Πολιτικη & Οικονομια

Ρωσικό «μαύρο» χρήμα και στην Ελλάδα;

Η συνέχεια, αν υπάρξει, θα είναι θρίλερ…

59189009_2154225567959075_3788618135297327104_n.jpg
Κώστας Κυριακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικά χρήματα

Ο χρηματισμός κομμάτων και πολιτικών σε χώρες της Ευρώπης από το Κρεμλίνο και η εμπλοκή της Ελλάδας.

Όταν αποκαλύπτεται ότι η Ρωσία έχει διοχετεύσει με τις γνωστές μεθόδους της περίπου 300 εκατ. δολάρια «σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 24 χώρες από το 2014 και έπειτα ενώ σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμα με στόχο την  άσκηση πολιτικής επιρροής σε εκλογικές διαδικασίες», τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αλλά όποιος έπεσε από τα σύννεφα με αυτήν την αποκάλυψη, θα είναι σπάνια εξαίρεση.

Με τον δυτικό κόσμο να στέκεται ολοκληρωτικά απέναντι από τον Πούτιν, ιδίως μετά τις  αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια, του βιασμούς, τους ευνουχισμούς Ουκρανών αιχμαλώτων και όλη τη φρικτή γκάμα των εγκλημάτων πολέμου των Ρώσων, οι αναφορές των Αμερικανών μυστικών υπηρεσιών για πακτωλό δολαρίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πόσο μάλλον όταν μέρος αυτών φέρεται να έχει διοχετευτεί στην Ελλάδα που ζει και αυτή στον αστερισμό της post-truth κατάστασης. Ένα σημαντικό ποσοστό εδώ στην Ελλάδα τάσσεται ανοικτά ή με ορισμένες επιφυλάξεις υπέρ του Πούτιν όχι γιατί θεωρεί δικαιολογημένο τον πόλεμο αλλά για άλλους λόγους, κομματικούς, ιδεολογικούς ή ιδιοσυγκρασίας καθώς ο Πούτιν προβάλλεται ότι «είναι ο μόνος που τα βάζει με τη διεφθαρμένη και γερασμένη Ευρώπη». Αλήθεια, από ποιους μηχανισμούς προβάλλεται άραγε;

Η γνωστή παλιά ιστορία. Η αλήθεια πηγαινοέρχεται από το Κρεμλίνο στις αγορές και στα δημοσιογραφικά γραφεία της Ευρώπης, των ΗΠΑ και όπου αλλού χρειάζεται  και ξανά πίσω στο Κρεμλίνο και από εκεί στα απέραντα -και κυρίως παγκόσμια- εύφορα λιβάδια της μετα-αλήθειας. Της μετα-φυσικής διάστασης της κατασκευασμένης αλήθειας. Της γνωστής, πια, meta-truth πραγματικότητας. Αντιευρωπαϊκές ιδέες, ακροδεξιά κόμματα, εθνικολαϊκίστικες οργανώσεις. Ό,τι μπορεί να βλάψει τη Δύση και να ροκανίσει τη δημοκρατία είναι στη λίστα του τεράστιου ρωσικού μηχανισμού.

Και τώρα έρχονται οι πληροφορίες των Αμερικανών και αγγίζουν και την Ελλάδα όπου το φιλορωσικό λόμπι δεν περίμενε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να εμφανιστεί δημοσίως. Και οι πληροφορίες των Αμερικανών δεν πρέπει να είναι μόνο πληροφορίες. Αλλιώς οι μυστικές τους υπηρεσίες δεν θα ανακοίνωναν επισήμως την πρόθεσή τους και μάλιστα με την εξής διατύπωση: «Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τα επίσημα κανάλια διασύνδεσης με τις χώρες - στόχους για να μεταφέρουν περισσότερες διαβαθμισμένες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίον οι ρωσικές δραστηριότητες έχουν βάλει στο στόχαστρο το πολιτικό περιβάλλον τους».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι γνωστό αυτό, έχουν διαπιστώσει ρωσικές παρεμβάσεις υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 ενώ εκθέσεις βρετανικών υπηρεσιών περιγράφουν παρόμοιες παρεμβάσεις και στη διαδικασία του Brexit. Κυβερνοεπιθέσεις, οργανωμένες και στοχευμένες επιχειρήσεις Robotrolling (χιλιάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που ενεργοποιούνται με προγραμματισμένο περιεχόμενο καλλιεργώντας το κλίμα στα social media ανάλογα με την παραγγελία του κράτους-πελάτη), καταθέσεις μετρητών, πληρωμές σε κρυπτονομίσματα, ακριβά δώρα, online μεταφορές κεφαλαίων καλά κρυμμένες πίσω από ιδρύματα, think tanks, φορείς καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ΜΚΟ, ομάδες συμβούλων κ.ά. Μια άκρως αποτελεσματική πρακτική με την παγκόσμια ονομασία «cutouts» η οποία έλκει την καταγωγή της από την κατασκοπική διάλεκτο και σημαίνει το ασφαλές κανάλι ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ πρακτόρων με κυριότερο χαρακτηριστικό στοιχείο την άγνοια του αποστολέα σχετικά με τον παραλήπτη και το αντίστροφο.

Αυτή η είδηση προκάλεσε σχετική αμηχανία στην Ελλάδα. Αν και έγινε αποδεκτή με το ανάλογο whataboutism τύπου: «Γιατί, οι Αμερικανοί πόσα έχουν δώσει». Ουδείς γνωρίζει, στην παρούσα φάση, σε τι μπορεί να εξελιχθεί όλη αυτή η ιστορία. Και τα γρήγορα συμπεράσματα των τελευταίων μεγάλων υποθέσεων -π.χ. στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο- δεν έχουν συνήθως καλή συνέχεια για όσους βιάζονται να στρατευθούν. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τον περασμένο Μάρτιο στις ΗΠΑ συνελήφθη από το FBI ο τηλεοπτικός παραγωγός Jack Hanick, άνθρωπος τους Ρώσου ολιγάρχη Konstantin Malofeyev, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις προς την Ρωσία. Ο Malofeyev έχει κατηγορηθεί ως ο άνθρωπος του Πούτιν που είχε αναλάβει το στήσιμο και τη λειτουργία προπαγανδιστικού μηχανισμού σε διάφορες χώρες του κόσμου στο πλαίσιο της «θετικής υποδοχής» της σχεδιαζόμενης εισβολής στην Ουκρανία. Ο Hanick δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2015-2016 και είναι γνωστό ότι διοχέτευσε στην ελληνική αγορά περίπου 10 εκ. δολάρια ώστε να δημιουργηθεί στη χώρα μας φιλορωσικό ενημερωτικό δίκτυο. Για το θέμα είχε ρωτηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. «Ναι, υπάρχουν και εντός Ευρώπης κόμματα, δυνάμεις οι οποίες είναι φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσία και η Ρωσία θα είχε κάθε λόγο αυτές τις δυνάμεις να τις υποστηρίξει [...] Καθώς η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική τροχιά θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση για να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις- γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους γίνονται- δεν θα τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας ώστε να επηρεάσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών».

Οι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν προκάλεσαν τον ανάλογο ειδησεογραφικό θόρυβο στην Ελλάδα. Ίσως γιατί η συγκεκριμένη είδηση μπορεί να μη λέει τίποτα καινούργιο αλλά προδιαθέτει για τη συνέχεια. Πιθανώς να έχουν πάρει μπρος και οι meta-truth μηχανές για να προετοιμάσουν το κλίμα. Άλλωστε οι θεωρίες συνωμοσίας δεν κάνουν τίποτα άλλο από το εξηγούν τα πιο δύσκολα και πολύπλοκα θέματα με τον πιο απλό  τρόπο. Προς το παρόν, στην Ελλάδα τουλάχιστον, κάτι σιγανές φωνές ακούστηκαν με παιδιάστικα επιχειρήματα τύπου: «Εμείς πήραμε λεφτά από τους Ρώσους; Όχι, εσείς πήρατε…». Η συνέχεια, αν υπάρξει, δεν θα μας κάνει να βαρεθούμε…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ