Πολιτικη & Οικονομια

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά και ηθικά ερωτήματα για την αυριανή κάλπη

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε μια μάλλον ακατανόητη απόφαση

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε κβον Ντο)
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψηφοφορία στις εσωκομματικές εκλογές, η αποστολή μαζικών sms και οι καταγγελίες των πολιτικών αντιπάλων.

Αν και δημοσιογράφος, δεν μπήκα στον πειρασμό να εκφράσω άποψη (ΚΑΙ) για τη συνταγματικότητα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει δικαίωμα ψήφου σε 15χρονα για τις εσωκομματικές του εκλογές με τον μοναδικό υποψήφιο. Οι απόψεις διίστανται και όπως πάντα είναι θέμα ερμηνείας. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι είναι άκρως συνταγματικό. Όσοι τους χλευάζουν, υποστηρίζουν ότι οι νέοι πολιορκούνται νωρίς νωρίς από την «κομματίλα», λες και δεν έφταναν τα δεινά που προκαλούν οι οργανωμένες κομματικές νεολαίες. Το Σύνταγμα άλλωστε κατά πάγιο τρόπο προσπαθεί να αποφύγει την ανάμιξη στα εσωτερικά των κομμάτων, οπότε πέρα από το θέμα της σοβαρότητας, μάλλον δεν θα έχει κάποια νομική εξέλιξη.

Έχοντας όμως κατά νου τις προηγούμενες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το συγκεκριμένο θέμα, ίσως μπορώ να εξάγω μερικά χρήσιμα συμπεράσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν είχε δυσανασχετήσει σφόδρα με τη διαδικασία εκλογών στο πρώην ΚΙΝΑΛ. Είχε αναφερθεί απαξιωτικά στο μοντέλο του «είδα φως και μπήκα, ψήφισα και μετά δεν ξαναπατάω». Θέλησε έτσι να κομπάσει για την ιδιαίτερη σχέση των αριστερών με την πολιτική. Κυρίως όμως θέλησε να απαξιώσει τη μεγάλη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ και γι αυτό συνέχισε: «φυσικά το βοήθησε, γιατί δημιουργείται ένα κλίμα ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης» (Kontra Channel 20/1/2022).

Λίγες όμως ώρες πριν την κάλπη με μοναδικό υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε μια μάλλον ακατανόητη απόφαση. Όχι μόνο μπορούν να ψηφίσουν όσοι εγγραφούν επί τόπου, γεγονός που επιτρέπει την ψήφο σε όσους «είδαν φως και μπήκαν» αλλά μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται και ανήλικα. Ασχέτως της συνταγματικότητας, υποθέτω ότι για τις πράξεις τους θα είναι ενήμεροι οι γονείς.

Στην αριστερά που όλες οι πράξεις, ακόμη και οι κολοτούμπες, δικαιολογούνται με κάποιο συμβολικό επιχείρημα, αυτή η αλλαγή πλεύσης θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ακραία ηττοπάθεια. Δηλαδή, στην Κουμμουνδούρου είδαν ότι με τον μόνο υποψήφιο, τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς και με την άρση των περιορισμών για την πανδημία να είναι σχετικά πρόσφατη, δεν θα πατήσει κανείς στις κάλπες. Οπότε αποφάσισαν να διευρύνουν το πιθανό πελατολόγιο. Βάζοντας στο «παιχνίδι» και τα δεκαπεντάχρονα. Βρέφη δηλαδή, νεογνά. Σύμφωνα με την αριστερίστικη ορολογία των ημιπιτσιρικάδων.

Και αν το θέμα της ηλικίας απομένει να κριθεί ηθικά, πολιτικά και νομικά, υπάρχει ένα άλλο θέμα εξίσου σοβαρό. Χωρίς καμία ένδειξη ορθής διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μαζικά sms για να υπενθυμίσει στους πολίτες το μεγάλο γεγονός της Κυριακής, την εκλογή με έναν υποψήφιο. Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ διαμαρτύρονται ότι έλαβαν σχετικό sms. Τις ίδιες αναφορές κάνουν και μέλη του ΚΚΕ. Μάλιστα ένα στέλεχος της ΝΔ έκανε γνωστό ότι σχετικό μήνυμα έλαβε και η 12χρονη κόρη του.

Ο σκοπός φυσικά αγιάζει τα μέσα, δηλαδή τα sms. Ωστόσο μοιάζει ακραίο ότι το κόμμα που κυβερνούσε τη χώρα την περίοδο που τέθηκε σε ισχύ η οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (25 Μαΐου 2018), καταγγέλλεται από τους αντιπάλους του ότι παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία και μάλιστα κατάφωρα.

Οι εκλογές φυσικά με τον έναν υποψήφιο ήταν προφανώς αχρείαστες. Άλλωστε ο Τσίπρας δεν μοιάζει να κινδυνεύει από κανέναν μέσα στο κόμμα. Τους αντιπάλους του, τους καταπίνει όπως ο Κρόνος τα παιδιά του. Ακόμη και αν για τους δικούς του λόγους (που σχετίζονται με τη μετεκλογική στρατηγική του) χρειαζόταν τη λαϊκή ετυμηγορία, θα μπορούσε να τη λάβει με άνεση (έστω με μια μικρή αμφισβήτηση) από τα υπάρχοντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως θα μπορούσε να τονώσει κάπως και το μάλλον ελάχιστα επιτυχημένο εγχείρημα του iSyriza, μαζεύοντας μερικούς ακόμη.

Το να επιχειρήσει να αποδείξει ότι έχει μεγαλύτερο πολιτικό «ρεύμα» στην κάλπη έχει μάλλον στόχο τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς η Νέα Δημοκρατία όντως μαζεύει πολύ κόσμο στις διεργασίες της. Ο Ανδρουλάκης όμως (ο «χρήσιμος ηλίθιος» όπως φαίνεται ότι τον αποκαλούν στην Κουμμουνδούρου) μαζεύει για πλάκα 180.000 κόσμο για να τιμήσουν τον ήλιο τον πράσινο. Αν στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από όλες αυτές τις αλχημείες δεν καταφέρουν να περάσουν τον πήχη που έθεσε τον πρώην ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές του κάλπες, το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ και ασήκωτο. Διότι στο ΚΙΝΑΛ δεν ψήφιζαν 15χρονα, ούτε έστελναν sms  ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Πήραν sms ακόμη και οι sim κάρτες που βρίσκονται μέσα σε ρούτερ για mobile internet.

Ακόμη όμως και αν βρουν τρόπο να βαφτίσουν την προσέλευση ως νίκη, στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν για πάντα να αντιμετωπίζουν τη χλεύη των αντιπάλων τους. Για τις παλινωδίες και τις αλχημείες. Κανονικά, σε ένα ευνομούμενο κράτος, θα αντιμετώπιζαν και τις νομικές συνέπειες των πράξεών τους. Όμως δεν είμαι βέβαιος ότι κανείς άλλος τιμωρήθηκε για την περιβόητη οδηγία GDPR και είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από το ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν ήταν η κυβέρνηση που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη οδηγία. Ακόμη και αν κάποιος δικαστής τολμούσε να προχωρήσει την υπόθεση, θα στοχοποιούνταν άμεσα ως όργανο του νεοφιλελέ τεχνοφασισμού. Άλλωστε εν έτει 2022 κι ενώ πληρώνουμε περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες, κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλλει ποινές για την αφισορύπανση. Τουναντίον, τα κόμματα που επιμένουν στη μπατανόβουρτσα, θεωρούν φασίστα όποιον τολμάει να τους επιπλήτει για την περιβαλλοντική αναισθησία τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ