Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλπη που αδειάζει και βγαίνουν τα κλειστά ψηφοδέλτια
Δημοσκόπηση - Εκλογές © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσκόπηση RASS: Η πρόθεση ψήφου, ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και τα ευρήματα για τη συσπείρωση πριν τις εκλογές

Στις 5,8 μονάδες καταγράφεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της RASS για το iefimerida.gr 18 ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», καθώς καταλαμβάνει το 47,8% έναντι του 23,5%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της RASS, τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύεται το 41,1% για τη χρηστή διαχείριση της οικονομίας προς όφελος των πολιτών, ενώ το 22,9% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Το 37,5% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη όσα δεσμεύεται, έναντι μόλις 19,1% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τα ευρήματα της RASS, στο ερώτημα αν τα πράγματα την τελευταία τετραετία θα ήταν χειρότερα ή καλύτερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 50,5% δηλώνει ότι θα ήταν χειρότερα, το 23,9% απαντά τα ίδια και μόλις ένα 17,7% πιστεύει το αντίθετο. 

Δημοσκόπηση RASS: Τα ευρήματα για την πρόθεση ψήφου - Τα ποσοστά των κομμάτων

Στην πρόθεση ψήφου, το 29,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία με το 23,7% επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει διψήφιο ποσοστό με 10,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,1%, το ΜέΡΑ25 με 3,7%, η Ελληνική Λύση με 3,5%, ενώ το 4,2% των ερωτηθέντων προτιμά μικρότερα κόμματα. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει στο 11,5%.

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στην παράσταση νίκης, το 69,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 19,9%.

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι ο βαθμός συσπείρωσης. Η ΝΔ έχει βαθμό συσπείρωσης 71,6% έναντι μόλις 60,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει ελάχιστες διαρροές (3,8% προς ΣΥΡΙΖΑ, 3,4% προς ΠΑΣΟΚ, 2,3% προς Ελληνική Λύση και 2,3% σε άλλο κόμμα), ενώ το 12,4% των ψηφοφόρων της το 2019 κινούνται στην περιοχή της αδιευκρίνιστης ψήφου. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές της τάξης του 9,3% προς τη ΝΔ, 7,6% προς το ΠΑΣΟΚ, 5,6% προς το ΚΚΕ και 4,1% προς το ΜέΡΑ25. Η αδιευκρίνιστη ψήφος όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, κινείται στο 6,1%.

Στο ερώτημα μεταξύ των Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα «ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει πράξη όσα υπόσχεται;», οι ψηφοφόροι δίνουν ξεκάθαρα ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μητσοτάκη με 37,5%. Αντιθέτως, είναι φανερό το έλλειμμα εμπιστοσύνης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 19,1% απαντά το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα. Το 37,2% απαντά ότι δεν εμπιστεύεται όσα ακούει στις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων.

Δημοσκόπηση RASS: Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RASS, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,9% θετικές γνώμες. Δεύτερος ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με 32,5%, τρίτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας με 30% και σε μικρή απόσταση (27%) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα αν θα πράγματα την τελευταία τετραετία θα ήταν χειρότερα ή καλύτερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά είναι σταθερά απογοητευτικά για την Κουμουνδούρου. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (50,5%) δηλώνουν ότι θα ήταν χειρότερα, το 23,9% απαντά τα ίδια και μόλις ένα 17,7% πιστεύει το αντίθετο. Μάλιστα, αυτή η αποστροφή σε διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και διαχρονικά και μάλιστα βαίνει αυξανόμενη. Τον Μάρτιο του 2023 το 49,9% πίστευε πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό ανεβαίνει στο 50,5%. Αντίστοιχα, μειώνονται (από 18,1% στο 17,7%) όσοι πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα.

Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τη ΝΔ στο τιμόνι της χώρας. Μόλις 19,4% απαντούν με ΣΥΡΙΖΑ, 6,7% με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 11,6% με άλλο κόμμα και 19,6% με κανένα.

Συντριπτικά υπέρ της απαγόρευσης στο κόμμα Κασιδιάρη εμφανίζονται οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Rass. Το 66,4% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με τον αποκλεισμό του, έναντι ποσοστού 27,9% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Δημοσκόπηση RASS: Με 5,8 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ