- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οικονόμου για Καϊλή: Υπόθεση Καϊλή με πολλές πτυχές - Παρανοϊκές οι δικαιολογίες Ανδρουλάκη
Qatargate - Γιάννης Οικονόμου: Πολύ σοβαρή η υπόθεση Καϊλή και με πολλές πτυχές - Παρανοϊκές οι δικαιολογίες του Νίκου Ανδρουλάκη
«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση με πολλές πτυχές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βγήκε κανείς από την κυβέρνηση, από τη Νέα Δημοκρατία, και να πει ότι "έσκασε" αυτή η σοβαρή υπόθεση, συνεπώς το σύνολο του ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα ή να αποδίδει χαρακτηρισμούς ή γενικεύσεις», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του στον Real Fm για την υπόθεση Καϊλή.
«Χωρίς να έχει γίνει αυτό, βγαίνει ο κ. Ανδρουλάκης και λέει "ναι, αλλά φταίει η Νέα Δημοκρατία, με τη Νέα Δημοκρατία ήταν, εκεί θα πήγαινε, είχα αποφασίσει εγώ να πω ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια", αλλά δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, δεν το είπε τον Οκτώβριο, δεν το είπε τον Νοέμβριο. Αυτά δεν είναι σοβαρά. Είναι αξιοπερίεργο και, ταυτόχρονα, νομίζω κωμικοτραγικό αυτό που έγινε με την υπόθεση της κ. Καϊλή σε ό,τι αφορά αυτή τη διάσταση», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω ποιος πανικός, ποιος φόβος, ποια δύσκολη θέση οδηγεί τον κ. Ανδρουλάκη στο να κάνει αυτού του είδους τις επιλογές ή ποιες επιλογές θέλει να δικαιολογήσει με τέτοιου είδους παρανοϊκές δικαιολογίες, διότι δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Έχεις έναν άνθρωπο με τον οποίο συμπορεύεσαι πολιτικά πάρα πολλά χρόνια, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, στενά συνδεδεμένος πολιτικά μαζί σου, σε στήριξε κατά το παρελθόν σε εσωκομματικές μάχες. Λες ότι διαφωνείς σε κάποιες κομβικές επιλογές, αλλά αυτή σου η διαφωνία δεν σε οδήγησε στο να τον απομακρύνεις όταν εκδηλώθηκε στο παρελθόν. Δικαίωμά του, δεν θα του υποδείξουμε εμείς πώς θα διαχειρίζεσαι τα του οίκου του. Αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι να το χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει τεράστια απόσταση και νομίζω ότι κανείς δεν είναι πολιτικά αφελής».
Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε: «Αν ο κ. Ανδρουλάκης ψάχνει να βρει τρόπους για να βγει από μια δύσκολη θέση -που ενδεχομένως είναι- ή για να δικαιολογήσει και να τεκμηριώσει την επιλογή του -αυτό το κάλεσμα που έκανε πριν από λίγες μέρες, να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση, φαντάζομαι με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα και δεν ξέρω ποιον άλλον στοιχίζονται πίσω από αυτή τη λογική- μπορεί να θεμελιώσει άλλου είδους επιχειρήματα. Στη Δημοκρατία ο κόσμος όλα τα ακούει και αποφασίζει, αλλά όχι αυτά τα οποία δεν στέκονται στην κοινή λογική. Η κ. Καϊλή δεν ήταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είχε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. "Μεταγραφές αεροδρομίου" έχουν γίνει από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν ουκ ολίγες. Με μεγαλύτερη σοβαρότητα και με μεγαλύτερο προβληματισμό όλοι συνολικά, ως πολιτικό σύστημα, πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους θέματα και όχι να τα προσεγγίζουμε με τις λογικές του κ. Ανδρουλάκη ή πολύ περισσότερο με το να διαγράφουμε δημόσια τις αναρτήσεις μας από τα κοινωνικά δίκτυα, θεωρώντας ότι έτσι θα ξαναγράψουμε κάπως αλλιώς την ιστορία και την πραγματικότητα».
Qatargate - Οικονόμου: Ενισχύεται ένα κλίμα ευρωσκεπτικισμού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το σοβαρότερο είναι ότι ενισχύεται ένα κλίμα ευρωσκεπτικισμού, ένα κλίμα που έχουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες στο ότι οι Βρυξέλλες κινούνται μακριά από τις ανάγκες τους, μακριά από αυτά που είναι επείγοντα για τους ανθρώπους.
«H μέθοδος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, των νόμιμων -εφόσον υπάρχουν ενδείξεις- δεν είναι κάτι, όπως απέδειξε και η βελγική Δικαιοσύνη που εξαιρεί a priori όποιον έχει μια πολιτική ιδιότητα. Αυτό αναδεικνύεται με έναν τρόπο σε αυτή την ιστορία. Γιατί υπήρχε και στην πατρίδα μας μια συζήτηση ότι άπαξ και είσαι βουλευτής, υπουργός, πολιτικό πρόσωπο, εκ της ιδιότητάς σου αυτής εξαιρείσαι από την οποιαδήποτε δυνατότητα παρακολούθησης», δήλωσε ο Γ. Οικονόμου για το θέμα των επισυνδέσεων.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, κανένα στοιχείο, καμία πληροφορία και δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι βλέπω τον οποιονδήποτε τρόπο σύνδεσης, αυτών με το Κατάρ, -περί χρηματισμού και τα υπόλοιπα- με αυτά εδώ στην Ελλάδα. Είμαι απολύτως καθαρός, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση», ανέφερε και υπογράμμισε: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει και οφείλει να κάνει ό,τι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Όταν λέμε ότι εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη, η εμπιστοσύνη αυτή δεν μπορεί να είναι a la carte. Eμπιστευόμαστε απόλυτα την ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή μας η εμπιστοσύνη έχει να κάνει με το ότι η Δικαιοσύνη συνολικά επιτελεί τον ρόλο της στην πατρίδα. Ελπίζουμε, απαιτούμε, θέλουμε να μην μείνει καμία, μα απολύτως καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος στη συντεταγμένη Πολιτεία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος στα κράτη Δικαίου, από το να αποσαφηνίζει η Δικαιοσύνη κάθε πτυχή υποθέσεων που απασχολούν έντονα τον δημόσιο βίο».
Επιπλέον σημείωσε: «Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ο θεματοφύλακας του νομικού μας πολιτισμού και της ισχύος των νόμων και των θεσμών. Αυτό που θέλω ως πολιτικός, ως ένας άνθρωπος που παρακολουθώ όλη αυτή την ιστορία από τον Αύγουστο και μετά, είναι αυτό που η κυβέρνηση έχει πει με ακρίβεια από την πρώτη στιγμή: πρώτον, η Δικαιοσύνη να διερευνήσει κάθε πηγή της υπόθεσης αυτής, δηλαδή να μην μείνει τίποτα στη σκιά σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος αυτού. Να το οριοθετήσουμε: πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα. Να φανούν τα πάντα, σε ό,τι αφορά τους αυτουργούς και ενδεχομένως τις συμπεριφορές που εκδηλώθηκαν από συστημικές αδυναμίες και παθογένειες κάπου. Και να αναδειχθούν, εκτός από τις πραγματικές διαστάσεις και τους αυτουργούς, και τα μυθεύματα και η εργαλειοποίηση και η σκοπιμότητα όλης αυτής της υπόθεσης. Θυμούνται όλοι πώς ξεκίνησε αυτή η υπόθεση τον περασμένο Αύγουστο με ένα αφήγημα που έφτιαξε η αντιπολίτευση, ότι "εδώ ο Μητσοτάκης έχει πολιτικό πλεονέκτημα και προνόμιο, επειδή έχει στήσει έναν μηχανισμό και παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους". Προσπαθούσαν να πουν στην ελληνική κοινωνία, ότι ο Μητσοτάκης την εμπιστοσύνη της κοινωνίας δεν την έχει».
Και σημείωσε: «Και όλη αυτή η ιστορία έχει φτάσει στο σημείο ότι στόχοι είτε με τα κακόβουλα λογισμικά -εάν ισχύουν- είτε με τους οποιουσδήποτε άλλους τρόπους είναι άνθρωποι με τους οποίους ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμπορεύεται δεκαετίες, 30 χρόνια. Είναι αδιανόητο κανείς, δηλαδή, να ισχυρίζεται ότι αυτό το πράγμα τελούσε σε γνώση -δεν συζητώ να είχε δώσει εντολή- ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και επειδή ακριβώς είναι αδιανόητο, ούτε το αξιακό μας υπόβαθρο ως παράταξη, ούτε η κοινή λογική, ούτε όλα όσα υπηρετούμε και πρεσβεύουμε στην πολιτική, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε, πρώτα εμείς οι ίδιοι, να μείνει οποιαδήποτε σκιά στην υπόθεση αυτή».
Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως από την ώρα που η υπόθεση αυτή, στο σύνολό της, βρίσκεται σε δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, εκεί είναι που θα δοθούν οι απαντήσεις. «Από εκεί περιμένουμε όλες τις απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός αυτό που έπρεπε να κάνει θεσμικά, από την πρώτη στιγμή αυτής της υπόθεσης, το έκανε. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, έγιναν οι απομακρύνσεις. Η κυβέρνηση απομάκρυνε τον διοικητή της ΕΥΠ. Έβαλε το φίλτρο του δεύτερου εισαγγελέα. Ψηφίσαμε ένα συνεκτικό πλαίσιο, έτσι ώστε από εδώ και πέρα να είναι περίπου αδύνατο να ξαναεκδηλωθούν οι ίδιες παθογένειες. Αναφέρομαι στα φίλτρα για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, για τη υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου στην ΕΥΠ, για τα χαρακτηριστικά της Διοίκησης. Ταυτόχρονα, στηρίζουν όλες οι κρατικές Αρχές το έργο της Δικαιοσύνης στην έρευνα αυτής της υπόθεσης. Αυτή είναι η θεσμική αντίδραση, στην κατεύθυνση του να πάρουμε απαντήσεις. Απαντήσεις που -επαναλαμβάνω- πρώτα εμείς, εξαιτίας και του αξιακού υπόβαθρου του δικού μας, της παράταξής μας, του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε την πολιτική και εξαιτίας του γεγονότος ότι εδώ φαίνεται να ήταν στόχοι άνθρωποι που είναι στον πυρήνα της διακυβέρνησής μας, πρώτοι θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις, να μην μείνει καμία σκιά», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.