- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
O Νίκος Δένδιας καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει το «περιβόητο casus belli» κατά της Ελλάδας
Όσα συζήτησαν με τον Μπαν Κι-μουν
Νίκος Δένδιας: Το μήνυμα στην Τουρκία για το casus belli, η αναφορά στις συνεχείς προκλήσεις και η συνάντηση με τον Μπαν Κι-μουν.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καλεί την Τουρκία να «εγκαταλείψει την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, του περιβόητου casus belli».
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές που προέρχονται από τη γείτονά μας, την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και στην αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση της Τουρκίας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής της Ασφαλείας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα και μεθόδους για να προστατεύσει τα συμφέροντά της». Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται την αναφορά σε «νόμιμα μέσα», ως αναγνώριση, έστω και έμμεση, από την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. «Προφανώς», υπογράμμισε, «αυτό περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, του περιβόητου casus belli».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ακόμη στην ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετέχει πάντα σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά σε μια σταθερή βάση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επιπλέον, απευθυνόμενος στον Μπαν Κι-μουν, είπε ότι υπηρέτησε τη διεθνή κοινότητα για μια δεκαετία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και παρατήρησε πως δυστυχώς, η κατάσταση της ανθρωπότητας δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα. Αντιθέτως, επισήμανε, οι αναθεωρητικές δυνάμεις καταπατούν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικότερα, τον Χάρτη του ΟΗΕ, του οποίου το άρθρο 2.4 απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας και αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ουκρανία, σημείωσε.
Ακόμη, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την παρουσία του στην Αθήνα και στο Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως η προβολή της ιδέας των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, την περιοχή μας, αλλά επίσης και για τον κόσμο. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Μπαν Κι Μουν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
«Επανέλαβα την ακλόνητη προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει σε ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ν. Δένδιας.
In a meeting @GreeceMFA Ι briefed former #UN Secretary-General Ban Ki-moon on developments in #EasternMediterranean & current int’l challenges including #Ukraine. I reaffirmed Greece's unwavering commitment to Int’l Law and the Principles of the UN Charter. pic.twitter.com/YaCkJrgPWv
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 29, 2022
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Τσίμπησαν» και άλλο οι τιμές καυσίμων το Σαββατοκύριακο
Οι δύο ημερομηνίες πληρωμής
Η λίστα με τις πληρωμές που θα γίνουν
Στο σχολείο ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
Βολές εναντίον Άδωνι Γεωργιάδη
«Μαργαρίτα σου οφείλουμε πολλά, καλό ταξίδι, θα συνεχίσουμε τους αγώνες»
Mε λόγια συγκίνησης ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τη μητέρα του
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 103 ετών
Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η πολιτική κηδεία της Μαργαρίτας Παπανδρέου
Η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο, επίδομα και diesel για όλο τον Οκτώβριο
Στη δεύτερη φάση δεν θα ενταχθούν εκ νέου οι κωδικοί των σχολικών ειδών
Η διπλή παρέμβαση στη θέρμανση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
«Λέει δηλαδή χοντροκομμένα ψέμματα επαναλαμβάνοντας ότι "έχουμε μισθούς Βουλγαρίας"»
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές
Η αυξανόμενη αποχή, οι κοινοβουλευτικές μετακινήσεις και η κρίση αξιοπιστίας
Η κυβέρνηση έχει μειώσει μέχρι στιγμής 91 φόρους
Πιο εύκολη πλέον η εγκατάσταση - Τι πρέπει να ξέρεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.