- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Ανάσα αισιοδοξίας μετά την ψυχρολουσία των αμβλώσεων: Σε ισχύ ο νόμος για περιορισμό των όπλων
Υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα ένα δικομματικό σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας, που ισοδυναμεί με την πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων εδώ και δεκαετίες, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει ως αντισυνταγματικό έναν νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που αφορούσε την οπλοκατοχή δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους Αμερικανούς πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.
«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις προς βοήθεια των πολιτειών ώστε να μην καταλήγουν όπλα σε χέρια ανθρώπων που κρίνονται επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους ή για τους άλλους και μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση συντρόφων τους εκτός γάμου.
Ωστόσο, δεν απαγορεύει τις πωλήσεις των υψηλής χωρητικότητας γεμιστήρων και των πυροβόλων όπλων.
Ο νόμος επιτρέπει για πρώτη φορά την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπράξει ανήλικοι και απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία.
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα διοργανώσει εκδήλωση τον Ιούλιο για τα θύματα ένοπλης βίας για να γιορτάσει την υπογραφή του νόμου.
«Το μήνυμά τους προς εμάς ήταν 'κάντε κάτι'...σήμερα κάναμε», δήλωσε ο Μπάιντεν και επανέλαβε την κριτική του εις βάρος της χθεσινής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.
Η κυβέρνησή του, όπως σημείωσε, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες εφαρμόζουν την απόφαση και θα διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται άλλοι νόμοι.
«...Το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε κάποιες φρικτές αποφάσεις. Η Τζιλ και εγώ γνωρίζουμε πόσο επώδυνη και καταστροφική είναι η απόφαση για τόσο πολλούς Αμερικανούς και μιλάμε για πολλούς Αμερικανούς. Θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και την αναπαραγωγική τους υγεία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.