- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Tα πενταετή ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) τοποθετούν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας στο 87%, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Τα ομόλογα είναι καθηλωμένα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα πενταετή ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) τοποθετούν την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας στο 87%. Ποσοστό χαμηλότερο μεν από αυτό του Απριλίου, πλην όμως εξαιρετικά υψηλό.
Ο λόγος, όπως εξηγεί το Bloomberg, είναι η τάση των κυβερνήσεων της Δύσης για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων και πιο εκτεταμένων περιορισμών που κρατούν τους επενδυτές στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται από μελλοντικές πληρωμές ομολόγων.
Όπως αναφέρει η Ελένα Νταλί, ιδρυτής της γαλλικής εταιρείας συμβούλων EM Conseil, «η Ρωσία αναμένεται να χρεοκοπήσει τελικά. Το 2008-2009 είδαμε πόσο γρήγορα εξαφανίστηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα. Δεν έπονται μόνο οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση χρέους, η Ρωσία πρέπει να χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή και να κάνει εισαγωγές ζωτικής σημασίας», αναφέρει η ίδια.
Οι δυσκολίες που συναντά η Ρωσία στην εξυπηρέτηση του χρέους της είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Ανάμεσα σε αυτές είναι κυρώσεις κατά των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και το «πάγωμα» των ξένων συναλλαγματικών αποθεματικών της χώρας.
Η αντίστροφη μέτρηση προς το default ξεκίνησε όταν η JPMorgan Chase μπλόκαρε τις πληρωμές των ομολόγων, εκτελώντας εντολές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Ρωσία προσπάθησε να παρακάμψει το πρόβλημα, πληρώνοντας σε ρούβλια, όμως οι οίκοι αξιολόγησης μίλησαν για παραβίαση των όρων των ομολόγων (που συνεπάγεται default), καθώς οι 30 ημέρες της περιόδου χάριτος είχαν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα.
Πλέον, το επόμενο crash test είναι στις 25 Μαΐου, όταν και λήγει η εξαίρεση την οποία έχουν δώσει οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεών τους, για την πληρωμή ξένων ομολογιούχων. Εάν η εξαίρεση δεν επεκταθεί, η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμα εμπόδιο στην προσπάθειά της να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε αισθανθεί έντονη αδιαθεσία
Ο πρώην πρωθυπουργός συνδέει τις εξελίξεις με την ευρύτερη κατεύθυνση της ελληνικής διπλωματίας
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τα κόμματα που δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την κυριαρχία και την ασφάλεια των ΗΑΕ με πράξεις και όχι μόνο με λόγια
O πολιτικός ένιωσε έντονη αδιαθεσία
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί
Τα ραντεβού με την ιστορία
«Καλώ την αντιπολίτευση να δείξει υπεύθυνη στάση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ διατηρεί τη θέση του στην ηγεσία της ομάδας S&D
Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν στο Μέγαρο Μαξίμου
«Στόχος μας η πρώτη θέση στα έσοδα από τουρισμό», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Το μήνυμα σε παιδιά και γονείς
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
«Γεμίζουμε με πράσινο πλατείες και γειτονιές της Αθήνας», το μήνυμα Χάρη Δούκα
Πότε και πού θα αναρτηθούν
Στην περιοχή του συμβάντος στέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ
Ποιοι δικαιούνται χρήματα και ποιες εργασίες καλύπτονται
Ρεκόρ μεταπολεμικής απήχησης για λαϊκιστές και αυταρχικούς στην Ευρώπη, με την Ελλάδα στην έκτη θέση, όπως τονίζει μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.