Πολιτικη & Οικονομια

Τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης

Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Βουλή: Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών άνοιξε η τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη (6/7), ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών ή προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων, ξεκινώντας από τον Σωκράτη Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, στην πρώτη του εμφάνιση στο βήμα της Βουλής και εν συνεχεία ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ομιλία που απηύθυνε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Προηγήθηκαν ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, ο οποίος επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τις ευχαριστήριες δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου προς τον καταδικασθέντα για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη, για την στήριξή του. 

Κουτσούμπας: Όποιος μιλά για παντοδυναμία της κυβέρνησης θα διαψευστεί

«Όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ στην προεκλογική περίοδο είναι μπροστά μας», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως θα διαψευστεί πανηγυρικά όποιος εξακολουθεί να μιλάει για δήθεν παντοδυναμία της κυβέρνησης και να την αβαντάρει με αυτό τον τρόπο. Συμπλήρωσε πως η παντοδυναμία ή όχι μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται από την κοινοβουλευτική της δύναμη ή το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά από το αν υπάρχει δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα και ΚΚΕ, «και στην χώρα μας υπάρχει».

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στα γνωστά από την περίοδο των μνημονίων ματωμένα πλεονάσματα, ότι είμαστε μπροστά μία νέα κρίση, αλλά και η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια επισήμανε πως αυτά που λέει η κυβέρνηση για καλύτερους μισθούς ακούγονται σαν έκθεση ιδεών, ενώ ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων και με την ίδια πυξίδα συνεχίζει να κινείται και το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σε ό,τι αφορά την Υγεία χαρακτήρισε «μπάλωμα» την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με δυνάμεις του στρατού και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αναλάβει μετά ο ιδιωτικός τομέας. Ακόμη, αποκάλεσε «φασιστικό μόρφωμα» τους Σπαρτιάτες και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στις γειτονιές, στις σχολές και το λαό, για «να πάνε από εκεί που ήρθαν».

Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος, πυρήνας της προβληματικής διακυβέρνησης ΝΔ

Στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για κυβερνητική αναξιοπιστία και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε ότι παρουσίασε μία «εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας», ασκώντας σκληρή κριτική στα περί επιτελικού κράτους.

«Το δήθεν επιτελικό κράτος από όπου οργανώθηκαν όλες οι επιθέσεις στο κράτος δικαίου, για εμάς αποτελεί ξεκάθαρα τον πυρήνα ενός προβληματικού συστήματος διακυβέρνησης. Ποια είναι η επιτελικότητα, με τους στρατούς των 3.500 μετακλητών;» είπε χαρακτηριστικά.

«Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται" είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: "Η κυβερνητική αναξιοπιστία όμως δεν σταματά εδώ. Εμφανίζετε ως κεντρικό πρόταγμα της νέας θητείας σας την αύξηση των μισθών. Αλλά επειδή όπως μόνος σας αποκαλύψατε σε συνέντευξη στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορείτε να κάνετε κολπάκια, στείλατε στις Βρυξέλλες αύξηση 12,7% ενώ εδώ λέγατε προεκλογικά για 25%. Περιφρονώντας ευθέως την αγωνία των πολιτών για καλύτερους μισθούς» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Απαντώντας για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως δεν θα δεχθεί να είναι ισότιμα τα πτυχία εκείνων που θα κάνουν εμπόριο τίτλων. «Κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα» σημείωσε και προσέθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Λόγω διακυβέρνησης Τσίπρα υπάρχει δημοσιονομική υπάρχει ελευθερία

«Στη διακυβέρνηση Τσίπρα οφείλεται ότι σήμερα υπάρχει ελευθερία δημοσιονομικών επιλογών για την ελληνική κυβέρνηση» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που προηγήθηκαν. Σχολίασε ακόμη ότι το market pass και το youth pass δεν είναι λύση της ακρίβειας, αλλά αποδοχή της ακρίβειας.

Ακόμη, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των πολιτικών δυνάμεων και του πολιτικο-οικονομικού συστήματος εξουσίας -«εκμεταλλευόμενοι και δικές μας αδυναμίες και καθυστερήσεις»-, «γιατί ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, το εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και ο πυλώνας της δημιουργίας μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία».

Ευχαριστώντας εκ μέρους της ΚΟ τον Αλέξη Τσίπρα «για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και στην κοινωνία», ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν ονόματι όλου του λαού, με σοβαρότητα και τεκμηριωμένα μέσα και έξω από τη Βουλή.

Σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήμερα υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που, είτε δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση, είτε δεν μπόρεσε να λύσει».

Το χρονοδιάγραμμα

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η Παρασκευή είναι η ημέρα των υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι - από τις 9 το πρωί έως μετά τα μεσάνυχτα - θα αναλύσουν τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους την επόμενη τετραετία. Μεταξύ αυτών, θα παρεμβαίνουν κύκλοι ομιλητών από τα υπόλοιπα κόμματα.

Το Σάββατο θα συνεχιστεί η παραπάνω διαδικασία από τις 9 το πρωί. Τον λόγο θα πάρουν και πάλι οι πολιτικοί αρχηγοί με την αντίστροφή δύναμη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Θα ξεκινήσει δηλαδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου και θα ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός με την δική του δευτερολογία.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία - εκτός απροόπτου - ορίστηκε να διεξαχθεί στις 20:00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ