- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ
Το παρασκήνιο της απόφασης
Η Ευα Καϊλή ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ
Εκτός ΠΑΣΟΚ ετέθη η Εύα Καΐλη από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αφορμή για την απόφαση του να διαγράψει την ευρωβουλευτή από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτέλεσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι η κυρία Καϊλή φέρεται να ερευνάται από την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από αραβική χώρα και πιό συγκεκριμένα από το Κατάρ.
Κατά τίς ίδιες πληροφορίες κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές αρχές, ενώ δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν ότι μάλλον έχει προσαχθεί ο σύζυγός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά ευρύτερο κύκλο ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» .
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ . Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): « «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».
Έρευνες και προσαγωγές
Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός του οργάνου.
Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας, όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτός από τις τέσσερις προσαγωγές, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.
«Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», σημείωσε η εισαγγελία.
Στο στόχαστρο το Κατάρ
Η εισαγγελία δεν κατονόμασε το Κατάρ, αλλά η βελγική εφημερίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές που βεβαιώνουν ότι πρόκειται για τη χώρα που φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
Το Κατάρ έχει μπει στο στόχαστρο για την αμφιλεγόμενη πολιτική του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών αλλά και της LGBTQ+ κοινότητας στο Μουντιάλ 2022.
Η κυβέρνηση του Κατάρ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Βάζουμε τάξη στο κατακερματισμένο τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2026 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Θα είμαστε εδώ, αυτός θα είναι ο ορισμός του Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος
Στρατιωτικό άγημα πήρε μέρος στην υποδοχή, ενώ μετείχε και γαλλική αντιπροσωπεία προκειμένου να συνοδεύσει τον Γάλλο πρόεδρο στο κέντρο της Αθήνας.
Τον υποδέχθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης
Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Η συζήτηση με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον ρόλο της στη διαμόρφωση της αλήθειας στην ψηφιακή εποχή
«Ο πρωθυπουργός επέτρεψε το πάρτι διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Η εξάρτηση από εισαγωγές καυσίμων και το Στενό του Ορμούζ πιέζουν τιμές, δρομολόγια και επάρκεια
Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρωθούν πρώτοι
Λεκτική ένταση στην Επιθεώρηση Εργασίας - Καταγγελία για εκβιασμό και σύλληψη επιθεωρητή
Ντομπρόβσκις προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό – Όχι σε ρήτρα διαφυγής από την ΕΕ
Απαγορευμένη ζώνη τα χωρικά ύδατα της Σουηδίας
«Αν η γραμμή Μητσοτάκη είναι πως ό,τι λάθος γίνεται τώρα γινόταν και πριν, τότε είμαστε εκτός τόπου και χρόνου»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό του ρόλο - Μιλά για μεταρρυθμίσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η κυβέρνηση επιμένει σε στοχευμένα μέτρα αντί για μείωση του ΦΠΑ, σοβαρότητα και σεμνότητα για Κοβέσι
Ποια χώρα θα την ξεπεράσει
«Η λήθη να μη μετατρέπεται σε αιτία αναθεωρητισμού, βίας και μισαλλοδοξίας»
«Είμαστε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.