Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Δεν «τσιμπάμε» στις προκλήσεις της Τουρκίας

Τι είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Sfera FM πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό Sfera
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό Sfera 102,2 © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ελληνοτουρκικά - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον Sfera 102,2 λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Δεν τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα», το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα. Αποκάλυψε επίσης τι πρόκειται να γίνει με τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

«H επιλογή μας είναι να μην “τσιμπάμε” στις προκλήσεις. Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι», είπε και πρόσθεσε πως είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το 63% των Τούρκων δεν θεωρεί την Ελλάδα απειλή. «Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αν και δεν απέκλεισε τον διάλογο, διεμήνυσε πως όλοι ξέρουν ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα.

«Θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε. Με τις συμμαχίες που έχουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη πρέπει να συζητάμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητάμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, χωρίς να πλακωνόμαστε. Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για θέματα της επικαιρότητας όπως το νέο πρόγραμμα στέγης για νέους έως 39 ετών, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ο κορωνοϊός και οι συντάξεις, ενώ αναφέρθηκε και σε πιο προσωπικά ζητήματα, όπως το πώς διαχειρίζεται την κριτική.

Ειδικά για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι "θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση". Διευκρίνισε, δε, ότι "η μεγάλη διαφορά δεν είναι το φως, είναι η θέρμανση, η ψύξη" προσθέτοντας ότι "αυτή είναι η διαφωνία και με τη γυναίκα μου, το air condition. Κάνει μεγάλη διαφορά να αυξήσεις δύο βαθμούς το κλιματιστικό.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι λίγα τα σπίτια που μπορούν να κάψουν πετρέλαιο, αλλά θα υπάρχει μια οριζόντια επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου». Σημείωσε, επίσης, ότι «θα πάρουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Έκανε λόγο για «πρωτοφανές φαινόμενο» εξηγώντας ότι «η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές» και προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε δρομολογήσει έναν μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, φαντάζομαι θα ακούτε το τελευταίο διάστημα λιγότερα παράπονα από το προηγούμενο διάστημα».

Αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε η χώρα δεν θα ξανακλείσει και ότι «θεωρώ πια ότι η επιδημία όπως την ξέραμε τελειώνει, αλλά θα πρέπει να προσέχουν πολύ οι ευάλωτοι. Αν είσαι πάνω από 60 να πας να κάνεις το εμβόλιο. Όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, έτσι και το εμβόλιο κατά της Covid-19. Αν είσαι ευάλωτος, καλό είναι να φοράς τη μάσκα σε κλειστούς χώρους».

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συζήτηση αποτέλεσε το πρόγραμμα φτηνών στεγαστικών δανείων για νέους που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγεί ότι η νέα στεγαστική πολιτική αποφασίστηκε καθώς «τα τελευταία 2 χρόνια είδαμε απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Είπαμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους, κάπου έπρεπε να βάλουμε ένα όριο. Βασικός πυλώνας είναι η απόκτηση ενός σπιτιού με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε κανείς να πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ενοίκιο στην ελεύθερη αγορά και να του μείνει το σπίτι στο τέλος».

Διευκρινίζοντας περισσότερο για το πρόγραμμα αυτό που αφορά νέους ηλικίας έως 39 ετών ο πρωθυπουργός είπε ότι «μπορείς με χαμηλότερη δόση, από ό,τι θα πλήρωνες ενοίκιο, να αποκτήσεις ένα σπίτι» ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων: «Θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και, αν πάει καλά, είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε περισσότερους πόρους. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συγκατοικήσουν, αλλά και να επιδοτήσουμε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων. Να επιδοτήσουμε μεγάλο κομμάτι ανακαίνισης, είτε για να μείνει ο ίδιος, είτε για να το εκμεταλλευτεί. Να ανοίξουν κλειστά σπίτια και να μπουν στην αγορά».

Όπως υπενθύμισε είναι διευρυμένα τα οικονομικά κριτήρια «ώστε ένας άνθρωπος που είναι στον βασικό μισθό και δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πάρει ένα δάνειο, να έχει αυτή τη δυνατότητα. Ταυτόχρονα μειώνεται και η επιβάρυνση για τη στέγη».

Ειδικά για το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με κρατικά οικόπεδα, δίνουμε σε έναν κατασκευαστή την αξία του οικοπέδου και είναι δεσμευμένος να επιστρέψει ορισμένα διαμερίσματα έναντι χαμηλού αντιτίμου. Μπορεί να γίνει και στην πατρίδα μας, γιατί έχουμε πολλά οικόπεδα που δεν τα κάνουμε τίποτα».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Μαΐου 2023. «Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία. Άρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα αυτό.

Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Στην Ελλάδα δίνετε μαχητικά και σε εμάς επιβάλλετε κυρώσεις

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ενοχλημένος με τη στάση των ΗΠΑ, καθώς διαμαρτύρεται ότι οι ΗΠΑ «δίνουν μαχητικά στην Ελλάδα, ιδρύουν βάσεις, αλλά στην Τουρκία επιβάλλουν κυρώσεις». Ο τούρκος πρόεδρος, μάλιστα φαίνεται να απείλησε για μία ακόμη φορά την Ουάσινγκτον τονίζοντας ότι αν δεν παραχωρήσει στην Άγκυρα τα F-16 τότε θα στραφεί σε άλλες λύσεις, εννοώντας την προμήθεια μαχητικών ενδεχομένως από τη Γαλλία ή την Ρωσία, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν.

«Μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, o Tαγίπ Ερντογάν όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

«Tι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδη θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν, στους ίδιους υψηλούς τόνους αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κανένας δεν θα μου πει ποιον θα συναντώ».

«Δεν ανήκουμε ούτε μόνο στη Δύση ούτε μόνο στην Ανατολή .Ενα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στα ανατολικά. Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση να μπούμε σε διαφορετικές αναζητήσεις», δήλωσε συγκεκριμένα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.