόχους σας σε βάρος του ελληνικού λαού

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είδε υποβάθμιση της Βουλής

Έντονη κριτική στους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης που απουσίαζαν από την «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία» για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άσκησε η επικεφαλής Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη δευτερολογία της σήμερα στην Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διαδικασία έγινε «με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο με τη σοβαρότητά» της, ενώ χαρακτήρισε «δείγμα αλαζονείας» και «παλαιοκομματισμού» την «απροκάλυπτη απουσία τη ΚΟ της ΝΔ».

«Ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί μίλησαν με σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας από κυβέρνηση και από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δεν υπηρετούμε τη Δημοκρατία όταν η Βουλή αντί για κοιτίδα της δημοκρατικής λειτουργίας, μετατρέπεται σε άδειο θέατρο όπου εκφωνούνται παράλληλοι μονόλογοι χωρίς κανείς να ακούει κανέναν και κανείς να απαντάει σε κανέναν», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου προχώρησε στην «κωδικοποίηση» των λόγων για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε δέκα λόγους, οι οποίοι περιλαμβάνουν: την «παρουσία-απουσία» των βουλευτών τής πλειοψηφίας στη διαδικασία, τη χάραξη πολιτικής χωρίς να βρίσκεται στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ευημερία, την μη αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων πολιτών, την μη εξαγγελία πολιτικής για την ασφάλεια των μεταφορών και των σιδηροδρόμων, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, την μη τοποθέτηση της κυβέρνησης έναντι την πρότασης της Πλεύσης Ελευθερίας για την αναθεώρηση τριών άρθρων του Συντάγματος που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της βουλευτικής και της υπουργικής ασυλίας και του διορισμού της ηγεσίας τής Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του άρθρου 16, την ΠΝΠ της κυβέρνησης για την απασχόληση των πυροσβεστών προκειμένου να καλύψει τα κενά στη δημόσια υγεία, την μη αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, την «αδιαφανή και άδηλη εξωτερική πολιτική» και τέλος την μη εξαγγελία πειστικής πολιτικής για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας θα είναι παρούσα

Δημήτρης Νατσιός: Καταψηφίζει για πνευματικούς λόγους

Ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός έδωσε μια άλλη διάσταση στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε, θεωρεί «φακέλωμα» τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, «σοβιετικου τύπου κουπόνια» τα pass, και επισήμανε ότι «η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση» και στη βάση αυτών το κόμμα καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, όπως είπε, τάσσεται κατά της έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων τις οποίες θεωρεί «φακέλωμα».

Αναφερόμενος, δε, στο θέμα της ακρίβειας, σημείωσε ότι δεν άκουσε «κάποιο σπουδαίο μέτρο για την καταπολέμησή» της ενώ χαρακτήρισε τα "pass", «σοβιετικού τύπου κουπόνια, για επαίτες και όχι πολίτες».

Αναφερόμενος σε προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη για ενδεχόμενη υποδοχή μεταναστών ως εποχικών εργατών είπε: «Σεβόμαστε κάθε χώρα αλλά θέλουμε και οι αλλοδαποί να σέβονται την έννομη τάξη μας. Όποιοι την παραβιάζουν, όπως στη Ρόδο, να δικάζονται και να εκτίουν την ποινή τους στη χώρα τους όπου θα τους επιστρέφουμε με απέλαση. Καμία ανοχή στην ανομία».

Στο θέμα της ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος επανέλαβε τα ερωτήματα που είχε θέσει και κατά την πρωτολογία του για το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει «να διαγράψει το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος από την προμετωπίδα του Συντάγματος» και εάν θα προχωρήσει στην αναθέωρηση των άρθρων για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους και την αποστολή της Εκπαίδευσης.

Υποστήριξε πως τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών παραμένουν αδικαίωτα. «Είδαμε το επίσημο κράτος να συνεχίζει απτόητο με την ίδια αμέλεια και ανεπάρκεια να προσφέρει τις υπηρεσίες του, και όλους τους θεσμικά ιθύνοντες να συνεχίζουν την πολιτική σταδιοδρομία τους, σαν να μην συνέβη τίποτε. Σαν να μην έγινε κάτω από την εποπτεία του κράτους και των αρμοδίων υπευθύνων το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της ελληνικής ιστορίας. Νομίζουμε πως θα ζούμε αιώνια και πως δεν θα δώσουμε λόγο στον Θεό; Αν δεν μας ενδιαφέρει η ποινική διάσταση του θέματος, τουλάχιστον έχουμε αναλογιστεί την ηθική και πνευματική διάστασή του;» ανέφερε και κατέληξε:

«Για τη ΝΙΚΗ η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση, αντιστέκεται σθεναρώς, με πίστη και άδολη φιλοπατρία, στα κάθε λογής τέρατα που ροκανίζουν τα θεμέλια του έθνους μας. Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Δ. Νατσιός: Η ΝΙΚΗ εναντιώνεται πλήρως στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες

Βασίλης Στίγκας: Ζήτησε πόλεμο κατά ντόπιων και ξένων εχθρών

«Ο ελληνικός λαός σύσσωμος θα αντιταχθεί και θα σταθεί όρθιος φυλάσσοντας Θερμοπύλες και πολεμώντας ντόπιους και ξένους εχθρούς που οραματίζονται μία Ελλάδα χωρίς σύνορα, θρησκεία, αξίες, πολιτισμό και ιστορία. Εμείς, οι ”Σπαρτιάτες”, είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των Ελλήνων», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας, στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο Β.Στίγκας είπε πως νόμιζε «με όλα αυτά που άκουγα, ότι βρισκόμουν σε μια άλλη χώρα, πιθανόν σε κάποια ευρωπαϊκή, όπου κυριαρχούν η σοβαρότητα, η αλήθεια, οι νόμοι και το κράτος δικαίου» και προσέθεσε: «Μια επανάληψη των δηλώσεων του 2019, χωρίς μέχρι σήμερα η χώρα να έχει κάνει βήματα προόδου. Τι άλλαξε, κύριε πρωθυπουργέ, από το 2019 ή από το 2010, όταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θάψατε την Ελλάδα και τους Έλληνες στους τάφους των μνημονίων; Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, παρά μόνο υποσχέσεις και ψέματα πάνω στα ερείπια μιας ολοκληρωτικά κατεστραμμένης χώρας, που εσείς και οι όμοιοί σας δημιουργήσατε».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» σημείωσε ακόμα, μεταξύ άλλων: «Βγαίνουμε μπροστά δυναμικά, με σθένος και αποφασιστικότητα όχι μόνο για να μην ζήσουμε ξανά ημέρες ντροπής, όπως στις Πρέσπες, αλλά και για να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να σταθούμε ξανά πάλι στα πόδια μας και να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που μας αξίζει. Και να είσαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Κυριάκος Βελόπουλος: Βλέπει επικείμενη προδοσία

«Η Ελλάδα επικαλείται το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, στη συνέχεια, επισημαίνοντας: «Σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε μια δήλωση ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου: ”Η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που έχουμε κάνει με Ιταλία και Αίγυπτο”. Ξέρετε τι είπε; Πάμε για μειωμένη επήρεια με την Τουρκία στο Καστελόριζο, αυτό είπε. Να η Συμφωνία των Πρεσπών για το Αιγαίο» τόνισε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Αν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν προδοτική και αυτό είναι μια προδοσία που έρχεται τους επόμενους μήνες», προσέθεσε ο κ. Βελόπουλος. Ακόμα, απαίτησε την άμεση επιστροφή της αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot, που -όπως είπε- πλέον βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, είπε ότι «δυστυχώς κάνετε ό,τι σας ζητάει η Τουρκία. Είστε φοβικοί. Πάμε για προδοσία και στο Αιγαίο, Σε λίγους μήνες θα μιλάτε για συνεκμετάλλευση». Ο Κυριάκος Βελόπουλος, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να μην πάει σε συνεκμετάλλευση με τη γείτονα καθώς και να μην «υπογράψει τίποτα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν». «Εμείς θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του ελληνισμού», συμπλήρωσε.

Κ. Βελόπουλος: Κανείς δεν υπογράφει την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ