Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δώσατε εντολή παρακολούθησης του Ανδρουλάκη για να ελέγξετε το ΠΑΣΟΚ

Η απάντηση στην τοποθέτηση Μητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή με πρόσωπο γεμάτο ένταση
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παρακολουθήσει της ΕΥΠ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή - Η ομιλία του και η απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, τονίζοντας «δεν έρχεστε σήμερα εδώ ως τιμητής, αλλά ως υπόλογος». 

«Ο λαός μας λέει:φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ δεν θα φοβηθεί κανείς. Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα, ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση των πολιτικών σας αντιπάλων,είναι αξιόποινη πράξη. Δεν υπάρχει καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας, όταν παρακολουθείται αρχηγός πολιτικού κόμματος. Κατανοώ την ανάγκη σας να έχετε μια τοξική παρουσία, όμως σας ακούει ο λαός και η Ευρώπη που παρακολουθεί τις αποκαλύψεις και περιμένουν απαντήσεις, όχι εκθέσεις ιδεών, ούτε αστείες απόπειρες αντιπερισπασμού. Είναι δυνατό να ισχυρίζεστε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να παρακολουθεί αντιπάλους του για λόγους εθνικής ασφάλειας; Είστε ηθικά υποχρεωμένος να δώσετε εξηγήσεις σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Γιατί παρακολουθούσατε τον Νίκο Ανδρουλάκη; Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε; Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο. Ποιος είναι ο λόγος που παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη; Ήταν κατάσκοπος; Δεν απαντάτε. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις. Ακόμα και η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι μια απάντηση. Οι υπεκφυγές τελείωσαν. Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλο του ανιψιού σας, του κ. Δημητριάδη, και του κ. Κοντολέοντα. Ούτε παιδιά του δημοτικού δεν το κάνουν αυτό. Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από το τείχος του ψέματος», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: 

«Το πρώτο πράγμα που κάνατε όταν γίνατε πρωθυπουργός ήταν να περάσετε την ευθύνη της ΕΥΠ στο δικό σας γραφείο. Η ευθύνη σας ανήκει αποκλειστικά. Όχι γιατί είστε πρωθυπουργός, αλλά γιατί περάσατε την ΕΥΠ στη δική σας ευθύνη και γιατί επιλέξατε τον κ. Κοντολέοντα. Επιτεθήκατε και στο θύμα, λέτε να πάει στα δικαστήρια. Κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο. Σήμερα γνωρίζετε τον λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη;»

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής και πίσω του στα κυβερνητικά έδρανα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τσίπρας: «Να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν ο πρωθυπουργός»

«Να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης, γιατί αυτό επικαλείστε, ότι και ο πιο στενός σας συνεργάτης λειτουργούσε εν αγνοία σας. Αν δεχτούμε όλα όσα λέτε, πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρωθυπουργός δεν ήσασταν εσείς, αλλά ο ανιψιός σας. Να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν ο πρωθυπουργός», συνέχισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Αφού δεν θέλετε να μας πείτε γιατί ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη, να μας πείτε γιατί ακούγατε τον κ. Κουκάκη. Επί 3,5 χρόνια, απολύτως συνειδητά, χτίζετε ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να εδραιωθείτε στην εξουσία. Δημιουργήσατε ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών σας αντιπάλων, είναι ένα πλέγμα ενεργειών. Στο όνομα του επιτελικού κράτους, πήρατε υπό τον στενό σας έλεγχο όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΡΤ και τη γενική γραμματεία ενημέρωσης», είπε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας»

«κ. Μητσοτάκη εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθήσουν τον κ. Ανδρουλάκη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τον κ. Κουκάκη τον παρακολουθούσατε για τη δημοσιογραφική του έρευνα. Ερευνούσε πράγματα πολύ ενοχλητικά για εσάς. Όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά ήσασταν ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας. Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας. Δεν ήταν μία κακιά στιγμή η παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Κουκάκη, είναι οι άκρες ενός μηχανισμού που στήθηκε. Δεν λογαριάζεται ότι έχουμε Δημοκρατία. Δεν έχουμε πια ούτε πρίγκιπες, ούτε βασιλιάδεςΜε βάση το Σύνταγμα είστε αποκλειστικά υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασής του. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις. Ο μέσος πολίτης ξέρετε τι σκέφτεται; Αν παρακολουθείται ένας αρχηγός κόμματος και ένας δημοσιογράφος, ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος». 

Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε προς τους βουλευτές της ΝΔ και είπε: «Με τη στάση σας εσείς θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο θα καταγραφεί ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί. «Αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα. Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι. Κ. Μητσοτάκη έχετε δύο επιλογές: Τη δημοκρατική που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, και την καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, κινήσεις πανικού. Σας ενθαρρύνω, με όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει, παραιτηθείτε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα. Η ψήφος του λαού μας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ομιλία στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ