Πολιτικη & Οικονομια

Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Οι επόμενες σημαντικές ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέγαρο Μαξίμου
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί - Οι επόμενες σημαντικές ημέρες

Η ορκωμοσία του νέου κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές αναμένεται να λάβει χώρα την Κυριακή, 28 Μαΐου. Τη Δευτέρα, 29 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η εκλογή της προεδρίας του κοινοβουλίου, ενώ την Τρίτη, 30 Μαΐου, θα διαλυθεί, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Στη συνέχεια, θα σχηματιστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα έχει ως επικεφαλής έναν δικαστικό και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα πρότυπα των υπηρεσιακών κυβερνήσεων του Παναγιώτη Πικραμμένου και της Βασιλικής Θάνου. Έτσι, ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας θα αναλάβει την ηγεσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

  • Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  • Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
  • Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)

Το δικαίωμα άρνησης

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το dikastiko.gr, ένα ζήτημα, το οποίο και κατά το παρελθόν έχει τεθεί, είναι η τυχόν δυνατότητα του Προέδρου ενός εκ των Ανωτάτων Δικαστηρίων, που καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση, να αρνηθεί τη σχετική πρόταση.

Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Πρόκειται, σαφώς, για μία ιδιάζουσα ανάθεση της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστικό λειτουργό, η οποία έγκειται στο ότι αυτή διενεργείται μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης αφού έχει προηγηθεί μια σειρά ατελέσφορων διερευνητικών εντολών και προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης. Κατά συνέπεια αναλαμβάνει υπό αυτές τις συνθήκες την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ