Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση GPO: Πλειοψηφικό «όχι» στην παραίτηση Τσίπρα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Τι απαντούν οι πολίτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημοσκόπηση GPO: Πλειοψηφικό «όχι» στην παραίτηση Τσίπρα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
© ORESTIS PANAGIOTOU / EPA

Δημοσκόπηση GPO: Κατά της παραίτησης Τσίπρα το 76,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της GPO για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εν λόγω έρευνα είχε γίνει για λογαριασμό του Star πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με την επιμέρους ερώτηση να απευθύνεται μετά τη φημολογία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραιτούνταν μετά τις δεύτερες κάλπες και τη νέα διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει στο «τιμόνι» του κόμματος, καθώς στην ερώτηση αν θα πρέπει να παραιτηθεί «όχι» και «μάλλον όχι» δήλωνε το 76,3%, ενώ «ναι» και «μάλλον ναι» δήλωνε το 19,8%.

Στο σύνολο των πολιτών, υπέρ της παραίτησης Τσίπρα τασσόταν το 54,9%, με το 35,8% να δηλώνει «ναι» και το 19,1% «μάλλον ναι». Στον αντίποδα, «μάλλον όχι» δήλωνε το 9,4% και «όχι» το 21,1%, ενώ «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 14,6%.

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, οι διαδικασίες για την αλλαγή σελίδας στο κόμμα «τρέχουν», με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει την Κυριακή, 2 Ιουλίου. 

Το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος θα κληθεί να εισηγηθεί, πιθανότατα χωρίς την παρουσία του παραιτηθέντος προέδρου, τον «οδικό χάρτη» προς την εκλογή νέου αρχηγού και τη διεξαγωγή Συνεδρίου. Προς συζήτηση είναι τόσο το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής της εκλογής διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Συνεδρίου, καθώς και εάν αυτό θα είναι διαρκές ή έκτακτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν είναι διαρκές το Συνέδριο, δεν θα χρειαστεί η εκλογή νέων συνέδρων και θα πραγματοποιηθεί με τους σύνεδρους του 3ου Συνεδρίου, του 2022.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται πιθανότατα το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Πρώτη προτεραιότητα η εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προγραμματίζονται για το τριήμερο 6 - 8 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποκτήσει άμεσα εκπροσώπηση σε επίπεδο ηγεσίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία θα κληθεί να σηκώσει το βάρος αυτής της πρώτης κοινοβουλευτικής «μάχης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκληθεί την Τρίτη 4 Ιουλίου, καθώς τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που αναδείχθηκαν από τις εθνικές εκλογές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη αρχίσει οι ζυμώσεις, που δεν είναι ανεξάρτητες από τις γενικότερες διεργασίες για τη διαδοχή Τσίπρα.

Οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ θα πρέπει να αναδειχθούν γραμματέας της ΚΟ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδροι του κόμματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ