Πολιτικη & Οικονομια

Koντονής για ποινικό κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ: Οι ποινές για αδικήματα κατά ανηλίκων ήταν για γέλια

«Το λαλίστατο τμήμα δικαιωμάτων δεν βγάζει ούτε μια ανακοίνωση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοντονής: Με τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, οι ποινές για αδικήματα κατά ανηλίκων ήταν για γέλια
O Σταύρος Κοντονής © Εurokinissi

Σταύρος Κοντονής για ποινικό κώδικα για τους ανήλικες επί ΣΥΡΙΖΑ

Με την ιδιότητα του νομικού, αλλά και με αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης από τον Νοέμβριο του 2016 ως τον Αύγουστο του 201, ο Σταύρος Κοντονής κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση που έχει σοκάρει όλη την Ελλάδα, με τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια.

«Μου κάνει εντύπωση, αυτό το λαλίστατο τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν μιλήσει μία ΜΚΟ βγάζει σε 5 λεπτά ανακοίνωση, αυτά για τα ανήλικα παιδιά, δεν τους ενδιέφεραν;», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

«Οι ποινές οι οποίες αναφέρονταν στα αδικήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ανήλικους, ήταν ποινές πάρα πολύ χαμηλές. Και μάλιστα, αυτό συνέβαινε μια περίοδο που το φαινόμενο αυτό άρχισε να οξύνεται. Ηταν μια περίοδος που είχαμε συχνά δημοσιοποιούμενα φαινόμενα κατά ανηλίκων. Είχα πει λοιπόν τότε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά του κόσμου απροστάτευτα στις ορέξεις του κάθε άθλιου ανθρώπου ο οποίος εκμεταλλεύεται όχι μόνο την ηλικία τους αλλά και ένα πολύ χαμηλό πλαίσιο ποινής», είπε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε πως είχε διατυπώσει ενστάσεις επί του Κώδικα, ωστόσο, αυτός ψηφίστηκε κανονικά και δεν άλλαξε τίποτα. Μάλιστα, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση για τη στάση που τηρεί.

«Ψηφίστηκε ο Κώδικας κανονικότατα, δεν άλλαξε τίποτα.... όσον αφορά τον βιασμό...Αλλά μου κάνει εντύπωση, αυτό το λαλίστατο τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όταν μιλήσει κάποια ΜΚΟ, βγάζει σε 5 λεπτά ανακοίνωση, αυτά για τα ανήλικα παιδιά δεν τους ενδιέφεραν; Είχαμε κάτι ποινές για γέλια. Ευτυχώς επήλθε η νομοθετική τροποποίηση τον Νοέμβριο του 2019, και έχουμε ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών το οποίο τέλος πάντων, εξασφαλίζει την τιμωρία τουλάχιστον, όσων υποπίπτουν σε τέτοιου τύπου αδικήματα», τόνισε.

Ο κ. Κοντονής επισήμανε στη συνέχεια ότι «την πρώτη ευθύνη την έχει η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία είχε μια αντίληψη ότι οι ποινές γενικώς πρέπει να μειωθούν, δεν εκτίμησε όπως έπρεπε αδικήματα τα οποία βρίσκονταν σε ένταση και σε έξαρση εκείνη την περίοδο, και βεβαίως το θέμα μιας διαπλεκόμενης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο, η οποία για να περάσει την διάταξη της τροποποίησης της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, και να έχουμε άμεσα αποτελέσματα το επόμενο χρονικό διάστημα, πέρασε και αυτό, χωρίς να εξετάσει τι θα συμβεί στο τέλος όταν έχουμε τέτοιες διατάξεις. Ήταν κάκιστη επιλογή. Ξαναλέω πάλι γιατί δεν θέλω να παρερμηνευθεί, ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε τότε είχε πάρα πολύ σοβαρές θετικές διατάξεις και ένα πνεύμα που αντιστοιχούσε στην εποχή, αλλά είχε και λάθη. Αυτά τα λάθη τα οποία προσπαθούσα εγώ επί έναν χρόνο να διορθωθούν, δεν διορθώθηκαν δυστυχώς, και πήγε ο Κώδικας και ψηφίστηκε τέσσερις ημέρες πριν κλείσει η Βουλή με την διαδικασία αυτή».

«Ο εισαγγελέας πρέπει να μελετήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να δει αν συντρέχει λόγος δημοσιοποίησης, ποιοι είναι αυτοί που το ζητάνε και γιατί παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Κοντονής σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από πολιτικά πρόσωπα για δημοσιοποίηση στοιχείων.
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας
Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας

Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική γραμμή του κόμματος το γεγονός ότι έχασε, ούτε φυσικά υπονοεί κάτι τέτοιο ο συναγωνιστής Θ. Μαργαρίτης. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας άλλος «αρχηγός»

Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;
Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;

«Η επιστροφή σε σχήματα και ιδεοληψίες του αλήστου μνήμης παρελθόντος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάκαμψης για το κόμμα που (θέλει να) εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα»

Podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση»: Νίκος Παναγιώτου και Χρήστος Φραγκονικολόπουλος συζητούν με τον αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Πετρόπουλο για το κράτος και την κοινωνία πολιτών
Podcast 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Το κράτος και η κοινωνία των πολιτών

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Πετρόπουλος συζητά με τους καθηγητές Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο και Νίκο Σ. Παναγιώτου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.