Πολιτικη & Οικονομια

Συνέδριο με θέμα «Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας», από τον Κύκλο Ιδεών

To πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49-dikaiosini-4-768x408

Διήμερο συνέδριο με θέμα «Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας», από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση

Ο Κύκλος Ιδεών, e-kyklos, διοργανώνει τη Δευτέρα και τη Τρίτη στις 7 & 8 Νοεμβρίου, θεματικό συνέδριο με θέμα:«Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας».

Το έναυσμα για τη διεξαγωγή του θεματικού συνεδρίου που αφορά τη Δικαιοσύνη δόθηκε καθώς στο πρόσφατο συνέδριο της δεξαμενής σκέψης διαπιστώθηκε πως η κατάσταση της Δικαιοσύνης είναι το πρώτο θεσμικό πρόβλημα της χώρας που συνδέεται όχι μόνο με την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου αλλά και με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στη λειτουργία της Δικαιοσύνης εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά ελλείμματα. Αυτός είναι ο κοινός τόπος των συζητήσεων μεταξύ των λειτουργών της Δικαιοσύνης, μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς, μεταξύ των πολιτών που συγκροτούν τη γενική κοινή γνώμη.

Τα ίδια τα ανώτατα δικαστήρια, οι δικαστικές ενώσεις, οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι επιστημονικές εταιρείες και τα σωματεία, διοργανώνουν συνεχώς σχετικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν κρίσιμες πτυχές του ζητήματος. Πολλές σχετικά πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να προκαλούν συζητήσεις και να απαιτούν ψύχραιμη, συνολική και επιστημονικά συγκροτημένη αξιολόγηση όχι υπό την πίεση της καθημερινής ειδησεογραφίας που συχνά προκαλεί αποσπασματικές και αντιφατικές αντιδράσεις.

Υπό τα δεδομένα αυτά ο Κύκλος Ιδεών ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει το διήμερο θεματικό συνέδριο με στόχο να συνθέσει το φάσμα των θεμάτων που συγκροτούν το πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας ξεκινούν από το βασικό, πολιτικό πρωτίστως, ερώτημα αν είναι «μεταρρυθμίσιμο» το ελληνικό δικαστικό σύστημα, ενώ στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα αν υπάρχουν οι υποκειμενικές προϋποθέσεις, κυρίως από πλευράς δικαστικού και δικηγορικού σώματος, προκειμένου να εισαχθούν και να αποδώσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί το ερώτημα αν μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως στην καθημερινή λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές του κράτους δικαίου με βάση τα πορίσματα της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με μια συζήτηση γύρω από τη στάση της κοινωνίας απέναντι στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και της δίκαιης δίκης.

Τη δεύτερη ημέρα τίθενται τα πιο «τεχνικά» ζητήματα με άξονα το ερώτημα γιατί έχουν μειωμένη απόδοση οι αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και πώς μπορεί να επιτευχθεί η εναρμόνιση ταχύτητας και ποιότητας. Μετά τις εισαγωγικές παρεμβάσεις, το ερώτημα αυτό θα συζητηθεί σε τρεις ειδικότερους κύκλους με αντικείμενο την πολιτική, την ποινική και τη διοικητική δικαιοσύνη. Ακολουθούν ένας συνοπτικός κύκλος για τις εναλλακτικές μορφές δικαιοσύνης (διαιτησία και διαμεσολάβηση) και ένας συνοπτικός κύκλος για την ψηφιακή δικαιοσύνη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εν ενεργεία και επί τιμή, οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του δικηγορικού σώματος, καθώς και δημοσιογράφοι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται απευθείας από το site του Κύκλου Ιδεών https://ekyklos.gr/, το Facebook και το YouTube.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ