Πολιτικη & Οικονομια

Η απάντηση Κομισιόν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις Βαξεβάνη και Παπαδάκου

Τα ερωτήματα που είχαν θέσει οι ευρωβουλευτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες © EPA/OLIVIER HOSLET

Η Κομισιόν απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις Βαξεβάνη και Παπαδάκου στην υπόθεση Novartis, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει.

Απάντηση στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση με τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου που έχουν κληθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, έδωσε την Πέμπτη (07.04) η επίτροπος Věra Jourová. Όπως αναφέρει στη δήλωσή της, η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών.

Και προσθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εθνικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων για το κράτος δικαίου και τα μέτρα παρακολούθησής τους.

Τι είχαν ζητήσει οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Κομισιόν

Στις 27 Ιανουαρίου 2022 οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποβάλει τα ακόλουθα ερωτήματα προς την Κομισιόν με αφορμή τις διώξεις Βαξεβάνη και Παπαδάκου για την υπόθεση Novartis:

  • «Αξιολογεί τις ανωτέρω διώξεις ως ευθείες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου;
  • Σκοπεύει να εκφράσει ειδικότερα τις ανησυχίες της για τη δίωξη των δύο ερευνητών δημοσιογράφων;
  • Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα;»

Ολόκληρη η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις Βαξεβάνη και Παπαδάκου

Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Jourová εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7.4.2022)

«Η Επιτροπή δεσμεύεται να διαφυλάξει ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τα οποία διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε κάθε δημοκρατία και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος του κράτους δικαίου. Οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους δημοκρατικούς ελέγχους και στις ισορροπίες και πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν το έργο τους ελεύθερα και με ασφάλεια για να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν ιδίως οι ερευνητές δημοσιογράφοι στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού.

» Η Επιτροπή έχει καταστήσει σαφή την ανησυχία της σχετικά με τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) και προετοιμάζει επί του παρόντος μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό των καταχρηστικών προσφυγών στη δικαιοσύνη που στοχεύουν δημοσιογράφους και υπερασπιστές των δικαιωμάτων, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία με στόχο την ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμπληρώσει τη σύσταση του 2021 σχετικά με την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων, καθώς και την επικείμενη πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

» Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών. Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εθνικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων για το κράτος δικαίου και τα μέτρα παρακολούθησής τους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.