Πολιτικη & Οικονομια

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις 2022

Πότε ανοίγει το Τaxisnet - Τι ισχύει για εισοδήματα και τεκμήρια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα από ποτέ ξεκινά η υποβολή τους – Πώς θα φορολογηθούν εισοδήματα και ενοίκια.
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΦΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ | ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα από ποτέ ξεκινά η υποβολή τους – Πώς θα φορολογηθούν εισοδήματα, τι θα ισχύσει με τα τεκμήρια.

Από τον Μάρτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, θα μπορούν περίπου 8,8 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021. Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022, ενώ η εξόφληση του φόρου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή όλων των στοιχείων ώστε να ξεκινήσει η επεξεργασία και να ανοίξει το Τaxisnet. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι κανονικά θα εφαρμοστούν φέτος τα τεκμήρια για τη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η εξαίρεση ή το ειδικό καθεστώς που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020 των πληττόμενων της πανδημίας δε θα επαναληφθεί για τα εισοδήματα του 2021 που θα φορολογηθούν φέτος. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν τεκμαρτές δαπάνες υψηλότερες από το δηλωθέν εισόδημά τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποια είναι τα τεκμήρια

Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι οι ακόλουθες:

  • Οι κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

  • Τα αυτοκίνητα. Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

  • Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

  • Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

  • Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

  • Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

  • Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

  • Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα, από το τεκμαρτό τους, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά, επικαλούμενοι εισοδήματα τα οποία είναι αφορολόγητα ή φορολογήσιμα, εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ετών ή με τη λήψη δανείων.

Φορολογική κλίμακα

Τα εισοδήματα του 2021 θα φορολογηθούν με την κλίμακα που ισχύει από το περσινό φορολογικό έτος που ενσωματώνει νέο συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος. Για εισοδήματα 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 22%, για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 28% από 29%, ενώ πάνω από 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% από 37%. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% από 45%.

Έκπτωση φόρου

Ισχύει έκπτωση φόρου εισοδήματος από 777 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά ή έχουν ένα έως τέσσερα προστατευόμενα τέκνα. Ειδικότερα η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται:

  • σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα,

  • σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,

  • σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα,

  • σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα,

  • σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα,

  • σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα,

  • σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα,

  • σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κερδισμένοι, καθώς τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9%, δεν θα καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης, ενώ και η προκαταβολή φόρου θα ανέλθει στο 55%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ