Την Κυριακή η ορκωμοσία των νέων βουλευτών
Επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής
Εκλογές 2023: Την Κυριακή η ορκωμοσία των νέων βουλευτών - Επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής
Την Κυριακή στις 18:00 προγραμματίζεται η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν εκλογές της 21ης Μαΐου. Παράλληλα, η σύγκληση της Βουλής επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες.
Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.
Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Πότε προκηρύσσονται οι εκλογές
Έως το βράδυ της Τρίτης, θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.
Ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων θα οριστεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το πρόσωπο αυτό θα είναι - εκτός απροόπτου - ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαλμάς, καθώς είναι ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.
Στο προεδρικό διάταγμα θα αναφέρεται και η ημέρα σύγκλησης νέου κοινοβουλίου μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το διάταγμα θα προσυπογράφεται φυσικά και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο.
Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου συμπίπτει με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι, κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.
Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου θα είναι η ενισχυμένη αναλογική. Οι βουλευτές δεν θα προκύψουν με επιλογή από τους ψηφοφόρους, αλλά με λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.