- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Δροσιστικό: ευρώ 7,10
Πόσο μπορεί να κοστίσουν τρία ραντεβού -επαγγελματικά, όχι από τα άλλα- ένα πρωινό στην Αθήνα; Η εμπειρία της περασμένης Δευτέρας δεν θα ξεχαστεί εύκολα.
Ήταν μεσημέρι, σε πεζόδρομο στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στο Σύνταγμα. Περιμένοντας το συνομιλητή μου, ζήτησα ένα κρύο τσάι. Η κοπέλα μου πρότεινε ένα δροσιστικό με κρύο τσάι και γρανίτα. Δέχτηκα, άλλωστε οι ζέστες είχαν επιστρέψει. Σε λίγο ήρθε και ο γνωστός μου και παράγγειλε ένα χαμομήλι, σκέτο.
Μετά ήρθε ο λογαριασμός: για το χαμομήλι, ευρώ 4,50. Για το δροσιστικό, ευρώ 7,10! Κοίταζα τα νούμερα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ζητήσαμε τον υπεύθυνο του καταστήματος. Υπήρχε μόνο μια υπεύθυνη λειτουργίας, που δήλωσε αναρμόδια για τα παράπονα. «Καταλαβαίνετε ότι με τέτοιες τιμές δεν θα ξαναπατήσουμε;». «Ναι, δεχόμαστε και άλλα παράπονα, αλλά κοιτάξτε γύρω σας, ο κόσμος έρχεται». Ήταν αλήθεια... Όπως και το ότι δεν ξαναπάω για συνάντηση στο κατάστημα με 7,10 το δροσιστικό.
Το δεύτερο ραντεβού μετατοπίστηκε σε καφετέρια στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος. Μια συνάδελφος από τη Σλοβενία ήρθε για ρεπορτάζ στην Αθήνα και κανονίσαμε να συναντηθούμε εκεί και να τα πούμε. Παραγγείλαμε δύο φρέντο καπουτσίνο. Τιμή, έκαστος 4,50. Σύνολο ευρώ 9. Τον είδε το λογαριασμό η συνάδελφος και φρίκαρε. «Είναι η θέα» της έλεγα, αλλά δεν την έπεισα. Ρώτησα πόσο θα πληρώναμε τον καφέ σε μια από τις κεντρικές και καλές καφετέριες στη Λιουμπλιάνα, όπου διαμένει. Μου απάντησε, «όχι πάνω από 2 με 2,50 ευρώ ο καθένας». Επίσης της έκανε εντύπωση που με τέτοιες τιμές το κατάστημα ήταν γεμάτο. Κι εμένα το ίδιο.
Το τρίτο ραντεβού έγινε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, στο Χολαργό σε μπαρ που τελευταία δεν πέφτει καρφίτσα. Παράγγειλα ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι και η δικηγόρος, που συνάντησα, ένα φυσικό χυμό λεμόνι- έκαστος από 4 ευρώ, σύνολο 8 ευρώ.
Επειδή έτυχε να πληρώσω και τους τρεις λογαριασμούς, για να σας απαλλάξω από τους υπολογισμούς, συνολικά πλήρωσα 28,60 ευρώ. Καταστροφή!
Είναι ολοφάνερο πως στην Αθήνα -όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας- υπάρχουν καταστήματα «δύο ταχυτήτων». Πολλά προσφέρουν καφέ και ροφήματα σε προσιτές τιμές. Υπάρχει βεβαίως και η κατηγορία «δροσιστικό των 7,10 ευρώ». Πώς επιβιώνει αυτή η «παράλληλη» αγορά αφού λεφτά δεν υπάρχουν; Δώστε μου μια εξήγηση...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, ανθρωπισμού και διεθνούς αλληλεγγύης
Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις για τους μουφτήδες της Θράκης
Επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Συμεών είχε ο πρωθυπουργός
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
Στο βήμα της Παναττικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο υπουργός Επικρατείας συγκρίνει την πορεία των δύο οικονομιών από το 2019 έως σήμερα
Παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ, φοροαπαλλαγές, περιορισμοί στα Airbnb και νέα στεγαστικά προγράμματα
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, συνεχή μείωση του χρέους και ανθεκτική ανάπτυξη
O πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική κατά της φοροδιαφυγής
Τα Βριλήσσια επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός όπου πραγματοποίησε ομιλία σε πολίτες, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής
Οι ελλείψεις σε Παθολογικές και Επείγοντα
H απάντηση στην προτροπή της να στηρίξει την ΕΛΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με την ομογένεια
Υποχρεωτική η εγγραφή στο νέο ΝΠΔΔ εντός ενός έτους για όσους διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος
Κορυφαίοι αναλυτές και ειδικοί εξετάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις
Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Οι νέες ιρανικές επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ πυροδοτούν ράλι στο αργό
Ποια θα λειτουργήσουν κανονικά
Πώς το εξασφαλίζουν οι αγρότες - Η έκπτωση στην αντλία και το QR code
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.