Πολιτικη & Οικονομια

Σημίτης για Κατηφόρη: Ένας πολιτικός με εκσυγχρονιστική κουλτούρα

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για την απώλεια του Γιώργου Κατηφόρη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κώστας Σημίτης
Ο Κώστας Σημίτης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κώστας Σημίτης αποχαιρέτησε τον Γιώργο Κατηφόρη κάνοντας λόγο για έναν πολιτικό με εκσυγχρονιστική κουλτούρα.

Με δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και τη θλίψη του για την απώλεια του Γιώργου Κατηφόρη.

«Μια σκέψη ανήσυχη, ένας αντισυμβατικός διανοούμενος, ένας πανεπιστημιακός με πίστη και όραμα, ένας πολιτικός με εκσυγχρονιστική κουλτούρα, ένας κοσμοπολίτης με ιδιαίτερη ελληνική περηφάνια», τόνισε αρχικά ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε:

«Αυτός ήταν ο Γιώργης Κατηφόρης, ο συνεργάτης και φίλος μου. Με λύπησε πολύ ο θάνατός του, τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Ποιος ήταν ο Γιώργος Κατηφόρης - Η ζωή και η πολιτική του διαδρομή

Ο καταξιωμένος πανεπιστημιακός και πρώην πολιτικός Γιώργος Κατηφόρης πέθανε, την Τρίτη 12 Απριλίου, σε ηλικία 87 ετών όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που τονίζει την «σπάνια ανθρωπιστική συγκρότηση και συνεπή πολιτική δράση» του.

Ο Γιώργος Κατηφόρης είχε διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ είχε πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ. Ήταν γιος του δικηγόρου και λογοτέχνη της αριστεράς Νίκου Κατηφόρη και της Ειρήνης Κατηφόρη το γένος Μπενιζέλου, μετά τις γυμνασιακές σπουδές του στο Αμερικανικό Κολλέγιο, εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδυάζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του ως σπουδαστή με την έντονη συμμετοχή του στο φοιτητικό κίνημα των ταραγμένων μεταπολεμικών χρόνων.

Γιώργος Κατηφόρης (Φωτογραφία αρχείου)
Γιώργος Κατηφόρης (Φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως μετά την αποφοίτησή του, «απόλαυσε» τη στρατιωτική του θητεία σε «λόχο (ανεπιθύμητων…) ημιονηγών» της Β. Ελλάδας. Ως νεαρό δικηγόρο σε εποχές «βίας και νοθείας», τον βρίσκουμε υποψήφιο βουλευτή της ΕΔΑ στην ιδιαίτερη πατρίδα του Λευκάδα και, παράλληλα, μέλος της συντακτικής ομάδας και αρθρογράφο στην ΑΥΓΗ.

Επίσης, τις παραμονές, του πραξικοπήματος της 21.4.1967 αναχώρησε με υποτροφία στο Λονδίνο.

Εκεί σπούδασε Οικονομικά και αποφοίτησε από το London School of Economics. Δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) και στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Περναμπούκο (Βραζιλία).

Γιώργος Κατηφόρης (Φωτογραφία αρχείου)
Γιώργος Κατηφόρης (Φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI

Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1987-1989 και 1993-1994), Ευρωβουλευτής (1994-2004), μέλος Επιτροπών, εισηγητής και συντάκτης πλήθους σημαντικών Εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής επί Κώστα Σημίτη της Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο (1999-2004), Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Προεδρείο της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης (2002-2003).

Αφήνει εξαιρετική επιστημονική παραγωγή ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ερευνητής (με συμμετοχή σε συνέδρια, με διαλέξεις κλπ.) και πλούσιο συγγραφικό έργο στην οικονομική θεωρία, σε ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και στη λογοτεχνία, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο εκλιπών έχει έναν γιο, τον Νίκο Κατηφόρη, στέλεχος της Ε.Ε. Η κηδεία του θα τελεστεί τη Μεγάλη Δευτέρα (18.4.2022) και ώρα 11.30 π.μ., στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ