- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Η ΕΚΤ αγοράζει από αύριο ομόλογα Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας
Ποιος ο στόχος πίσω από την κίνηση της ΕΚΤ
ΕΚΤ: Το δημοσίευμα του Reuters για την αγορά ομολόγων από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία - Ο χωρισμός των χωρών και η στόχευση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Tράπεζα αναμένεται να αγοράσει εκ νέου ομόλογα από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα με μέρος των εσόδων που έχει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους.
Σε αυτήν την αποκάλυψη προχωρά σήμερα (30/6) το Reuters, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από στελέχη της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έχει ως στόχο να αποτρέψει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στα επιτόκια μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός.
ΕΚΤ: Οι «δωρητές», οι «λήπτες» και οι «ουδέτερες» χώρες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες: σε «δωρητές», «λήπτες» και «ουδέτερους». Η κατανομή έγινε βάσει του μεγέθους και της ταχύτητας αύξησης των spreads των ομολόγων στις χώρες αυτές, τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «λήπτες» ένα μέρος από τα μετρητά από ομόλογα που αγόρασε από «δωρητές» στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, λόγω της πανδημίας (PEPP), με τα ομόλογα από τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας. Οι λίστες, οι οποίες θα επανεξετάζονται σε μηνιαία βάση, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της «περιφέρειας» και του «κέντρου» που αναδύθηκε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.
Η ομάδα των «δωρητών» αποτελείται από χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι «λήπτες» είναι οι χώρες που θεωρούνται από τις αγορές πιο ευάλωτες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της χαμηλής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου
50.000 Εβραίοι συμπολίτες μας στοιβάχτηκαν σε βαγόνια τρένων και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης
«Την ιστορία την γράφουν όσοι παίρνουν ξεκάθαρη θέση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας
Ισχυρή και ανθεκτική η ελληνική οικονομία με ανάπτυξη κοντά στο 2%, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup
Όσοι λάβουν τέτοιο μήνυμα καλούνται να το διαγράψουν
Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού σε επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πιθανή εμπλοκή κρατικών παραγόντων στις υποκλοπές
Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την διαγραφή Κωνσταντινόπουλου
Η μαθηματική αλληλουχία της σκέψης που επιχειρεί να εξηγήσει το βαθύ περίλυπο ύφος του την ώρα που περπατά στο Σύνταγμα με το πορτρέτο του Χαμενεΐ.
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια
Ποιοι δικαιούνται ρύθμιση για πληρωμή έως 48 δόσεις
«Η παράδοση της έδρας από τον Κωνσταντινόπουλο είναι ένα δείγμα πολιτικής αξιοπρέπειας»
Η τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην έκτη εκδήλωση του κύκλου της σειράς «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα»
Ο Νικήτας Κακλαμάνης στέλνει τα πρακτικά της συνεδρίασης στην Επιτροπή Δεοντολογίας
«Είναι σκληρά μέτρα, αλλά δίκαια», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης
Οι κερδισμένοι και οι χαμένου του νέου τρόπου υπολογισμού του τελικού ποσού
Τι αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη για τους λόγους διαγραφής
Με αναδρομική ισχύ το μέτρο στήριξης, ενδεικτικά παραδείγματα
Μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ
Η περιοχή αποκτά κεντρική πλατεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.