Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 25 - 31 Μαΐου 2023

83 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο μια εμβληματική φιγούρα της soul και κατόπιν υπερδιάσημη περσόνα της ποπ μουσικής των 80s, η Tina Turner

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 874
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tina Turner
© EPA/Sebastiao Moreira

Τα νέα της εβδομάδας 25 - 31 Μαΐου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

15% θα είναι η φορολογία των μερισμάτων για κέρδη άνω των 100.000 ευρώ, αν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με τον αντίζηλο του Κατρούγκαλου και πρώην βουλευτή Επικρατείας, Παναγιώτη Δουδωνή.

5% είναι σήμερα ο φόρος των μερισμάτων, αλλά η λοκομοτίβα του σοσιαλισμού χρειάζεται λεφτά για να δώσει παροχές τύπου «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια».

150 μεγάλες επιχειρήσεις είπε η κυρία Ελένη Χρονοπούλου ότι θα φορολογήσουν –ως ΠΑΣΟΚ– επειδή έχουν υπερκέρδη. Τρέμε, καπιταλισμέ.

121 είναι οι εισηγμένες επιχειρήσεις στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

15 ακόμη επιχειρήσεις είναι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.


0% ήταν το ΦΠΑ σε πολλά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στην Ισπανία. Σύμφωνα με τους επικριτές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η μείωση δεν πέρασε (όπως είναι φυσικό) στους καταναλωτές, οι οποίοι «μαύρισαν» τον Σάντσεθ στις δημοτικές εκλογές εξαναγκάζοντάς τον σε παραίτηση και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

8.131 δήμοι σε όλη την ισπανική επικράτεια εξέλεξαν την Κυριακή τους αιρετούς άρχοντές τους.

31,5% έλαβε το Λαϊκό κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, αφού οι πολίτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι με όσα σοσιαλιστικά έκανε ο Σάντσεθ και τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζαν σαν φοβερές λύσεις για όλα.

7,19% έλαβε το ακροδεξιό κόμμα VOX, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι μια δοκιμή του σοσιαλισμού, οδηγεί τους πολίτες σε ακραίες επιλογές. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ελπίζαμε» δήλωσε η εκπρόσωπος των σοσιαλιστών, εμφανώς περίλυπη. Τουλάχιστον δεν εξαφανίστηκε για τριήμερο πένθος.


52,07% έλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και επανεξελέγη πρόεδρος.

20 χρόνια βρίσκεται ο Ερντογάν στο τιμόνι της χώρας αλλάζοντας ακόμη και τους σχετικούς νόμους για να το επιτύχει.

47,93% έλαβε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τον οποίο η ιστορία θα γράψει ως επάγγελμα «serial looser». Ευτυχώς που δεν κατοικοεδρεύει στην Ελλάδα. Ειδάλλως θα τον είχαν ταράξει στο «καληνύχτα, Κεμάλ».


0,59 ευρώ αγόραζε κάποιος με μια τουρκική λίρα τον Ιανουάριο του 2009.

0,046 ευρώ αγόραζε χθες κάποιος με μια τουρκική λίρα. «Καληνύχτα, κουμπαρά».


8 χρόνια ήταν αποκλεισμένος ο Νικόλας Μαδούρο από τη Βραζιλία αλλά τώρα ο αποκλεισμός ήρθη. Επισκέφθηκε την Μπραζίλια και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα δήλωσε: «Η Βενεζουέλα ήταν πάντα εξαιρετικός εταίρος για τη Βραζιλία». «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει…» Δεν το λέω εγώ, ο Πλάτωνας το είχε πει. Αυτός με τη δικιά του πολιτεία.


20 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απαρτίζουν τη νέα Εκλογική Επιτροπή η οποία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συνδυάζει: Α. τεχνοκρατική επάρκεια, Β. πολιτική εμπειρία και Γ. απαιτούμενη φρεσκάδα και ανανέωση. Αυτό το τελευταίο ακούγεται κάπως σαν διαφήμιση αποσμητικού.

19 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέμειναν στην επιτροπή την επομένη ημέρα από την ανακοίνωσή τους. Ο κος Χουλιαράκης –όπως γράφτηκε σε διάφορα sites– έχει ασυμβίβαστο λόγω της εργασίας του στην Τράπεζα της Ελλάδος.


3.000 κ.ε. είναι η χωρητικότητα της μηχανής V6 του Range Rover με την οποία μετακινείται ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και για την οποία ο λαϊκισμός έδωσε ρέστα, λες και ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να χρησιμοποιεί στην καλύτερη περίπτωση Yugo ή Wartbourg. Ή έστω Moskovits, που τα έφερνε Ελλάδα και ένας παλιός γνώριμος...

450 άλογα έχει κάτω από το καπό του το θωρακισμένο BMW X5 Security Plus που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κινητήρας V8 TwinPower αποδίδει και 650 Nm ροπής.


32 ετών είναι ο γιος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, ο οποίος εκτελούσε και χρέη γραμματέα. Ο ημιπιτσιρικάς αποπέμφθηκε από τη θέση του καθώς διοργάνωσε πάρτι στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία και οι καλεσμένοι έκαναν χαβαλέ με τα επίσημα σύμβολα.


165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων που χρησιμοποιείται για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια σε μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. «Η αδιαφορία και η ανικανότητα για τις ηλεκτρονικές υποδομές του δημοσίου χαρακτήριζαν την τετραετία ΝΔ στο ΥΠΑΙΘ, με συνεργό φυσικά τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

80 εκατ. δολάρια στοίχισε το 1999 η επίθεση με τον ιό Μelissa, που επηρέασε χρήστες σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και τη Microsoft.

21 ημέρες χρειάστηκε η NASA για να επαναφέρει τα υπολογιστικά της συστήματα μετά από επίθεση ενός 15χρονου αγοριού, ονόματι James Jonathan, επίσης το 1999.

77 εκατομμύρια χρήστες είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα να διαρρέουν μετά από επίθεση στη Sony Corp. το 2007.


83 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο μια εμβληματική φιγούρα της soul και κατόπιν υπερδιάσημη περσόνα της ποπ μουσικής των 80s, η Tina Turner. Τάρνερ, όπως την έλεγαν όλοι στην Ελλάδα μέχρι περίπου το 2000.

250 εκατ. δολάρια εκτιμάται ότι είναι η περιουσία της. Αυξήθηκε κατά 50 εκατ. δολάρια λίγο πριν τον θάνατό της καθώς υπέγραψε συμφωνία για την πώληση της μουσικής, της εικόνας και των δικαιωμάτων της εικόνας της στην BMG Rights Management.

#1 στα charts έφτασε μόνο το τραγούδι της «What’s love got to do with it», παρότι έχει τραγουδήσει απίστευτες συνθέσεις του κακοποιητή, «μαϊμού» συζύγου της Ike Turner.


Verba Volant

Δημήτρης Βίτσας

«Δεν μετρήσαμε την επίδραση στην ψυχολογία της κοινωνίας, την επίδραση στην πολιτική κατάσταση της κοινωνίας του εγκλεισμού».
Δεν ξέρω «τόση ψυχολογία» όση ο πρώην βουλευτής, αλλά άμα ήταν έτσι τα πράγματα με τον εγκλεισμό, τότε πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε στο εντελώς «μέσα», δηλαδή στη «στενή»;

Απόστολος Γκλέτσος

«Δεν συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ελληνικός λαός – έπαθε παράκρουση».
Μια διαφορετική ψυχολογική προσέγγιση από τον υποψήφιο περιφερειάρχη ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προανέφερα, δεν έχω επαρκείς γνώσεις «από ψυχολογία» για να κρίνω τις διαγνώσεις των ειδικών. Αυτό που λέει ο Απόστολος, όμως, ακούγεται σοβαρό. Θα έπαιρνα και μια τρίτη γνώμη.

Νίκος Ξυδάκης

«Μέρος του πληθυσμού που ψήφισε ΝΔ έχει “ομίχλη στα μυαλά” και Σύνδρομο της Στοκχόλμης».
Όσο ρωτάς τους ειδικούς «στην ψυχολογία», τόσο πιο πολύ μπερδεύεσαι. Ο μεγάλος Κλίντ Ίστγουντ άλλωστε έχει πει με τι μπορείς να συγκρίνεις τις γνώμες. Ο καθένας έχει από μία.

Ελένη Χρονοπούλου

«Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».
Η συμπαθής υποψήφια είναι προφανές ότι έκανε σαρδάμ αλλά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πάρτι. Τη δε επομένη η κυρία Χρονοπούλου επανήλθε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις αποκαλύπτοντας χωρίς σαρδάμ ότι μένει πιστή στο ιερό δισκοπότηρο του σοσιαλισμού, δηλαδή στην άσκηση πολιτικών διά της αύξησης των φόρων, αλλά ερωτηθείσα για διευκρινίσεις φύσηξε και το γιαούρτι λέγοντας: «Δεν θα σας πω νούμερο για το πόσες εταιρείες θα φορολογήσουμε. Γιατί να σας πω νούμερο»; Όλ’ αυτά, αφού προηγουμένως είχε πει νούμερο.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Εξασφαλίζοντας άλλο ένα 0,38%, ώστε να μπούμε ξανά στη Βουλή, στερούμε 9 βουλευτές από την #Μητσοτακης_ΑΕ. Ποτέ ένας τόσο εφικτός στόχος δεν θα μείωνε τόσο πολύ την κοινοβουλευτική δύναμη της Δεξιάς».
Στον σουρεαλιστικό κόσμο του Γιάνη, η αριθμητική είναι απλώς το μέσο για να απευθυνθεί στις μάζες. Δεν υποκύπτει στους στριφνούς κανόνες της και συμπεραίνει (και ποστάρει δημοσίως) ότι όλες οι έδρες θα χαθούν από τον πρώτο κόμμα. Ενώ συμβαίνει –αναλογικά– το ακριβώς αντίθετο.

Έλλη Κοκκίνου

«Δεν τρώω κόκκινο κρέας, δεν θέλω να δημιουργώ πόνο, τρώω μόνο κοτόπουλο και ψάρι».
Είναι γνωστό ότι τα κοτόπουλα και τα ψάρια δεν πονάνε, σε αντίθεση με τα γίδια και τα μοσχάρια. Το λέει άλλωστε και η φράση: «πονάνε, ωρέ, τα κοτόπουλα»;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ