- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Ο καπιταλισμός πάντα είχε τη δυνατότητα αυτοδιόρθωσης»
Τι υποστηρίζει ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου για το «βρετανικό πείραμα»
Α. Αυγουλέας: Οι επιχειρήσεις δεν χάνουν εάν πειραματιστούν με την τετραήμερη εργασία – Ο καπιταλισμός πάντα είχε τη δυνατότητα αυτοδιόρθωσης.
«Οι επιχειρήσεις δεν χάνουν τίποτα με το να πειραματιστούν λίγο με την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους. Διότι αυτό κάνουν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι λόγω της πανδημίας εργάζονται από το σπίτι», τόνισε ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 αναφορικά με το «πείραμα» που ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου 3.300 εργαζόμενοι διαφόρων επιχειρήσεων και κλάδων θα δουλεύουν για 6 μήνες, 4 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού, με τη δέσμευση ότι θα διατηρήσουν στο 100% την παραγωγικότητά τους.
«Ο καπιταλισμός πάντοτε είχε τη δυνατότητα αυτοδιόρθωσης. Περί αυτού πρόκειται. Αυτή τη στιγμή έχουμε την πρόκληση της τεχνολογίας και του αυτοματισμού της παραγωγής, δεν αλλάζει μόνο η φύση της εργασίας, αλλάζει και η δυνατότητα εργασίας, για όσους δεν είναι εντός της τεχνολογικής επανάστασης», επισήμανε .
«Λόγω της πανδημίας έχουν γκρεμιστεί όλα τα οικονομικά θέσφατα, όπως για παράδειγμα ότι ο πληθωρισμός προκαλείται από τις αυξήσεις στα ημερομίσθια – τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, όπως και οι συντάξεις – ή ότι τα επιτόκια ελέγχουν τον πληθωρισμό. Τι θα κάνουν τα επιτόκια στον Πούτιν; Θα στείλουν τον στρατό του πίσω; Είναι τα εξωτερικά σοκ που δημιουργούν τον πληθωρισμό και όχι αυτά που μας έλεγαν οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε ανατροπή των νεοφιλελεύθερων δογμάτων της οικονομικής επιστήμης. Η παραγωγικότητα των ανθρώπων δεν έχει να κάνει μόνο με τις ημέρες εργασίας στο γραφείο αλλά και με τις ημέρες που είναι αποδοτικοί στην εργασία του. Οπότε με μια μεγαλύτερη δυνατότητα να αναπαύονται οι εργαζόμενοι, ίσως να γίνουν πιο παραγωγικοί», εκτίμησε ο κ. Αυγουλέας.
Όπως είπε ο Καθηγητής σε αυτό το «πείραμα» παίρνουν μέρος εργαζόμενοι από επαγγελματικούς κλάδους και κατηγορίες που δούλευαν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Τώρα γίνεται ένα πείραμα, εάν μπορεί να γίνει να δουλεύουν λιγότερες ημέρες χωρίς να επηρεαστεί η παραγωγικότητά τους και ο μισθός», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο κ. Αυγουλέας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.