Πολιτικη & Οικονομια

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης – Στο 1,25% πλεόν το βασικό επιτόκιο

Κίνηση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων ηγετών και Λαγκάρντ: Οι τράπεζες της ΕΕ είναι ανθεκτικές
© EPA/SEBASTIEN NOGIER

ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75% προχώρησε πριν σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλεόν στο 1,25%.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν μία αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, μετά την νέα άνοδο που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Παρά ταύτα αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είχαν υποστηρίξει με δηλώσεις τους, ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να ακολουθηθεί μία λιγότερο επιθετική πολιτική στο μέτωπο των επιτοκίων με μικρότερες αυξήσεις.

Με τη νέα αύξηση τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: αυτό της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από 0% στο 0,75%, της κύριας αναχρηματοδότησης στο 1,25% και της διευκολύνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,50%.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν μία αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, μετά τη νέα άνοδο που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Παρά ταύτα αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είχαν υποστηρίξει με δηλώσεις τους, ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να ακολουθηθεί μία λιγότερο επιθετική πολιτική στο μέτωπο των επιτοκίων με μικρότερες αυξήσεις.

Η τελευταία φορά που αύξησε τόσο τα επιτόκια ήταν για ένα διάστημα 18 ημερών από τις 4 Ιανουαρίου του έως και τις 22 Ιανουαρίου του 1999 όταν και έκανε την επίσημη εμφάνισή του το ευρώ. Επί της ουσίας τέτοιου εύρους αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ δεν την έχει υιοθετήσει ποτέ στο παρελθόν και η αύξηση του 1999 περισσότερο νόημα έχει μόνο για εκείνους που αρέσκονται στα ιστορικά δεδομένα. 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ