Πολιτικη & Οικονομια

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε (τελικά) σήμα για έναρξη των διαδικασιών

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο την Πέμπτη για τις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε (τελικά) σήμα για έναρξη των διαδικασιών
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε (τελικά) σήμα για έναρξη των διαδικασιών - Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο την Πέμπτη για το Συνέδριο και τις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας

Μετά την τριήμερη περισυλλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε την εκλογική συντριβή του κόμματος, για δεύτερη φορά, στις 25 Ιουνίου, δόθηκε το «σήμα» για την έναρξη των διαδικασιών στα όργανα.

Όπως ανακοινώθηκε, την Πέμπτη (29/6) στις 11:00 συνεδριάζει το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο. Η ατζέντα της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά και τη διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας του κόμματος.

Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που η συζήτηση στα ΜΜΕ άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στην Κουμουνδούρου ούτε σήμερα, Τετάρτη (28/6), ενώ απέρριψε και την πρόσκληση από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για συμμετοχή στην καθιερωμένη προσύνοδο των ηγετών του PES, την Πέμπτη. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα στελέχη που τοποθετούνται για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε σήμερα ότι οι διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τρέξουν «το συντομότερο δυνατόν με αποφασιστικότητα, ρεαλισμό, αποτελεσματικότητα, γιατί τρέχει η πραγματικότητα και δεν μπορούμε να είμαστε πίσω από αυτήν».

Η ίδια μίλησε για αλλαγές στα «πολιτικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και μια διαφορετική ανάγνωση των κοινωνικών αναγκών. Εκ των πραγμάτων, το 2019 δεν έγιναν οι βαθιές αλλαγές που ήταν απαραίτητες», πάντως κατέληξε, λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει όλα τα εφόδια και τα προσόντα. Δεν μπορώ να φανταστώ τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα».

Παράλληλα, τα πλήγματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυκνώνουν, με πλέον πρόσφατο τη δήλωση του Νίκου Παππά που φαίνεται ότι έχει δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητά του στον Δήμο Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα κόμμα που ουδέποτε είχα κάποια αλληλεπίδραση στο παρελθόν και μάλιστα διάφορες κινήσεις τους δεν με εξέφραζαν απόλυτα».

Επιπλέον, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι, σε αντίθεση με το απόφθεγμα πως «η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή», στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να «φορτώσουν» την ήττα στον Νίκο Μαραντζίδη, που είχε βρεθεί στο τιμόνι της επικοινωνιακής στρατηγικής στις δεύτερες εκλογές. Δεδομένου ότι ο Νίκος Μαραντζίδης ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου του κόμματος, οι ερμηνείες για τη στόχευση της κριτικής εις βάρος του πολιτικού επιστήμονα δεν μπορεί παρά να είναι αμφίσημες.

Στην Κουμουνδούρου οι γνώμες διίστανται στο ποιος είναι ο καταλληλότερος χρόνος για το Συνέδριο του κόμματος, πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Μεγαλύτερη είναι η τάση που θέλει την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες, ενώ κοινά αποδεκτό δείχνει να είναι το ορόσημο που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τις ευρωεκλογές του 2024. Η εικόνα αυτή ίσως ξεκαθαρίσει μετά την συνεδρίαση του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου.

Ιδεολογική επανατοποθέτηση

Δύο είναι οι βασικές προκλήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ: η ιδεολογική επανατοποθέτηση του κόμματος και η εκλογή ηγεσίας.

Η ριζική ιδεολογική επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ με διακριτές κόκκινες γραμμές που δεν θα χαίρουν είτε αμφισβήτησης είτε ερμηνείας και με σαφείς αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, κρίνεται στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου ως ζωτικής σημασίας προκειμένου να ανακτηθεί το χαοτικό χαμένο έδαφος ως αξιωματική αντιπολίτευση και κόμμα εξουσίας.

Σε αυτό το κλίμα, οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, για κάποιους θεωρήθηκαν διττής ερμηνείας. «Οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε πρέπει να είναι στην ουσία τους επανιδρυτικές. Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να παρθούν πρωτοβουλίες ρηξικέλευθες» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως το κόμμα της προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς που έχει να πει κάτι για το ευοίωνο μέλλον» συμπλήρωσε, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του.

Το μελλον Τσίπρα

Παρά την εσωστρέφεια που επικρατεί για το ζήτημα ηγεσίας, καθώς κανένα στέλεχος δεν έχει δημόσια αμφισβητήσει την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται δεδομένο.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ανακοίνωση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος έθεσε εαυτόν στη διάθεση των μελών του κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα, παρά τις αλλεπάλληλες ήττες, αλλά να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα ζητήσει η εκλογή ηγεσίας να γίνει από διευρυμένο σώμα, στο πρότυπο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με τη συμμετοχή μελών/ φίλων του κόμματος, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται οι πιθανότητες υπέρ του.

Ωστόσο, το κλίμα που διαμορφώνεται από το βράδυ της 25ης Ιουνίου και μετά, βρίσκεται διαμετρικά αντίθετο στο ενδεχόμενο ενός και μόνο υποψηφίου, ακόμα και μεταξύ προεδρικών στελεχών που κάνουν λόγο για ξεκάθαρο επικοινωνιακό λάθος.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, την Τρίτη, ο Δημήτρης Βίτσας, αφού ξεκαθάρισε πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τον ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ» επαινώντας την πορεία που έχει διαγράψει στον ηγετικό ρόλο του κόμματος και βέβαιος για το ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ», ο πρώην βουλευτής έδωσε μια νέα πτυχή για την επόμενη μέρα.

«Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο» σημείωσε και αναφερόμενος στον άλλο ρόλο είπε, για παράδειγμα, να «είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» κρίνοντας πως «είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ