Πολιτικη & Οικονομια

Η προσβλητική προπαγάνδα με το βρεφικό γάλα

Το μόνο που κατάφεραν είναι να αποδείξουν ότι το διαζύγιο που έχουν πάρει από την πραγματικότητα είναι οριστικό

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η εικόνα με αντικλεπτικά σε βρεφικό γάλα που διαδόθηκε στο διαδίκτυο, η εργαλειοποίηση της φτώχειας και η προπαγάνδα.

Η εικόνα με αντικλεπτικά σε βρεφικό γάλα που διαδόθηκε στο διαδίκτυο, η εργαλειοποίηση της φτώχειας και η προπαγάνδα.

Πριν λίγες ημέρες οι σύντροφοι άρχισαν να διαδίδουν μια φωτογραφία από ελληνικό «σούπερ μάρκετ» η οποία έδειχνε κουτάκια με σκόνη για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος στα οποία είχαν τοποθετηθεί αντικλεπτικά. Τη φωτογραφία συνόδευαν κατάρες για τον «κυρ Παντελή» μαγαζάτορα που δεν άφηνε να τον κλέψουν ή κατάρες για την νεοφιλελεύθερη χούντα του Μητσοτάκη η οποία αναγκάζει εξαθλιωμένους γονείς να κλέβουν το γάλα των παιδιών τους ή και τα δύο. Δηλαδή είχαμε άλλη μια επίδειξη της ικανότητάς των συντρόφων να μετατρέπουν σε εργαλείο προπαγάνδας το οτιδήποτε. Από ένα δυστύχημα με μαγκάλι (αν θυμάστε) μέχρι κακοποιημένα ανήλικα όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει η μηχανή προπαγάνδας τους.

Φυσικά για άλλη μια φορά το μόνο που κατάφεραν είναι να αποδείξουν ότι το διαζύγιο που έχουν πάρει από την πραγματικότητα είναι οριστικό. Και δυστυχώς για τους συντρόφους, προπαγάνδα που δεν πατάει στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να λειτουργήσει, τουλάχιστον στο μέγεθος που θα επιθυμούσε ένα κόμμα που φιλοδοξεί να κερδίσει εκλογές.   

Για αρχή οι σύντροφοι φροντίζουν να μην αποκαλύψουν ούτε πόσο μεγάλο είναι ούτε πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το «σούπερ μάρκετ». Πιθανότατα επειδή η αποκάλυψη του μεγέθους του καταστήματος και της περιοχής στην οποία οι άνθρωποι ζουν στη δυστοπία του αντικλεπτικού στο βρεφικό γάλα θα μπορούσε να εξηγήσει πολύ καλά την ανάγκη του αντικλεπτικού. Οι σύντροφοι νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν πάνε σε σούπερ μάρκετ οι οποίοι θα υποθέσουν ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παντού. 

Στην συνέχεια είναι η απαίτηση (η οποία δεν εκφράστηκε μόνο από τα κομματικά τρολ στο τουίτερ αλλά και από στελέχη) να αφαιρεθούν τα αντικλεπτικά για να μπορεί όποιος θέλει να κλέβει άνετα τα βρεφικά γάλατα. Η αγάπη των συντρόφων για την παραβατική συμπεριφορά είναι γνωστή, αλλά και πάλι είναι φοβερό το ότι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει για μια επιχείρηση να επιτρέπει την κλοπή των προϊόντων της (η απαίτηση γίνεται ακόμα πιο ακατανόητη αν κανείς σκεφτεί ότι το κακό που κάνει ο ένας «κυρ Παντελής» χάνει οποιαδήποτε σημασία από την αλληλεγγύη των συντρόφων μαγαζατόρων που δεν είναι «κυρ Παντελήδες» και λογικά θα επιτρέπουν σε όποιον θέλει να τους κλέβει).

Αλλά όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στο πόσο προσβλητικοί γίνονται για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται οικονομικά οι σύντροφοι όταν τους θεωρούν εν δυνάμει κλέφτες. Δεν είναι τίποτα μπροστά στον ισχυρισμό ότι ένας γονιός που μπορεί να μην έχει να αγοράσει το βρεφικό γάλα δεν θα ζητήσει βοήθεια ούτε θα απευθυνθεί στις δομές που υπάρχουν για τη στήριξη των ανθρώπων που δεν έχουν, αλλά θα μπει σε ένα κατάστημα και θα κλέψει. Φαίνεται πως στον κόσμο των συντρόφων φτωχός = κλέφτης.

Η άποψη αυτή, σύμφωνα με την οποία όποιος δυσκολεύεται οικονομικά κλέβει (ή εκδίδεται), είναι χαρακτηριστική ανθρώπων που ποτέ δεν γνώρισαν ανθρώπους που στ’ αλήθεια δυσκολεύονται οικονομικά και υπό αυτή την έννοια καλό είναι να μην είμαστε πολύ σκληροί με τους συντρόφους. Η ανανεωτική αριστερά, της οποίας δημιούργημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι παραδοσιακά η αριστερά αυτών που έχουν. Η αριστερά του χαβιαριού όπως τη βάφτισαν οι Γάλλοι (δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με αυτά που δηλώνουν στο πόθεν έσχες τους, ο μέσος όρος ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι 11). Οπότε λογικό είναι να μην έχουν ιδέα τι κάνουν οι φτωχοί άνθρωποι όταν έχουν ανάγκη και όλες τους οι παραστάσεις για τη φτώχεια να προέρχονται από την εφηβική ανάγνωση των Αθλίων του Ουγκό, δηλαδή ενός μυθιστορήματος για τη Γαλλία των μέσων του 19ου αιώνα. Δηλαδή για την εποχή στην οποία έχει κολλήσει η αντίληψη των συντρόφων για την κοινωνία. Και μπράβο τους. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ