Πολιτικη & Οικονομια

Πότε θα ορκιστεί η νέα Βουλή - Πότε προκηρύσσονται νέες εκλογές

Πότε θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Πότε θα ορκιστεί η νέα Βουλή - Πότε προκηρύσσονται νέες εκλογές - Πότε θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για τη διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα ορκιστεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2023. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csswll29vkg1)

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για τη διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα. Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως έναν μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον Άρειο Πάγο τη σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ