Πολιτικη & Οικονομια

Επιδότηση καυσίμων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι (βίντεο)

Πώς θα δίνεται η ψηφιακή κάρτα για βενζίνη και πετρέλαιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για την επιδότηση καυσίμων η πλατφόρμα ανοίγει μέσα στον Απρίλιο
Για την επιδότηση καυσίμων η πλατφόρμα ανοίγει μέσα στον Απρίλιο © EUROKINISSI

Πότε ξεκινά η επιδότηση καυσίμων και ποιοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση για βενζίνη και πετρέλαιο. Πώς υπολογίζεται και τι ισχύει με την ψηφιακή κάρτα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά η επιδότηση καυσίμων κίνησης (βενζίνη και diesel). Με τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση, η τιμή του λίτρου μειώνεται 22 λεπτά για την ηπειρωτική χώρα και 27 λεπτά/λίτρο για τα νησιά.

Εντός των επόμενων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων. Σημειώνεται ότι το επίδομα καυσίμων που θα πιστωθεί στους δικαιούχους, μπορεί να δοθεί σε δύο μορφές: με ψηφιακή χρεωστική κάρτα και πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό. Όσοι επιλέγουν την ψηφιακή κάρτα θα έχουν μπόνους 5 ευρώ.

Το μέτρο επιδότησης καυσίμου θα ισχύσει για τρεις μήνες και για τα πρώτα 60 λίτρα καυσίμου (180 λίτρα για το τρίμηνο). Ειδικά για τον Απρίλιο θα υπάρξει και μια έξτρα επιδότηση -δηλαδή μείωση- 15 λεπτών του ευρώ στην αντλία, που αφορά μόνο το πετρέλαιο κίνησης (diesel).

Επίδομα καυσίμων: Έξτρα ενίσχυση 5€ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας | 23/03/2022 | ΕΡΤ

Επιδότηση καυσίμων - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση καυσίμων, δικαιούχοι είναι:

 • Φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
 • Για τα αυτοκίνητα, η επιδότηση καυσίμου θα φτάσει τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και τα 50 ευρώ για τα νησιά.
 • Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως.

Κάρτα καυσίμων: Πώς γίνεται η αίτηση για την επιδότηση σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης

Το επίδομα καυσίμων, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, θα πιστωθεί όταν ανοίξει η πλατφόρμα για την αίτηση μέσω ειδικής εφαρμογής του gov. Αναλυτικά:

 • Σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό,
 • σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου.

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet, θα εισέρχεται στην εφαρμογή και θα αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν, είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αναφορικά με τα στοιχεία που χρειάζονται για την αίτηση, αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • διεύθυνση email,
 • αριθμός κινητού τηλεφώνου και
 • αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού.

Κάρτα καυσίμων gov: Ta ποσά της επιδότησης - Το συνολικό όφελος για τους δικαιούχους

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Προκειμένου οι αρμόδιοι να καταλήξουν στη μορφή της κάρτας καυσίμου και, κυρίως, στο ύψος της επιδότησης, ελήφθη υπ' όψιν ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα. Ακολουθούν τα ποσά για την επιδότηση καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο):

 1. 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
 2. 40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
 3. 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
 4. 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τι πρέπει να προσέξετε στην κάρτα καυσίμων - Το μπόνους των 5 ευρώ

Διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το smartphone τους για την ψηφιακή κάρτα καυσίμων και δεν πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό τους, έχουν ένα μπόνους 5 ευρώ. Ωστόσο, έχει και ημερομηνία λήξης η χρήση της.

Όπως επισημαίνεται ακόμη στο ΦΕΚ, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παύει να ισχύει αν δεν χρησιμοποιηθεί έως και τις 31 Ιουλίου 2022. Μετά από αυτήν την ημερομηνία η κάρτα καταργείται και το ποσό της έκπτωσης που απέμενε, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΑΡΗΣ - ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Όποιος δήμαρχος δεν μπορεί, να πάει σπίτι του

Το καλοκαίρι έρχεται κάθε χρόνο και οι ανάγκες για καθαρισμό είναι σταθερές. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τρέχουν τελευταία στιγμή ή να αναθέτουν εργασίες σε εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Ο κ.Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο

«Το βασικό είναι να μην γελαστεί: δεν μπορεί να υπάρξει κανένα απολύτως ενδεχόμενο "επιστροφής" του, αν δεν κερδίσει προηγουμένως έστω και ψήγματα της εμπιστοσύνης των κεντρώων μετριοπαθών»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.