Πολιτικη & Οικονομια

Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τη χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος
© SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Πρωθυπουργικό αεροσκάφος: «Πόλεμος» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα για το αεροπορικό ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στην Κεφαλονιά

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έφτασε η κόντρα που έχει ξεσπάσει από νωρίτερα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μεταβεί σήμερα το πρωί στην Κεφαλονιά όπου περιόδευσε και προχώρησε σε προεκλογικές ομιλίες.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κόμματος της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια της αποψινής του συνέντευξης στο Star. Συγκεκριμένα, είπε τα εξής: «Είμαι πρωθυπουργός, χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Μετακινούμαι με το αυτοκίνητο και κάθε μέσο. Και ο κ. Τσίπρας, όταν ήταν πρωθυπουργός και έκανε προεκλογική εκστρατεία, το χρησιμοποίησε και καλά έκανε. Το επόμενο που θα μου πει είναι να φύγω και από το Μαξίμου, για να μην… το προάγω για την προβολή των κομματικών μας θέσεων».

ΝΔ: Τρεις φορές χρησιμοποίησε ο Τσίπρας το πρωθυπουργικό σκάφος σε προεκλογική περίοδο

Προς επίρρωση των λεγομένων του κ. Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση όπου παραθέτει τις τρεις φορές που ο Αλέξης Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πριν την αναμέτρηση του 2019.

Κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για ψέματα, το Γραφείο Τύπου αναφέρει τα εξής:

  1. «Στις 14 Ιουνίου του 2019, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεροσκάφος για να πετάξει από την Μάλτα στη Ρόδο».
  2. «Στις 27 Ιουνίου του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα».
  3. «Ενώ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019, επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες -όπου συμμετείχε σε εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως πρωθυπουργός- δεν προσγειώθηκε στη βάση της Ελευσίνας, αλλά κατευθύνθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου είχε προγραμματισμένη ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση».

Και καταλήγει η σχετική ανακοίνωση: «Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός πολλές φορές είναι υποχρεωμένος να συνδυάσει τα κυβερνητικά καθήκοντα που απορρέουν από το αξίωμά του, με την συμμετοχή σε προεκλογικές εκδηλώσεις ως αρχηγός κόμματος. Αλλά αυτό που έκανε εκείνος ως πρωθυπουργός, είναι το ίδιο πράγμα για το οποίο καταγγέλλει σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ουδείς ποτέ αμφισβήτησε ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός παραμένει πρωθυπουργός και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κι ότι κάποιες φορές, πρέπει να συνδυάσει τα καθήκοντά του με την προεκλογική δραστηριότητα. Ποτέ μέχρι σήμερα, που ο κ. Τσίπρας σπάει και αυτό το ρεκόρ ψέματος, υποκρισίας και λαϊκισμού!».

Τσίπρας: «Θα καταργήσουμε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός»

Από τη μεριά του, σε συνέντευξη που είχε λίγο νωρίτερα απόψε στον ΑΝΤ1, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αλαζονεία, συγκρίνοντας τη δική του στάση όταν ήταν πρωθυπουργός. «Εμείς με έναν νόμο θα καταργήσουμε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, όπως έκανε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης που κάνει προεκλογικά ταξίδια με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχει καμία σχέση η τακτική του "κάνω ό,τι θέλω" και της αλαζονείας του κ. Μητσοτάκη με την τακτική που ακολούθησα εγώ στα 4,5 χρόνια πρωθυπουργίας; Μην τρελαθούμε. Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει. Αυτό μου θυμίζει μια φράση που είχε πει ένας αγωνιστής της Αριστεράς και φίλος μου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα: "Προτιμώ μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει"», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Το βίντεο Τσίπρα στο TikTok

Εξάλλου, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και νωρίτερα στο ζήτημα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok, κατά την επιστροφή του από την Τρίπολη (όπου βρέθηκε σήμερα) στην Αθήνα.

«Γυρνάω από Τρίπολη, όχι με το κρατικό αεροσκάφος, με το αυτοκίνητο», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ανταλλαγή «πυρών» Τσαπανίδου - Σκέρτσου

Νωρίτερα, σήμερα, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν πράγματι χρησιμοποιήθηκε το πρωθυπουργικό σκάφος για το ταξίδι Μητσοτάκη στην Κεφαλονιά.

Συμπλήρωσε πάντως: «Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της χώρας μέχρι τις 21 Μαΐου και κάποιες μέρες αργότερα, μέχρι να υπάρξει διάλυση της Βουλής, οπότε μπορεί να κάνει χρήση όλων των κρατικών μέσων».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία δήλωσε: «Ενώ οι φωτογραφίες του κρατικού αεροσκάφους από την περιοδεία Μητσοτάκη στην Κεφαλονιά έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, ο κ. Σκέρτσος είπε πως δήθεν δεν γνωρίζει αν ισχύει».

Και κατέληξε, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Ποιον κοροϊδεύει ο κ. Σκέρτσος; Βέβαια στη συνέχεια είπε με κυνισμό ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός μέχρι τις 21 Μαΐου και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Σαν να του ανήκει η χώρα! Ευτυχώς από τις 22 Μαΐου και μετά δεν θα μπορεί πια να κάνει ό,τι θέλει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ