Πολιτικη & Οικονομια

Λογαριασμοί ρεύματος: Όσα αλλάζουν με το πλαφόν των 5 ευρώ

Tι αναφέρουν οι εταιρείες ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eρωτήσεις και απαντήσεις από την ΕΚΠΟΙΖΩ για τα νέα τιμολόγια ρεύματος
Eρωτήσεις και απαντήσεις από την ΕΚΠΟΙΖΩ για τα νέα τιμολόγια ρεύματος © Εurokinissi

Τιμολόγια Ρεύματος: Aλλάζουν οι χρεώσεις του Αυγούστου μετά το πλαφόν στο πάγιο. 

Οι προµηθευτές µε πάγιο άνω των 5 ευρώ, όπως και αυτοί που παρέχουν εκπτώσεις βάσει της µείωσης της χονδρεµπορικής τιµής είναι υποχρεωµένοι µέχρι και την 1η Αυγούστου να αναπροσαρµόσουν τα τιµολόγιά τους, μετά από την επιβολή πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις που έφερε η νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε από τη Βουλή. 

Εκτός από τα πάγια, η ΡΑΕ έστειλε και επιστολές σε τρεις εταιρείες, τις Elpedison, ΗΡΩΝ, Volterra, επισημαίνοντας ότι κάποια από τα νέα τους προιόντα, δεν συνάδουν με το άρθρο 138, καθώς απαγορεύονται οι εκπτώσεις που είναι συνδεδεμένες με την Οριακή Τιμή. Το γενικό σκεπτικό των προϊόντων αυτών είναι πως αν στο τέλος κάθε μήνα το κόστος της τιμής χονδρικής (ΤΕΑ) είναι χαμηλότερο από το κόστος της ενέργειας, τότε η εταιρεία θα επιστρέφει τη διαφορά στους πελάτες της. Το σκεπτικό της ΡΑΕ είναι πως σύμφωνα με το νόμο, ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει εκ των προτέρων την τιμή του ρεύματος ώστε να μπορεί να τη συγκρίνει με των άλλων εταιρειών, όχι εκ των υστέρων, στα τέλη του κάθε μήνα.

Αλλά από την πλευρά τους οι εταιρείες αντιτείνουν ότι ο νόμος ακυρώνει στην ουσία όλα όσα επιχειρούσαν να κτίσουν τόσα χρόνια, εξηγώντας ότι οι δυνατότητες διαφοροποίησης του προσφερόμενου προϊόντος, περιορίζεται εκ των πραγμάτων στην διαφορετική τιμολογιακή πολιτική που μπορεί να ακολουθεί ο κάθε προμηθευτής. Και επισημαίνουν ότι ο περιορισμός των δυνατοτήτων των προμηθευτών να προσφέρουν διαφοροποιημένα προϊόντα στη βάση εναλλακτικών τιμολογιακών προσεγγίσεων, οδηγεί νομοτελειακά στην συγκέντρωση της αγοράς.

Επίσης η ΡΑΕ έχει στείλει επιστολή σε όλους τους παρόχους ζητώντας τους να τεκμηριώσουν με στοιχεία πόσο κοστοστρεφή είναι τα τιμολόγιά τους. Πώς δηλαδή δικαιολογούν ότι τα τιμολόγιά τους αντανακλούν τα πραγματικά τους κόστη: Στις απαντήσεις τους οι προμηθευτές εξηγούν ποια κόστη «μπαίνουν» στα πάγια και ποια στις χρεώσεις τους (marketing cost, κόστη διαφήμισης, προσέλκυσης πελατών, κλπ).

«Ορίσαµε ότι οι προµηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιµή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαµε τελικά ότι κάποιοι προµηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιµή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Γι’ αυτό και σήµερα φέρνουµε µια τροποποίηση και επιβάλλουµε στους προµηθευτές ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες. Η µηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που µπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Ετσι περιορίζουµε από τα 15 και από τα 20 ευρώ –κάποιοι άλλοι είχαν µεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά µε την κατανάλωση, που αυτό δεν είναι σωστό– και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουµε», τόνισε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας προαναγγέλλοντας τη νέα παρέµβαση στη Βουλή.

 Σχετική αναγγελία της νοµοθετικής παρέµβασης είχε κάνει νωρίτερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συµβούλιο: «Με νοµοθετική διάταξη που θα φέρει ο υπουργός Ενέργειας σήµερα στη Βουλή κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά µε τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών», είπε. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις εξαιρέσεις που έλαβε η Ελλάδα στο πρόσφατο συµβούλιο υπουργών σχετικά µε τα µέτρα εξοικονόµησης για το φυσικό αέριο, σχολιάζοντας πως απαιτείται κοινή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση που αντιµετωπίζει η Ευρώπη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ