Πολιτικη & Οικονομια

Δημητρακόπουλος μετά τη συνάντηση με Καϊλή: «Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της»

Πώς θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές να την αφήσουν ελεύθερη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύα Καϊλή - Qatargate
© Brigitte Hase / European Parliament Multimedia Center

Εύα Καϊλή - Qatargate: «Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της», λέει ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Για την κατάσταση της Εύας Καϊλή μίλησε ένας εκ των δικηγόρων της, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εκπομπής, Live News, ο δικηγόρος της επισκέφθηκε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή στις φυλακές, σε μια συνάντηση που διήρκεσε τέσσερις ώρες.

Παρών ήταν και ο έτερος δικηγόρος της κυρίας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι η ίδια η Εύα Καϊλή του ζήτησε να συναντηθούν, καθώς βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη. Όπως εξήγησε ο ίδιος, θα αγορεύσει κανονικά στο δικαστήριο αύριο, όπου θα κριθεί εάν η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι τη δίκη ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. «Ήμασταν πολλές ώρες με την κα Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ακόμα ότι η Εύα Καϊλή είναι «προβληματισμένη και αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Τον εμπιστεύτηκε, τη διέψευσε. Δεν θα κάνω καμία δήλωση για την ουσία της υπόθεσης. Αύριο, το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα αλλά αν θα πρέπει αν αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές».

Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες ενόψει της αυριανής κρίσιμης ημέρας είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής και πως είναι δύσκολα τα πράγματα. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα. Αφενός ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής και αφετέρου ότι δε θα εμποδίσει τις έρευνες, είτε αλλοιώνοντας στοιχεία είτε μιλώντας με πρόσωπα-κλειδιά.

«Έχουμε», τόνισε, «ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχής. Η κα Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει την δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», κατέληξε και τόνισε ότι «με καθαρά νομικά κριτήρια, μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cp7lxpd72d49)

Qatargate - Oμολογία Τζόρτζι: Τα μετρητά του Κατάρ έρχονταν με τους κωδικούς «γραβάτες» και «ρούχα»

Υπενθυμίζεται ότι από τις καταθέσεις για το Qatargate του συντρόφου της Εύας Καϊλής, Φραντσέσκο Τζόρτζι, προκύπτει ότι τα χρήματα έφταναν με τη μορφή μετρητών από το Κατάρ και το Μαρόκο, με μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών, συναντήσεις στο Παρίσι κατά τις οποίες οι λέξεις «γραβάτες» και «ρούχα» ήταν κωδικοποιημένες ονομασίες για τις δεσμίδες χρημάτων, στενές επαφές με το Μαρόκο και το Κατάρ, αλλά και ένα «συμβόλαιο» με τη Μαυριτανία. Αυτές είναι μερικές από τις αποκαλύψεις της ιταλικής εφημερίδας.

Όπως αναφέρει η «Il Fatto Quotidiano», ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μίλησε προφανώς επειδή δεν μπορούσε να αρνηθεί όλα όσα γνώριζαν ήδη οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτόν και τον Αντόνιο Παντσέρι, καθώς τους παρακολουθούσαν επί μήνες. Και επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως ο Αντόνιο Παντσέρι ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα είδος πληρωμένου πρακτορείου σχέσεων με ευρωβουλευτές που δωροδοκούσαν για να αποκτήσουν ευνοϊκή στάση με πελάτες του ευρωπαϊκού θεσμού.

Την ίδια ώρα, η «Il Fatto Quotidiano» αναφέρει πως ο σύντροφος της Εύας Καϊλή («Mister Kaili», όπως τον γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα) μίλησε, αποκαλύπτοντας πως όσον αφορά το Κατάρ, υπήρχε ο «Αλγερινός», κάποιος με το όνομα Boudjellal, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, και ο οποίος με τη σειρά του τον έφερε σε επαφή με ένα άλλο άτομο στο Βέλγιο. Έτσι έφταναν τα μετρητά.

Για τις βελγικές Αρχές, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα πλέον) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι. Και όπως αποκαλύπτει ο Τζόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου. «Μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», δήλωσε στις Αρχές ο Τζόρτζι και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», αποκάλυψε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ