- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Σ. Θεοδωράκης στον Imagine 89.7 της Θεσσαλονίκης
Μίλησε στον Σ. Τσιτσόπουλο και τον Χ. Κιούση
Στον Imagine 89.7 FM της Θεσσαλονίκης βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Σταύρος Θεοδωράκης και μίλησε στους δημοσιογράφους Στέφανο Τσιτσόπουλο και Χρήστο Κιούση.
Ακούστε όλη την εκπομπή σε τέσσερα μέρη:
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της εκπομπής:
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς ήρθες πρώτα απ’ όλα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήθελα να δω πόσο ευτυχισμένος είσαι.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να μάθω, δε σου λείπει που ήσουν δημοσιογράφος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ μου λείπει. Δηλαδή πρέπει σε λίγο να με πετάξεις έξω γιατί θ’ αρχίσει η μετάλλαξη και πάλι θα πιστεύω ότι είμαι δημοσιογράφος.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κάποτε, αν τυχόν, που δεν το εύχομαι, γιατί σε πιστεύω, αν τυχόν σταματήσει όλη αυτή τη παρανοϊκή περιπέτεια, η γλυκιά παρανοϊκή περιπέτεια που έχεις μπλέξει κι αποφασίσεις να ξαναγίνεις δημοσιογράφος, δεδομένου ότι η Αθήνα και οι παλιοί σου φίλοι και νυν εχθροί δε θα σου δώσουν τόσο εύκολα δουλειά, να ξέρεις ότι αυτό το ραδιόφωνο είναι δικό σου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα, το αργότερο σε 8 χρόνια θα έχω έρθει. Έτσι κι αλλιώς είπα ότι αυτή η παρανοϊκή όπως λες περιπέτεια που έχει στοιχεία παραλόγου μέσα πολλά, θα σταματήσει σε 8 χρόνια, έτσι; Εγώ δε θα γίνω επαγγελματίας πολιτικός, δε θα βγω στη σύνταξη από την πολιτική, δε θα γίνω ένας απ’ αυτούς που κοροϊδεύω. Ήρθα να δοκιμάσω κάτι, να βοηθήσω όπως μπορώ και κάποια στιγμή, το αργότερο σε 8 χρόνια θα έχω γυρίσει ίσως στο μικρόφωνο, ίσως σε μια κάμερα, ίσως σε μια εφημερίδα..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα με το σακίδιο, πάντα ο Σταύρος Θεοδωράκης.. Αυτή ήταν η έκπληξη, η οποία ήρθε ξαφνικά, δεν ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο ή δεν ήταν κάτι που έγινε μετά από deal που έκανε ο δημοσιογράφος, εγώ ο Τσιτσόπουλος με το πολιτικό γραφείο του Σταύρου. «Ο Σταύρος είναι εδώ» είπε η Χριστίνα, αφού είναι εδώ ας έρθει και από δω είπαμε εμείς. Σε λίγο θα μπει και ο Κιούσης από το team του «Ράδιο Αρβύλα»>
Σε χαιρετίζω στη Θεσσαλονίκη. Είσαι όμως σαν πολιτικός αρχηγός εδώ πέρα, είσαι σαν αρχηγός κόμματος, είσαι σαν «Ποτάμι», είδες κάποιους ανθρώπους..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ήρθα για να τους πω κάτι. Ότι αυτή η γελοιότητα των μονολόγων των πολιτικών αρχηγών, αυτό που ζείτε εσείς, τη μια μέρα έρχεται ο Σαμαράς, την άλλη μέρα έρχεται ο Βενιζέλος κτλ. …
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το project ΔΕΘ δηλαδή..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το project ΔΕΘ που έχει 5.000 φρουρούς κι έχει τον αποκλεισμό της πόλης, κι έχει και τα ελικόπτερα και έχει πάρα πολλά «θα», αυτό λοιπόν το θέατρο του παραλόγου πρέπει να τελειώσει. Η παράσταση δεν έχει θεατές. Πρέπει να κατέβει, 15 χρόνια άντεξε και πρέπει ν’ αφήσουμε τη ΔΕΘ, πρέπει ν’ αφήσουμε τους Θεσσαλονικείς στην ησυχία τους.
Τι προτείνω εγώ και τι πρότεινα και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ήρθε και ο Μπουτάρης, ήρθαν και οι δυο Πρυτάνεις, και το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, άκουσαν την πρότασή μου η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη: Στην αρχή της ΔΕΘ ή τέλος πάντων κάποια στιγμή το Σεπτέμβρη να γίνεται στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο ευρωπαϊκό οικονομικό φόρουμ. Να καλούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, αν θέλουν να έρθουν, πώς πάνε στο Economist στην Αθήνα και πάει ο Σαμαράς και ο Τσίπρας στην ίδια αφίσα… Και βλέπεις μια αφίσα, μια καταχώρηση στις εφημερίδες που λέει «θα έρθει ο Πρωθυπουργός, θα έρθει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης»…
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ένα ωραίο debate – φόρουμ – διάλογο..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Δεν το καταλαβαίνω γιατί να γίνεται για το Economist και να μη γίνεται για τη Θεσσαλονίκη. Να έρχονται εδώ, να μην έρχονται τα παιδιά με τα κράνη, δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί θα είναι μαζί άρα δεν υπάρχει λόγος να προστατεύσουν τον έναν απ’ τον άλλον και να γίνεται εδώ μια μεγάλη συζήτηση, να έχουν μεγάλοι οικονομολόγοι, άλλες ώρες του φόρουμ να μιλήσουν..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί όχι, να παρουσιαστεί κάποτε εδώ πέρα το I-Phone 7 η Apple ας πούμε.. Δηλαδή αν είναι ένα φόρουμ, ένα πραγματικό φόρουμ οικονομικό, μέσα σ’ όλα δεν είναι μόνο συζητήσεις αρχηγών και οικονομολόγων..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις τι γίνεται; Στην Αθήνα γίνονται σε ξενοδοχεία, σε τρύπες, σε υπόγεια, συνέχεια συναντήσεις με οικονομολόγους και δημοσιογράφους από το εξωτερικό. Η Ελλάδα ίσως για τον κακό λόγο, αυτή τη στιγμή είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος, δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Δεν είναι ότι έρχονται για να μας πουν «τι ωραίο είστε», αλλά να μου πουν «πώς περνάτε, πώς τα καταφέρνετε, τι λάθος κάνετε, τι λάθος θα κάνετε»..
Υπάρχει υπό το φακό των οικονομολόγων και υπό το φακό των ξένων δημοσιογράφων, η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Γιατί αυτό το πράγμα ν μη γίνει επίσημα; Να πούμε εδώ συζητάμε την κρίση, εδώ συζητάμε για το νότο, εδώ συζητάμε για την Ευρώπη και κάνουμε αυτή τη συνάντηση μια φορά το χρόνο, αρχές Σεπτέμβρη και ίσως έτσι οι πολιτικοί πουν «αφού θα πάω στο φόρουμ δε θα πάω και να κάνω και την παράτα την άλλη».
Να σταματήσουν λοιπόν οι παράτες, να σταματήσουν οι μονόλογοι και να πάμε σε κάτι πιο κοντά στη λογική της πόλης.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ανέβηκες στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω από πού ν’ αρχίσω και πού να τελειώσω, αλλά ίσως είμαστε στον καιρό του μεταμοντέρνου, δε χρειάζεται τα πράγματα να έχουν έναν ειρμό όπως δείχνει και όλος αυτός ο καταρράκτης επικοινωνίας με ειδήσεις που ξερνάει, αλλά σα δημοσιογράφος πραγματικά, όταν ήσουν, φανταζόσουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη παράνοια από αυτήν που ζεις τώρα σαν πολιτικός αρχηγός; Και κατά πόσο νοσταλγείς την παλιά εποχή;
Και γιατί ρε Σταύρο δεν έμεινες με αυτό το υπέροχο εστιατόριο, μ’ αυτή την καταπληκτική εκπομπή, με φίλους όλο τον κόσμο; Από τα υπόγεια είναι τα τζάκια και τους αθίγγανους μέχρι τα σαλόνια με τους εκσυγχρονιστές πρώην Πρωθυπουργούς; Γιατί δεν έμεινες; Δηλαδή τι πετριά που λένε και στο χωριό μου ήταν αυτή; Και αν το μετάνιωσες έστω και μια στιγμή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα, υπάρχουν στιγμές που το βράδυ ονειρεύομαι ότι είμαι δημοσιογράφος, έτσι; Υπάρχουν στιγμές, γυρνάει αυτό το πράγμα. Και γυρνάω και λέω όχι, τελείωσε, δεν είμαι δημοσιογράφος, έχω φύγει. είχα και έχω ακόμα πολλές αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας, αυτή ήταν η σκέψη μου, κατάλαβες; Δηλαδή ένιωσα κάποια στιγμή ότι εγώ περνάω πάρα πολύ καλά με όλα αυτά τα οποία κάνω, αλλά η χώρα όπου να’ ναι θα τρακάρει.
Και είχα την πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου, ότι μπορώ ν’ αποτρέψω αυτό το τρακάρισμα. Δηλαδή θα μπορέσω εγώ με κάποιους φίλους οι οποίοι θα βγουν και θα πουν «μπράβο, αυτό είναι καθαρό κι είμαστε μαζί του», να εμποδίσουμε αυτή την παρανοϊκή πολιτική ατμόσφαιρα που υπάρχει, η οποία λέει ότι ό,τι λέει ο ένας ο άλλος δε συμφωνεί, ο ένας επιτίθεται στον άλλον και δε μπορούμε να βγούμε μια λογική διευθέτηση των πραγμάτων.
Γιατί αυτή η χώρα αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, είναι κυρίως αυτό, να καθίσουμε και ν’ αντιμετωπίσουμε λογικά και με μια προοδευτική αντίληψη, τα προβλήματα της χώρας.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λες προοδευτική αντίληψη, μπορείς να μου εξηγήσεις τι εννοείς; Γιατί είναι μια άλλη μεγάλη παρεξήγηση τι είναι προοδευτικό στην Ελλάδα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το «προοδευτικό» και το «συντηρητικό» είναι λίγο πολύ σαφή. Το αριστερό και το δεξιό δεν είναι σαφή, γιατί υπάρχουν και Αριστεροί Δεξιοί και Δεξιοί Αριστεροί. Αυτό είναι μπερδεμένο..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το προοδευτικό πρόσημο δε μπορώ να καταλάβω γιατί ή θα είμαστε ν’ ανοίξουν τα σύνορα και να μπαίνουν μετανάστες, ή να κλείσουν τα σύνορα και βούρδουλα στους μετανάστες. Είναι δυο λογικές της Χρυσής Αυγής φωτιά και τσεκούρι, στο Σύριο που έρχεται τώρα λόγω πολέμου και η λογική του ΣΥΡΙΖΑ..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι. Το προοδευτικό κρύβεται κάπου ανάμεσα στα δύο και όχι ακριβώς ανάμεσα, είναι αυτό που πρυτανεύει το οποίο είναι ότι αυτή η χώρα επί παραδείγματι στο πρόβλημα που είπες το συγκεκριμένο, πρέπει να εκτιμήσει και πόσους αυτούς τους μετανάστες μπορεί να θρέψει. Δηλαδή εγώ δε θέλω τους μετανάστες εδώ γονατιστούς στα συσσίτια της εκκλησίας, δεν τους φέρνω εδώ για να τους βάλω ένα πιάτο φαγητό και να τους εκμεταλλεύομαι μετά άμα κάνω μια καινούργια Αττική Οδό να δουλεύουν με 10 ευρώ μεροκάματο.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, τα καινούργια Ολυμπιακά έργα που δε νομίζω ότι θα επιστρέψουν πάλι…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα οποιαδήποτε έργα του οποιουδήποτε. Οι μετανάστες έχουν θέση σε μια χώρα που είναι υπαρκτή, που στέκεται στα πόδια της. Η λογική τώρα ότι είμαι καλός γιατί λέω «ανοιχτά σύνορα», να ειπωθεί όταν έχεις όλη την ατζέντα. Εκεί περιμένουν –το ξέρεις το νούμερο- 1.200.000 μετανάστες σε στρατόπεδα προσφύγων απέναντι στην Τουρκία. Αυτό πρέπει να έχει μια συνολική ρύθμιση, δε μπορεί να έχει ρύθμιση από το Στέφανο και από το Σταύρο και από το Μήτσο.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και από τη χώρα γενικότερα..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω, πρέπει να έχει κυρίως από την Ευρώπη μια αντιμετώπιση. Το πρόβλημα των πολέμων δηλαδή που κάνουμε στο εξωτερικό, τις συνέπειες αυτών των πολέμων πρέπει να τις αντιμετωπίσει η ίδια η Ευρώπη, αυτή που έχει τη μεγάλη απόφαση. Εκεί λοιπόν, στο θέμα των μεταναστών, είναι ξεκάθαρο ότι αν θέλεις σκλάβους, έχεις δυο λύσεις: Ή τη λύση «μείνε σκλάβε εκεί, σου κλείνω τα σύνορα και ζήσε στο στρατόπεδο προσφύγων και η δεύτερη λύση είναι «σκλάβε σου ανοίγω τα σύνορα να έρθεις να γίνει σκλάβος στα σπίτια τα δικά μου».
Υπάρχει όμως και το άλλο που είπαμε, ότι πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική. Σε όλους τους τομείς, της εκκλησίας, της θρησκείας, του σεξ, των απαγορευμένων ουσιών, του Δημοσίου, της παιδείας, υπάρχει η προοδευτική πρόταση. Δε μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ιστορία με τα Πανεπιστήμια, μπορεί να συνεχίζεται;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι φυσικά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πρέπει. Δυσκολευτήκαμε ν’ αποφασίσουμε και συζητούσαμε συνέχεια τι θα κάνουμε με τα Πανεπιστήμιά μας κτλ. και έχουν φύγει πια τα παιδιά και σπουδάζουν τα μισά έξω, μη σου πω την καινούργια υπόθεση της Αλβανίας, θα το ξέρεις αυτό..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για πες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στα Τίρανα. Πήγα στα Τίρανα κι έχει Πανεπιστήμιο. Και πάνε οι καθηγητές που αρνούνται στην Ελλάδα να έχουμε Πανεπιστήμια μη κρατικά, και βλέπεις τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη, κυρίως από την Ήπειρο που είναι πολύ πιο κοντά..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ανάσα είναι, εννοείται..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και πηγαίνουν και κάνουν σπουδές στα Τίρανα. Όλη η Ανατολική Μακεδονία πάει και κάνει σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, η Αθήνα αρχίζει και κάνει σπουδές στην Κύπρο..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τ’ ανίψια μου από την Ορεστιάδα πάνε στη Φιλιππούπολη και σπουδάζουν εκεί οδοντίατροι…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό θα κάνουμε; Δε μπορούμε να δούμε λοιπόν ποιο είναι το συμφέρον και των παιδιών μας και της χώρας; Είναι απλές οι λύσεις κυρίως αλλά επειδή τα παλιά κόμματα στο μυαλό τους, έχουν εικονίσματα…
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν άγιους..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έχουν άγιους. Όταν το πρωί σηκώνεσαι και κοιτάς το εικόνισμα και λες ας πούμε «τι θα μου έλεγε τώρα ο πατερούλης να πω;», βέβαια κάποια φορά ο πατερούλης δε μιλάει, δε θα σου πει το σωστό κι εσύ θα κάνεις το λάθος. Αυτό συμβαίνει σήμερα μ’ αυτά τα κόμματα.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι για να συγκινείται ο Σταύρος Θεοδωράκης που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους οικολόγους της εκπομπής, η Κλεοπάτρα Φυντανίδου νομίζω δεν το είχε διαλέξει αυτό το τραγούδι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος το έχει διαλέξει;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιος το έχει διαλέξει; Λοιπόν ψάχνω σήμα για την εκπομπή τότε την τηλεοπτική, το έχω πει σε όλους τους καλούς φίλους ραδιοφωνατζήδες και τα λοιπά και έρχεται επίτρεψέ μου ο πιο βλάχος από τους φίλους μου, ο οποίος ακούει μόνο δημοτικά τραγούδια και μπαίνει στο γραφείο μου και λέει “άκουγα τώρα στον Ψαριανό στον ΚΛΙΚ FM”..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στον ΚΛΙΚ ήμασταν τότε ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο ναι. “Άκουγα τότε ένα τραγούδι πολύ μοντέρνο”, αυτό. Και του λέω τι εννοείς, πότε το άκουγες; Γιατί καμιά φορά, ξέρεις, στα μάτια των ανθρώπων μπορεί να δεις αυτό που μπορεί να συμβεί. Και μου λέει “τώρα, είναι εντεκάμιση, έντεκα η ώρα πρέπει να ήμουνα στο αμάξι και το άκουσα”. Και κατεβαίνω κάτω και του λέω τι έπαιζες; Άντε να βρεις τώρα με τον Ψαριανό τι έπαιζε. Τέλος πάντων..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Είναι τα πιο απροσδόκητα που συμβαίνουν, έτσι; Sorry που μπήκα, άνοιξα την πόρτα και μπήκα, δεν υπήρχε περίπτωση.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ο Χρήστος Κιούσης.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Καλώς ήρθες,Σταύρο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γεια. Κι έτσι βρήκα το τραγούδι, κατάλαβες;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Αν πιστεύεις ότι αυτό είναι συνωμοσία του σύμπαντος, τέλος πάντων διαγαλαξιακή ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο χιουμοριστικό πράγμα το να σου έρθει ο πιο βλάχος με τα δημοτικά να σου βρει το τραγούδι του σήματος, σου έχω χειρότερο από αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για πες.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Γιατί έχω πάει σε ένα μπαράκι στο οποίο πηγαίναμε αραιά και που γιατί εγώ δεν έβγαινα κιόλας και πετυχαίνω μπροστά μου στο διπλανό τραπέζι να κάθεται ο Στέλιος Παπαθεμελής μιάμιση η ώρα τη νύχτα.
Όπου έχω μείνει και τον κοιτάω χωρίς να έχω συνειδητοποιήσει ακόμη ποιος είναι και μου λέει ο ιδιοκτήτης ο Δημήτρης “μην τον κοιτάς, θα μιλήσει, έρχεται με την κόρη του και τη γυναίκα του πολύ τακτικά εδώ”.
Λέω ο Παπαθεμελής μιάμιση η ώρα; “Και το όνομα του κόμματος που είχε κάνει” λέει, δε θυμάμαι να σου πω την αλήθεια ποιο ήταν το τελευταίο όνομα κόμματος που είχε κάνει ο Παπαθεμελής..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ούτε εγώ το θυμάμαι.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Αλλά δε βαριέσαι, πιθανότατα να μη θυμάται ούτε ο ίδιος, το πρότεινε το παιδί που φέρνει τις χαρτοπετσέτες για το μαγαζί. Έμπαινε μέσα και μας είδε μαζεμένους να ψάχνουμε και λέει γιατί δεν το λέτε ξέρω ΄γω «Δημοκρατική Αναγέννηση» δεν ξέρω τι ήταν κι έτσι είπαν το κόμμα. Οπότε το παιδί με τις χαρτοπετσέτες αφού βρήκε όνομα κόμματος, εσύ με το σήμα της εκπομπής μια χαρά είσαι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Γεια σας.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Galexico και νοσταλγεί μου έλεγε τις παλιές μέρες της δημοσιογραφίας και υποσχέθηκε πως όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια σε οχτώ χρόνια, γιατί δεσμεύθηκε ότι δε θα μείνει ισόβιος στην πολιτική, προφανώς θα το δώσει κάπου το χρίσμα»..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα έρθω να πάρω τη θέση του Τσιτσόπουλου εδώ.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Του Τσιτσόπουλου; Να το συζητήσουμε, να δούμε που θα είναι ο Τσιτσόπουλος, είναι σε μία φάση που σε οχτώ χρόνια δεν ξέρω που θα είναι, ούτε ο ίδιος δεν ξέρει, δε μοιράζει οχταετίες στη ζωή του. Να σου πω Σταύρο, πρώτον υπάρχει διαπλοκή μεταξύ σας και ήρθα να την ξεσκεπάσω..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα γιατί, δεν είναι κρυφές οι σχέσεις.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Κρυφές δεν είναι βρε παιδί μου αλλά υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι φανερά, αλλά δεν τα ξέρει ο πολύς ο κόσμος γιατί δεν ασχολείστε με αυτά.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ο πρώτος μου διευθυντής σύνταξης όταν από το ΚΛΙΚ έφυγε ο Κωστόπουλος και το πήρε ο Τερζόπουλος , αυτά είναι γνωστά.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Κατάλαβες; Και χάσαμε εμείς τα ωραία εξώφυλλα του ΚΛΙΚ που είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε σαν έφηβοι και αρχίσατε εσείς τα κοινωνικά θέματα και τους προβληματισμούς.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σου πω, κατ΄ αρχήν δε φοράει ο i-phone x το ρολόι, δε φοράει Armani, δε φοράει τζην της διαπλοκής, δεν μπορώ να καταλάβω.. του Μπόμπολα, μεγαλοεργολάβων δηλαδή.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Δεν πρόλαβε να έρθει από το εξωτερικό και συν τοις άλλοις πρέπει να σας πω ότι έχουμε ιστορική συνεύρεση εδώ, διότι τουλάχιστον στο χώρο που είμαστε δεν υπάρχει σακίδιο παιδιά, ο άνθρωπος κυκλοφορεί..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νάτο το σακίδιο, έξω είναι.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Ναι το αφήνει. Και θέλω να πω δηλαδή δεν είναι σαν, ποιος ήταν ο φίλος του στοπ με την κουβέρτα που την είχε πάντα πάνω του γιατί ήταν η τυχερή του κουβέρτα; Δηλαδή το αποχωρίζεται στα δύο μέτρα το σακίδιο, το αφήνει κάπου αλλού.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σου πω, αυτό τώρα βρε συ Σταύρο πραγματικά, επειδή δούλευες στο συγκρότημα Λαμπράκη κι είχες κάνει συνέντευξη..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νόμιζα ότι θα με ρωτούσες και για το σακίδιο.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι το σακίδιο το ξέρω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί συγνώμη, η μισή Ελλάδα κυκλοφορεί με σακίδιο και βλέπω προχθές σε μία εφημερίδα..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Ναι, αλλά αυτοί που δεν τους αρέσουν τα σακίδια κατηγορούν εσένα ότι εσύ έκανες μόδα στη μισή Ελλάδα να κυκλοφορεί με σακίδιο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άκου να δεις τι γίνεται, βλέπω σε μια εφημερίδα μία φωτογραφία του Μπακογιάννη, του Περιφερειάρχη εννοώ, του Κώστα Μπακογιάννη, με τη φίλη του τη Σία Κοσιώνη.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και πρώην κουμπάρα μου..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Πω-πω, παντού μέσα είσαι βρε Τσιτσόπουλε, δεν έχεις αφήσει γάμο και τελετή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει φωτογραφία της Κοσιώνη με τον Μπακογιάννη στις διακοπές τους χέρι-χέρι ας πούμε και λέει «αποκάλυψαν τη σχέση τους κυκλοφορώντας με σακίδια αλά Σταύρου».
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να ήταν και σινιάλο ότι είναι..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι είναι ένα άνοιγμα. Δηλαδή η μισή Ελλάδα κυκλοφορεί με το σακίδιο..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Καλά μην το φέρνεις βαρέως, γιατί κοτζάμ Γκορμπατσόφ κι έκανε διαφήμιση της Loui vuitton
κάποια στιγμή της ζωής του ο άνθρωπος. Δεν είναι κακό να σε κάνουν fashion icon ας πούμε κάποια στιγμή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα ούτε η Louis Vuitton
Vuitton ούτε η Adidas, ούτε ο Paxos έστω να έρθει να μου πει να κάνουμε μια διαφήμιση.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Μα δεν αφήνεις περιθώρια.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και έθεσες περί διαπλοκής και χρημάτων έτσι, που προφανώς..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Δεν έχω πει για χρήματα εγώ για το Ποτάμι ποτέ δε μίλησα έτσι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπε «διαπλοκή», δεν είπε χρήματα.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, το Ποτάμι ετοιμάζει ένα ραδιόφωνο κι έχει ανάγκη από χρήματα. Ξέρω ότι το ποσό είναι γύρω στα 9 και κάτι χιλιάρικα για να εκπέμψετε web εννοείτε ραδιόφωνο, έτσι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι web.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ένα καινούριο επικοινωνιακό έτσι μέσο που αποκτάτε δίπλα στο site σας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι να κάνουμε, λεφτά δεν υπάρχουν καθόλου. Ευτυχώς που έχουμε φίλους, δηλαδή εδώ ας πούμε έχω αγγαρέψει τον Τρύφωνα όπως ξέρεις ο οποίος μας κάνει τις διαδρομές για να μην πληρώνουμε τα ταξί. Και αυτό συμβαίνει όπου πάμε, λεφτά δεν υπάρχουν, οικονομική ενίσχυση από το κράτος δεν έχουμε, παίρνουμε κάποια λεφτά από τους φίλους μας, τάλιρα, δεκάρικα, εικοσάρικα, ακόμα και πενηντάρικα..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Κανονικά δεκάρικα τάλιρα και πενηντάρικα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι με κουπόνια σφραγισμένα της Βουλής.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Σε μια φάση ξέρεις της εποχής των παχιών αγελάδων όταν θα έλεγες δεκάρικα και εικοσάρικα θα εννοούσαν εικοσαχίλιαρα και δεκαχίλιαρα, κατάλαβες; Οπότε να το διευκρινίσουμε.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και προσπαθούμε με αυτά τα λεφτά να τα βγάλουμε πέρα, έτσι; Έχουμε μόνο ένα γραφείο στην Αθήνα, μας φοβίζει λίγο αυτή η απουσία χρήματος, αλλά από την άλλη είναι και μία δύναμη, ξέρεις, αν μπορείς να κάνεις την πολιτική όχι με τους όρους του παρελθόντος. Θα φανεί, ή θα φανεί αν είμαστε ψηλά ή θα φανεί από τη νεκροψία, ένα από τα δύο θα δείξει πάντως.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα σε ρωτήσω εσένα τι ψήφισες, γιατί εγώ το είχα πει ότι τον ψήφισα στις τελευταίες εκλογές, αλλά πως τον βλέπεις γενικά; Γιατί είναι η πρώτη φορά που ανταμώνετε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στο τέλος της συνάντησης θα πει, αφού θα μου κάνει δυο-τρία ερωτήματα.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Είδες; Τουλάχιστον το σκέφτηκε ότι πρέπει, είναι μία ερώτηση για το τέλος της συζήτησης και μάλιστα off air, όχι απαραίτητα στον αέρα.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, επιτρέψτε μου να βάλω διαφημίσεις.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Δε θα τον ρωτήσεις τον άνθρωπο βρε παιδί μου τι τραγούδι θέλει να ακούσει;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δε θέλω, ας διαλέξει ο Τσιτσόπουλος.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Ας του δώσουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να επιλέξει ένα τραγούδι που θέλει να ακούσει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Τσιτσόπουλος.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν του έβαλα Galexico και μετά πάω με Ecotrain που είναι ότι καλύτερο γίνεται στην Αθήνα.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Μα μπορεί να μας αιφνιδιάσει, να ζητήσει κάτι που δεν το περιμένουμε, γι΄ αυτό το λέω, κατάλαβες;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πεταχτώ τώρα έξω και θα ξεκινήσουμε μετά..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεσσαλονίκη-Αθήνα 1-3 δεδομένου ότι αυτοί που ακούστηκαν ήταν οι Ecotrain από την Κυψέλη..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ καλό.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σταύρος Θεοδωράκης Αθηναίος, Χρήστος Κιούσης Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Όχι, ποιος είναι Αθηναίος, ο Σταύρος Θεοδωράκης;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Τι Αθηναίος είναι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χανιώτης είμαι.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εντάξει είπαμε δυτικά προάστια και τα λοιπά και δυτικές συνοικίες, αλλά η καταγωγή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω γεννηθεί στα Χανιά, αλλά από τριών χρονών ζούσα…
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπραχάμι;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Σάντα Μπάρμπαρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σάντα Μπάρμπαρα.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Όχι το Μπραχάμι είναι πιο εδώ, εγώ έμενα δίπλα στο Μπραχάμι στη Δάφνη, εκεί μεγάλωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην οδό Κανάκη στη Δάφνη.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην οδό Κανάκη; Δηλαδή έλεος, στην οδό Κανάκη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλήθεια λες τώρα;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Το πατρικό μου ήταν στην οδό Κανάκη κι όταν πήγαινα στο σχολείο με μάλωναν οι δάσκαλοι γιατί μου λέγανε Κανάρη παιδί μου, όχι Κανάκη. Κι έλεγα δε λέει Κανάρη η ταμπέλα, Κανάκη λένε και μου λέγανε ο Κανάρης ήταν ο πυρπολητής, ο Κανάκης ποιος ήταν και έχει οδό; Και τελικά με μεγάλη έρευνα μάθαμε ότι η κα Κανάκη ήταν μια γεροντοκόρη, που της είχαν πάρει από το Δήμο όλα τα χωράφια και για να την γλυκάνουν της δώσανε το όνομα στον πιο πεταμένο δρόμο αδιέξοδο.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν ας δούμε ο λαός του Imagine πως δέχεται την επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη: «Γεια σου Στέφανε με την ωραία παρέα, ευχαριστούμε το Σταύρο και το πόσο όμορφα τα λέει. Αγαπάμε Σταύρο. Λένα».
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Ως, άρχισε το θηλυκό κοινό.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Στέφανε και Σταύρο καλησπέρα, σήμερα η εκπομπή σου είναι διπλά ωραία και Στέφανος και Σταύρος μαζί, για μας τους ποταμίσιους», ώπα εδώ έχουμε ψηφοφόρο, «ότι καλύτερο, καλή συνέχεια, οι γνωστοί με τις σανίδες Ρένα και Κοσμάς». Αυτοί είναι δύο surfers οι οποίοι κατοικοεδρεύουν μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λευκάδας.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Σαν surfers τι θα ψηφίζανε; Θέλουν το υγρό στοιχείο.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σταύρο δεν είναι κι ότι καλύτερο για το προφίλ σου το αν θα ήσουνα συνομιλητής με τον Κιούση.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Ναι αλλά είναι μοιραίο, γιατί εδώ διάλεξε να έρθει κι επίσης που να ήξερε ο άνθρωπος ότι στην εκπομπή του Τσιτσόπουλου θα του έβγαινα φάντης μπαστούνι;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αθηναίος είναι και ο Πάνος ο οποίος λέει: «Δεν πειράζει βρε Σταύρο κι εμείς δεν έχουμε λεφτά αλλά δεν κάναμε κόμμα».
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Τα αναμενόμενα.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τα αναμενόμενα. Λοιπόν, που να το πάμε τώρα;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Έχετε καταλάβει ότι η επίσκεψη έχει συμπέσει με την 11η Σεπτεμβρίου, έτσι;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για την Αμερική, αλλά και για όλο τον κόσμο.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Καλά και για τη Χιλή είναι μια μαύρη μέρα, αλλά δεν το θυμάται κανείς, όλοι την Αμερική θυμούνται, δεν τρέχει τίποτα.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πρόσεξε όμως, με όλο αυτό το τζιχάντ το οποίο πλέον και ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ του πολέμου επί του τζιχαντικού κράτους, σαν ιστορία επαναλαμβάνεται συνέχεια παιδιά, από την 11η Σεπτεμβρίου τότε μέχρι τη σημερινή τι έχουμε να κάνουμε;
Έχουμε να κάνουμε με αυτόν τον περίφημο πόλεμο fundamental Islam εναντίον της Δύσης, όσο κι αν η έννοια Δύση πλέον δε με εκφράζει, άλλη η Δύση της Ευρώπης, άλλη η Δύση η αμερικάνικη, άλλο ο σκληρός αμερικάνικος καπιταλισμός που τότε επί Πινοσέτ επέβαλε ότι επέβαλε στη Χιλή, άλλος ο Ομπάμα τώρα.
Θέλω να πω υπάρχει ένας κόσμος και σε αυτή τη χώρα αλλά και έξω, ο οποίος παιδιά αρνείται να απαγκιστρωθεί από το παλιό, παλιές ιδέες, παλιά ευαγγέλια, παλιά κοράνια, παλιές γραφές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε, για να είμαστε ειλικρινείς, τι πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή δώσε μου εσύ μια απάντηση.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί όμως είναι πολύ συγκεκριμένοι απέναντι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι πρέπει να κάνεις; Τι πρέπει να κάνεις, δηλαδή που είναι το όριο της αντίθεσής σου με αυτό το πράγμα, κατάλαβες; Πως το καταπολεμάς; Δηλαδή εκεί έχεις έναν άλλο πολιτισμό, είναι σαφές, είναι άλλες αξίες και τα λοιπά και δε μιλώ μόνο για τη στιγμή του αποκεφαλισμού, γιατί αποκεφαλισμοί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο γίνονται πολλοί και δεν τους βλέπουμε.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εντεύθεν κακείθεν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά λέω ότι με αυτόν τον άλλο πολιτισμό. Ας πούμε εγώ διάβασα αυτόν που διαχωρίζουν τις γυναίκες, τα έχεις μάθει αυτά, όλη αυτή η ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες, πως απαντάει η Δύση σε αυτά, δηλαδή πως αντιστέκεσαι, τι κάνεις;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και το πρόβλημα είναι Σταύρο και Χρήστο όταν έρχονται στη Δύση θέλοντας να κρατήσουν και να κομίσουν τις εκεί αξίες τους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, εκεί εγώ έχω πάρει θέση και είμαι υπέρ του γαλλικού μοντέλου μέχρι ενός σημείου. Δηλαδή όταν πας ξέρεις στη Γαλλία και θες να πάρεις χαρτιά, υπογράψεις τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, υπογράφεις το γαλλικό Σύνταγμα. Με ενδιαφέρει κυρίως η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δηλαδή ότι αν θες να ζήσεις εδώ δεν μπορείς να δέρνεις τα παιδιά σου, δεν μπορεί τα παιδιά σου να μην πηγαίνουν στα σχολεία.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ή όταν πηγαίνουν να μη φοράνε μπούργκα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Όχι μπούργκα, μαντίλα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να μην έχουν θρησκευτικά σύμβολα. Είμαστε λίγο δειλοί ακόμα κι εδώ στη χώρα. Ξέρεις τι έχει συμβεί τώρα; Να στο πω, αν και τη σοβαραίνουμε πολύ την κουβέντα, αλλά θέλω να το πω..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα γι΄ αυτό είμαι εγώ εδώ, μη φοβάσαι, θα την ελαφρύνω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήρθαν μετανάστες. Στην αρχή ήρθαν ψαρωμένοι σε μία Δύση που έπρεπε να σεβαστούν κάπως τα πράγματα. Τώρα τι έχει συμβεί; Σε όλα τα σχολεία, στου Ρέντη, στον Ταύρο και τα λοιπά, που υπάρχουν μεγάλες κοινότητες μουσουλμάνων μεταναστών, τα παιδιά δεν πηγαίνουν πια σχολείο.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ελληνάκια εννοείς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, άστο αυτό, αυτό το λύσαμε υποτίθεται το ρατσιστικό υπάρχει ας πούμε, δυστυχώς υπάρχουν κάποια κάποιοι.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το λύσαμε με τη μέθοδο του ότι υπάρχει;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εννοώ ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι “τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να είναι εδώ” και να υπάρχει μια σύγκρουση και τα λοιπά.
Αυτό λύθηκε, έτσι; Με κάποιο τρόπο λύθηκε και επιβλήθηκε και ήταν πολύ καλός και ο Στεφανόπουλος τότε που είχε βγει κι είχε πει ότι “τέλος πάντων η ελληνική παιδεία είναι για όλους και πρέπει να την πάρουν και τα παιδιά αυτά”, ωραία.
Τώρα έχει αρχίσει ένα αντίστροφο πρόβλημα σε αυτές τις μειονότητες.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα στέλνουν σχολείο εννοείς οι γονείς τους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι σταματάνε. Στη Γαλλία αυτός είναι λόγος απέλασης. Εάν τα παιδιά ενός μετανάστη σταματήσουν, εννοώ πριν τη σχολική εκπαίδευση, να πηγαίνουν σχολείο, δεν μπορεί να μάθουν τη ζωή από τα θρησκευτικά βιβλία, δεν μπορούν να τη μάθουν στο σπίτι, θα πρέπει να πάνε στο σχολείο.
Εδώ λοιπόν αυτά τα παιδιά και κυρίως τα κορίτσια έχουν εγκαταλείψει όλα το σχολείο, γιατί τα κορίτσια πρέπει να είναι στο σπίτι να παντρευτούν στα 13 τους. Αυτό το ανεχόμαστε; Αυτό είναι ένα ερώτημα, το ανεχόμαστε; Πως αντιδρά ο πολιτισμός μας σε αυτή την απόφαση κάποιων, που στο όνομα του πολιτισμού τους απαγορεύουν στα παιδιά να μορφωθούν;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Καλά πριν φτάσουμε στο «ανεχόμαστε», είναι αν το γνωρίζουμε κιόλας έτσι; Γιατί οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Πώς να ξέρει ο άλλος αν το ανέχεται ή όχι για να πάρει θέση, αν αυτό δεν του το λέει κανείς ας πούμε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το λέω γιατί μέσα σε αυτή τη λογική της καινούριας Ελλάδας έχουμε πολλά μικρά τέτοια πράγματα να απαντήσουμε, να τα συζητήσουμε, να δούμε ποιο είναι το όριο και να επιβάλουμε κατά την άποψή μου, όσο κι αν ακούγεται άσχημη η λέξη, κάποιες αξίες δυτικές που έχουμε κερδίσει, της ισότητας, του σεβασμού του παιδιού, στο δικαίωμα του παιδιού να μορφώνεται, τη θέση της γυναίκας.
Σε όλα αυτά πρέπει να μην παρασυρθούμε και στο όνομα του ότι πρέπει να σεβόμαστε και τον πολιτισμό του άλλου. Να «σεβόμαστε», εντάξει, γιατί κι αυτή η ιστορία που έγραψε αυτός που είχε γράψει στην Αφρική, μου διαφεύγει το όνομά του, που λέει “εντάξει σε μας η κλειτοριδεκτομή είναι το έθιμό μας”..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τζήμερος το έγραψε αυτό με τις κλειτοριδεκτομές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, το έγραψε ένας υπερασπιστής του, που είπε ότι “αυτό είναι το έθιμό μας, θα μας αλλάξεις τα έθιμα”; Βεβαίως θα σας αλλάξουμε τα έθιμα, δεν κατάλαβα, εάν το έθιμό σου είναι να πίνεις ας πούμε αίμα θα πούμε ότι το έθιμο των Νορβηγών είναι να πίνουν αίμα και θα τους αφήσουμε να πίνουν αίμα;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα για ποιο λόγο να ισχύει αυτή η λογική εδώ και να μην ισχύει και εκεί; Δύο φίλες μου οι οποίες αυτή τη στιγμή βιοπορίζονται η μία στο Κατάρ και η άλλη στο Ντουμπάι, δυτικές, λευκές, ευρωπαίες, αναγκαστικά κυκλοφορούν με βάση τον εκεί ενδυματολογικό κώδικα ας πούμε, έτσι δεν είναι;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Από την άλλη πλευρά, εντάξει, δε θέλω να είμαι πνεύμα αντιλογίας, αλλά κι αυτή η σπουδή των Ευρωπαίων και των Δυτικών να πάνε στην Αφρική και να διορθώσουν τα ήθη και τα έθιμα, τα οποία είναι απάνθρωπα πραγματικά, περιορίζεται εκεί η παρεμβατικότητα και κάτι άλλα πράγματα εξακολουθούμε να τα εκμεταλλευόμαστε, επειδή μαθαίνω έχεις λίγο μία ευαισθησία με το θέμα της Αφρικής.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Και ότι γουστάρουμε να παίρνουμε από το υπέδαφός τους, από τη γη τους, από τους ανθρώπους και τα λοιπά, θα τα παίρνουμε δυτικά με το δυτικό τρόπο, όπως μπορούμε κι εμείς να προάγουμε την οικονομία μας και τον πολιτισμό μας. Δηλαδή λίγο μπάζει νερά αυτή η βάρκα της δυτικής παρέμβασης στην Αφρική.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα τα εγκλήματα του δυτικού πολιτισμού στην εκμετάλλευση αυτών των πληθυσμών με πολλούς τρόπους, αρχίζοντας από το αλκοόλ στην Αμερική και φτάνοντας στα πετρέλαια της Νιγηρίας δε θα πρέπει να μας κάνουν να νοιώθουμε ενοχικοί στην προάσπιση πολιτιστικών αξιών, άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Όχι, απλά αν είναι να κάνουμε πολιτιστική απόβαση στην Αφρική, να την κάνουμε συνολικά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, οι πολυεθνικές μας έχουν κάνει εγκλήματα, έτσι;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Και κάνουν, όχι έχουν κάνει, εξακολουθούν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι εξακολουθούν και τα κράτη τι κάνουν; Αλλά από κει και πέρα η κοινωνία η δυτική πρέπει να υπερασπιστεί τις δυτικές της αξίες και όταν λέω “δυτικές αξίες” εννοώ αυτές που περιγράφονται και στα δικαιώματα του ανθρώπου.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον φέρνουμε τακτικά το Σταύρο, γιατί χτυπάμε ακροαματικότητες που λένε: «Η γερασμένη Ευρώπη είναι μια θέση του κ. Γεωργελέ που διάβαζα σήμερα στην Athens Voice και συμφωνώ, δείτε το λίγο, μιας κι έχει πολιτική χροιά η εκπομπή σας».
Ο Φώτης γράφει σήμερα στη Voice ότι «η Ευρώπη είναι πραγματικά μια ήπειρος που γερνάει, γερνάνε οι άνθρωποι, γερνάνε τα προϊόντα τους που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Ανατολή πλέον που έρχεται, αλλά την ίδια ώρα η λύση τελικά είτε στο ελληνικό είτε στο ισπανικό είτε στο ιταλικό πρόβλημα που δεν εννοείτε τα ίδια μήπως έχει να κάνει με μια συνολική πλέον μάχη που πρέπει να δοθεί από όλες τις υγιείς δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη, για το ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε»;
Και βάζω εδώ άλλη μια παράμετρο, σε μια Ελλάδα που πολύς κόσμος παιδιά νομίζω ότι αρνείται πλέον την Ευρώπη, που πιστεύει ότι η Ευρώπη μόνο δεινά μας έφερε. Ξέχασε τα χρήματα που έδωσε η Ευρώπη που δεν πήγαν για τους δρόμους που έπρεπε..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Για να τα ξεχάσει πρέπει να τα δει βρε Στέφανε. Εντάξει να τα ξεχάσει δηλαδή, αλλά πρέπει να τα δει, την οικονομική ενίσχυση, την επιδότηση, όλα τα λεφτά που φύγανε κάτω από τα τραπέζια και μπήκανε σε συγκεκριμένες τσέπες, άμα ο άνθρωπος στο χωριό ή και στην πόλη δεν τα έχει δει στη ζωή του, ίσα-ίσα του έχουν χειροτερέψει τη ζωή, για ποιο λόγο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα έχει δει, υπερβάλεις. Δηλαδή το πρόσημο είναι θετικό ως προς την είσπραξη. Δηλαδή έχουμε πάρει πολύ περισσότερα λεφτά από ότι έχουμε δώσει ως χώρα.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Σα χώρα, καλά το λες το «σαν χώρα» εσύ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το ότι κάποιοι Πολιτικοί πήρανε πρώτον τα τσουβάλια γι΄ αυτούς, δώσανε και σε μερικούς κολλητούς τους για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους, του κόμματός τους δηλαδή, αυτό είναι ένα γεγονός.
Αυτό όμως δεν μπορεί να μας φτάσει στο σημείο στο ότι δεν ενισχύθηκε η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ότι μπορεί να έχει μέλλον η χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το περιβάλλον που υπάρχει σήμερα.
Να έχουμε αμφιβολίες για την Ευρώπη, να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτούς τους παράλογους γέρους θείους που έχουμε στην οικογένεια που μιζεριάζονται και λένε πράγματα τα οποία δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά να ξέρουμε ότι δεν έχεις και πάρα πολλές επιλογές στο χάρτη.
Έχεις αυτή την επιλογή στο χάρτη και ποια άλλη. Τι, να κάνεις φίλο ποιον; Της Ρωσίας; Της Κίνας; Γιατί, για ποιο λόγο;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Καλά εγώ δεν έφτασα μέχρι το να γίνουμε φίλοι κανενός άλλου, εγώ λέω να πάμε να ισιώσουμε τη δική μας τη συμπεριφορά την κοινωνική και την πολιτική.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι και να αλλάξουμε ριζικά την Ευρώπη, να πάμε σε μια δίκαιη Ευρώπη, γιατί υπάρχει μια υπερβολή στην Ευρώπη στα μικρά και χάνουν τα μεγάλα έτσι.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, συμφωνώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα έλεγα και προεκλογικά, δηλαδή η Ευρώπη έχει μεγάλη αγωνία για το ΦΠΑ των κομμωτηρίων και σωστό, άντε να βάλουμε και το σωστό ΦΠΑ στα κομμωτήρια και από την άλλη δεν έχει πάρει θέση που το υπαινίχθηκες λίγο πριν Στέφανε στους φόρους των πολυεθνικών κολοσσών.
Οι πολυεθνικοί κολοσσοί που χρησιμοποιούμε όλοι εμείς οι μοντέρνοι τύποι, που τώρα λέμε στα ζητήματα ενημέρωσης, ξέρεις, διασκέδασης, αυτοί δε φορολογούνται στην Ευρώπη. Δε φορολογούνται στην Ελλάδα, δε φορολογούνται στην Ευρώπη, δε φορολογούνται πουθενά και φεύγουν τα λεφτά σε κάποια νησιά.
Εκεί λοιπόν δεν μπορεί η Ευρώπη να θέλει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι, σε σχέση με τους πολίτες του Νότου και να μην έχει αποφασίσει ότι πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα φορολόγησης γιατί πρέπει να συνεννοηθεί με την Αμερική και την Ιαπωνία για να υπάρξει φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών.
Υπάρχουν κι έχει σωστά ο Φώτης Γεωργελές τα λέει ότι “υπάρχει μια γερασμένη Ευρώπη”, μια Ευρώπη γραφειοκρατίας, μια Ευρώπη η οποία δεν έχει ανοιχτό το μυαλό της γι΄ αυτά που μπορεί να συμβούν, αλλά να ξέρουμε τι λέμε, αυτή την Ευρώπη πρέπει να τη διορθώσουμε. Αυτή είναι η άποψή μου εμένα και γι΄ αυτή την Ευρώπη πρέπει να παλέψουμε.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι συμφωνώ.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε από δω παιδιά από Θεσσαλονίκη και θα την αλλάξουμε την Ευρώπη, πρώτα την Ελλάδα και μετά την Ευρώπη, με Μπουτάρη και με..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πιο εύκολο είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη παρά να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Έλα λίγο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πιο εύκολο είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη παρά να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Άρα γιατί θέλουμε οι Έλληνες που πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα να πάμε να αλλάξουμε την Ευρώπη; Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι η τρέλα του Μπουτάρη κι όταν λέω “τρέλα” δεν εννοώ τα tattoo και το σκουλαρίκι..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εγώ για καλό τον λέω καλέ τον Μπουτάρη.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ τον λέω για καλό.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Απλά για να αλλάξουμε την Ευρώπη καλό θα είναι να έχουμε φτιάξει το μετρό για να μπορούμε να μετακινηθούμε μεταξύ μας, να σχεδιάσουμε πως θα αλλάξουμε την Ευρώπη. Δηλαδή για να κατέβω εγώ στο γραφείο σου ας πούμε στην Τσιμισκή να το πάρω από Καλαμαριά από την προέκτασή του..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα έχει ανακοινωθεί..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Τι κυβερνητική πολιτική; Κατ΄ αρχήν έχουν περάσει όλες οι Κυβερνήσεις, δεν κάνω σε μία συγκεκριμένη κριτική.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα έχει γίνει το μετρό, υπάρχει το μετρό.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Και η επέκταση έγινε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απλώς εσύ δεν το βλέπεις, έχει γίνει το μετρό και η επέκταση έγινε.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εδώ έγινε συναυλία με την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Και είχε ουρά έξω από το εργοτάξιο και δεν το ήξερα ότι γίνεται συναυλία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε τελειώσει, έχουμε τελειώσει με το μετρό.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σου πω, η τρέλα του Μπουτάρη νομίζω..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Μα εγώ είδα τον κόσμο και νόμιζα ότι είμαι ο τελευταίος που δεν το έμαθε ότι λειτουργεί ο πρώτος συρμός και λέω κοίτα έχει και 150 ανθρώπους που περιμένουν να μπουν. Κοιτάω λίγο καλύτερα και ήταν για τη συναυλία της κρατικής ορχήστρας.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σου πω, είσαι τέτοιος Ντάλτον και γέρος του μάπετ, που όταν ξεκινήσει το μετρό, είμαι σίγουρος ότι θα πηγαίνεις με ποδήλατο.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Κάτι μου λέει ότι δεν θα μου δώσουν ποτέ την επιλογή ώστε να αποδείξω πόσο γρουσούζης είμαι. Δεν θα υπάρχει το μετρό για να μπω μέσα.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αθήνα για ποιο λόγο δεν αλλάζει; Επειδή ο Καμίνης δεν είναι Μπουτάρης;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι αλλάζουν πολλά πράγματα. Απλώς η Αθήνα είναι μια πολύ δύσκολη πόλη. Ο Καμίνης έχει την ευθύνη μιας μικρής περιοχής ουσιαστικά άμα το δεις σοβαρά. Δεν είναι όλη η Αθήνα.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί που μεγάλωσα ο Καμίνης δεν έχει καμία επιρροή και λόγο στα δυτικά προάστια.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει συσσωρευμένα λάθη η πόλη. Αλλάζει λίγο η πόλη. Και η Θεσσαλονίκη. Εσείς βέβαια τα ζείτε καλύτερα, εννοώ τα ζείτε συνεχώς και βλέπετε πόσο καθυστερούν μερικά πράγματα. Πέρα από τη γελοιότητα του μετρό που έχει πάρα πολύ δίκιο, γιατί έχω πολλούς πρωθυπουργούς που το έχουν αναγγείλει ότι την επόμενη χρονιά θα κάνουμε και τα εγκαίνια. Πέρα από αυτό το μείζον, υπάρχουν μικρές όμορφες αλλαγές στην πόλη, παρατηρώ εγώ. Δεν ξέρω πόσο ουσιαστικές είναι.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συμφωνήσω. Εσείς βγήκατε μαζί; Τον πήγες κάπου;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Υπάρχει ένα πλεόνασμα αγένειας στην πόλη, διότι χωρίς Δημοτική Αστυνομία …..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τις όμορφες αλλαγές, τις μικρές όμορφες αλλαγές με ενδιαφέρει να ακούσει. Εγώ ξέρεις ήρθα εδώ το ’97, δεν είμαι από τη Θεσσαλονίκη. Ήρθα το ’97. Είμαι εδώ όμως 17 χρόνια πια.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είδες μια παραλία και ένα θαλάσσιο μέτωπο πλέον που είναι για μένα ό,τι πιο όμορφο διαθέτει αυτή τη στιγμή.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Φτάσε. Πήγαινε.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πού να πάω;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Φτάσε στο παραλιακό καταπληκτικό μέτωπο.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, ρε μωρέ γκρινιάρη.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Είναι παράλογο αυτό που λέω;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλεις να σου φέρω τον Διαβατά Βασίλη, να σου φέρω και το Νομάρχη Παναγιώτη Κυριακίδη να γυρνάμε στους γάμους; Θέλεις να κάνουμε λιτανείες με αγίους;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Ό,τι θέλεις φέρε. Εγώ δεν σου είπα ότι ήμασταν καλύτερα. Εγώ ψάχνω να βρω τις μικρές ωραίες αλλαγές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάντως έτσι αλλάζει μια χώρα και έτσι αλλάζει ένας τόπος. Δηλαδή να προσθέτουμε πέρα από τις μεγάλες αποφάσεις που παίρνονται πολύ σπάνια και πρέπει να υπάρχουν και πάρα πολλά λεφτά, σημασία έχει να βελτιώσουμε τη ζωή μας στις πόλεις κάνοντας όλοι μια ουσιαστική μικρή παρέμβαση θετικά.
Δηλαδή από τον τρόπο που συμπεριφέρομαι εγώ μέχρι τις μικρές πεζοδρομήσεις που πρέπει να γίνουν στη Νίκης ή δεν ξέρω πού. Εσείς τα αποφασίζετε αυτά. Αλλά κάπως έτσι μπορεί να αλλάξει ο Έλληνας. Σταδιακά, με μέτρο.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Απλά πρέπει να γίνει μια αρχή.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Χρήστος είναι παιδί του γαλλικού, θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα, αλλά εγώ νομίζω ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εγώ μουσική θέλω. Δεν θέλω τον κόσμο. Δεν το πιστεύω ότι στην εκπομπή του Στέφανου Τσιτσόπουλου δεν έχουμε ακούσει τόση ώρα μουσική.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα βάλω.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Πριν βάλεις, να σε ρωτήσω, βλέπεις κινηματογράφο; Προλαβαίνεις;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τις τελευταίες εβδομάδες όχι.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Είχες δει εκείνο το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ το searching for sugar man που είχε πάρει και το βραβείο το 2012;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον Μεξικάνο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, βέβαια. Είναι τρελό.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Τον ήξερες πριν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν τον ήξερα. Με την έννοια ότι δεν τον ήξερα σαν ήρωα.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Δεν τον ήξερε κανένας. Εγώ δεν έχω τόσο μεγάλο δέσιμο με τη μουσική, όπως είχε ο Αντώνης, όπως έχει ο Στέφανος, όπως έχει ο Στάθης και αυτά. Νομίζω ότι είναι το πιο καλά κρυμμένο παγκόσμιο μουσικά μυστικό, γιατί έτσι συνέφερε τη βιομηχανία δίσκων των ΗΠΑ. Αλλά ευτυχώς ήρθε το ντοκιμαντέρ. Δυστυχώς ο σκηνοθέτης που βρήκε την ιστορία και έκανε το ντοκιμαντέρ αυτοκτόνησε.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι στην περίπτωση του Ροντρίγκεζ, και ο Ροντρίγκεζ κάπου δεν πολυασχολήθηκε. Δηλαδή άφησε όλο τον κόσμο να τον ψάχνει και ο ίδιος ….
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Και η Πάολα δεν πολυασχολήθηκε, αλλά αναδείχτηκε το ταλέντο της. Κλείνει και την ΔΕΘ την Κυριακή που έρχεται. Κατάλαβες, οι αδικίες του συστήματος.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: O λαός εδώ στέλνει μηνύματα: «Δε μου άρεσε που ο Σταύρος στις εκπομπές του πρόβαλλε αυτό το υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, το γκράφιτι, τη μουτζούρα, τους σκοτεινούς δρόμους. Ναι, να κάνει την εκπομπή αληθινή αλλά προβάλλει μια αλήθεια που πρέπει ν‘ αλλάξουμε αν μπορούμε πια», γράφει ένας ακροατής μας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά δεν κάνουμε ρετούς στις ομορφιές και στην ασχήμια της πόλης..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Κι εσύ χάθηκε να πας στο Κεφαλάρι να κάνεις μια εκπομπή από κει; Τι το ήθελες το Αιγάλεω και το Περιστέρι;
Επειδή τώρα σε ρωτάνε μόνο με την ιδιότητα του πολιτικού, έχουν κόψει όλες οι άλλες ερωτήσεις, αν είχες εκπομπή την άλλη Τρίτη, είχες θέμα κορυφή του παγόβουνου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείς;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Ένα θέμα, να το αναπτύξεις τώρα, να ξυπνάς το βράδυ και να λες «ωραία θα ήταν τώρα να είχα την εκπομπή ακόμα, μ’ αυτό ήθελα ν’ ασχοληθώ».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το έχω σκεφτεί μερικές φορές τώρα τελευταία αλλά τώρα, αυτή την Τρίτη..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Η Αμφίπολη δε σε σκαλίζει να ξεσηκωνόσουν τώρα να κάνεις μια εκπομπή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μίλησα με την Αρβελέρ και μου λέει ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό μέσα αλλά δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Μου λέει, αν ξέρεις Ιστορία ο Αλέξανδρος ήταν στην Αλεξάνδρεια και δε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι οι στρατηγοί του παράκουσαν την εντολή του και δεν τον έθαψαν στην Αλεξάνδρεια.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Νομίζω το έχουν εγκαταλείψει όλοι το σενάριο ότι είναι εκεί μέσα ο Μέγας Αλέξανδρος, στην Αμφίπολη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρόσεξε, οι ιστορικοί τέλος πάντων, λένε ότι αυτό που μπορεί να υπάρχει από τον Αλέξανδρο στην Ελλάδα είναι στη Βεργίνα, δίπλα από το Φίλιππο.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Έχουμε εξίσου πολύ σημαντικό αρχαιολογικό και στη Βεργίνα, απλά τώρα δεν είναι πολύ της μόδας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι πολύ σημαντικό, είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Ναι, αλλά δεν είναι της μόδας και επίσης δεν το λένε στα δελτία το βράδυ και δεν το θυμάται ο κόσμος και δεν πάνε. Κατάλαβες τι είναι αυτό; Αυτό τώρα που γίνεται είναι μια μίξη Αρχαιολογίας αλλά είναι και μόδα μαζί.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είδατε το σκίτσο του Πετρουλάκη στην «Καθημερινή»; Είναι τρεις Κρητικοί στο καφενείο, πίνουν τις τσικουδιές του και λέει το δελτίο ειδήσεων που παρακολουθούν ότι πέρα από τις δυο σφίγγες βρέθηκαν και δυο Καρυάτιδες στην Αμφίπολη. Και γυρνάνε οι Κρητικοί και λένε: «Τι άλλο θα σκαρφιστούν για να φύγει η δημοσιότητα από το Σήφη;»
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Για το Σήφη θα έκανες εκπομπή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ε, όχι..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ξέρω πάντως ότι την επόμενη ημέρα που βρέθηκαν οι Καρυάτιδες, έγινε στο facebook ειδικό γρουπ με τους Εγγλέζους, «τώρα να.. .δεν τις θέλουμε αυτές που μας πήρατε»..
Κοίταξε, είναι ένα αγχωτικό πράγμα αυτό που συμβαίνει σήμερα, εγώ ήρθα να παίξω τα τραγούδια μου και να πω διάφορα ωραία για τη ΔΕΘ όπου πέρα από τα κλασικά περίπτερα υπάρχει cheap art, να πω για το Σίμο Κακάλα που παρουσιάζει τη Γκόλφω στο θέατρο «Αυλαία» και ξαφνικά έρχεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, έρχεται ο Χρήστος Κιούσης εδώ, κόσμος και κοσμάκης μας γράφει από την Αλεξανδρούπολη, μας στέλνουν φιλιά..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Αυτός τι ήθελε, μουσική ή το Σταύρο να μιλάει;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός την ίδια ώρα που θέλει ν’ ακούσει εμένα, δίπλα του υπάρχει μια η οποία βρίζει εμένα γιατί θέλει ν’ ακούσει εσένα.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Να πω παρεμπιπτόντως ότι μπαίνοντας βρήκα κι ένα μπλουζάκι πάνω στο τραπέζι..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λεφτά δεν έχουμε αλλά έχουμε μπλουζάκια…
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εννιά μπλε ψάρια πάνε δεξιά, ένα κόκκινο πάει προς τ’ αριστερά..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι κόκκινο, είναι κεραμιδί.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εντάξει, το οποίο το έφερε για το Στέφανο, δε θα το πάρω εγώ, γιατί είμαι του μαύρου, αυτό είναι λευκό. Στέφανε είστε φίλοι από παλιά με το Σταύρο, έτσι;
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε φίλοι και τον εκτιμώ..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Ξέρεις ότι σου έφερε μπλουζάκι 2XL; Δείξτε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο site του Ποταμιού μπαίνεις κατ’ αρχήν; Δεν υπάρχει site πολιτικού κόμματος..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Για να μην το πάρει κανείς προσωπικά, δεν ε μπαίνω στο site κανενός πολιτικού κόμματος.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι δεν υπάρχει site πολιτικού κόμματος που να μη τίθενται οι ερωτήσεις και να μη δίνονται οι απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης. Το λέω γιατί κάποιος με ρωτάει τι πιστεύει το Ποτάμι για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα έχουμε πει από την πρώτη μέρα αυτά..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σταύρο πες κάτι για την ερωτική Θεσσαλονίκη, για το πόσο ωραία περνάμε εδώ, δε θα τα πεις αυτά τα στερεοτυπικά, τα κλισέ;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Πότε πρωτοήρθες στη Θεσσαλονίκη; Θυμάσαι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το μόνο είναι ότι μου είχατε πει να πάρω μπουφάν κι έξω είχε καλοκαίρι. Και δεν έφερα τα πέδιλά μου. Στη Θεσσαλονίκη ήρθα πριν πολλά χρόνια, δε θυμάμαι..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Δεν έχεις καμία σχέση..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, καμία σχέση, σαν επισκέπτης.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Τουριστικά ή ερωτικά τέλος πάντων ή με τη δουλειά..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ερωτικά όχι, δεν έχω υπάρξει ερωτικός μετανάστης στη Θεσσαλονίκη.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Όχι μετανάστης ρε παιδί μου, δεν έχεις ερωτευθεί Θεσσαλονικιά, δεν έχει πέσει στα χέρια σου Θεσσαλονικιά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θεσσαλονικιές πολλές αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτικές μετανάστριες στην Αθήνα..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εντάξει, γιατί αλλιώς ήταν ο τίτλος έτοιμος..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρεις ότι αυτό το ραδιόφωνο είναι πάντα ανοιχτό για σένα, είσαι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που μπαίνει στο ραδιόφωνο. Αρχηγός κόμματος, δε λέω για πολιτικό. Έχει έρθει εδώ ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Καραμανλής;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Σε παρακαλώ.. Λίγο νωρίτερα να ήμουν εδώ μπορεί κι ο Σταύρος να μην είχε έρθει, απλά ήμουν έξω για δουλειά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απλώς με βρήκε μέσα.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Απλά είχε προλάβει κι είχε μπει.. Σήμερα τι λέει το πρόγραμμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα βρεθούμε στην παραλία, κάνουμε μια διαδικασία δημοψηφίσματος, στήνουμε κάτι ταμπλό στην πλατεία Αριστοτέλους κατά τις 6, για ν’ αποφασίσουμε για κάποια τοπικά ζητήματα, οι φίλοι μας και αύριο 11 η ώρα συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ με τους δημοσιογράφους να πυροβολούν κι εμένα ν’ απαντάω.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Το βράδυ δηλαδή δεν έχει Έκθεση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχει Έκθεση, πήγα χτες.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Χτες το βράδυ ήταν και η εκδήλωση του Διονύση Σαββόπουλου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είχαμε συνεννοηθεί με το Νιόνιο, εγώ εμφανίστηκα λίγο πιο πριν.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εννοώ την παρακολούθησες;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα κανονίσει να πάω, μου έτυχε κάτι έκτακτο, αλλά τον άκουσα γιατί στην Άνω Πόλη που μένω ακούς πεντακάθαρα όλη τη βοή.
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εντάξει, δεν ήταν πολύ σημαντικό, σήμερα το βράδυ πάντως να ξέρεις έχει Σάκη Ρουβά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλάζει το πρόγραμμα..
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Αν θέλεις ν’ αφήσεις τα τοπικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης..
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσύ συγνώμη, θα πήγαινες στο Σαββόπουλο ή το Ρουβά αν έπρεπε να διαλέξεις;
Χ. ΚΙΟΥΣΗΣ: Εγώ δεν πήγα ούτε χτες στο Σαββόπουλο ούτε σήμερα στο Ρουβά. Είμαι πατέρας τριών παιδιών και ξεκίνησε η σχολική χρονιά και έπρεπε να καπλαντίσουμε τα βιβλία.. Τα έθιμα συνεχίζονται.
Σ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός είναι ένας απ’ τους λόγους που σ’ αγαπώ. Εσένα σ’ αγαπούσα πάντα, τώρα σ’ αγαπάω πάρα πολύ, ειδικά τώρα στα δύσκολα που όλοι σε σταυρώνουν, που μετράς και τους φίλους σου και τους εχθρούς σου. Νομίζω θα είχε πολλά να πει κι ο Κανάκης αν ήταν εδώ, είναι στην Αθήνα, μας ακούει τώρα, μου έστειλε μήνυμα.
Ευχόμαστε τα καλύτερα. Την αγάπη μας την έχεις ούτως ή άλλως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά. Θα ξαναβρεθούμε.
11 Σεπτεμβρίου 2014
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Πότε ξεκινά το Εορταστικό Ωράριο των καταστημάτων
Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Η αποτίμηση της Αντιπυρικής Περιόδου 2024
H βουλευτής πρόσκειται στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Tι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
Νέο μπλόκο για τη χρήση ακινήτων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις από το Υπουργείο Τουρισμού
Το Ελληνικό εργοστάσιο «Pharos» θα λειτουργήσει ως κόμβος για την Α.Ι.
Απαραίτητες οι συναινέσεις για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ
Η Κουμουνδούρου ζητά την επιστροφή της έδρας
Στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.