Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 10-16 Φεβρουαρίου 2022

6 ράπερς περιελάμβανε το ψυχαγωγικό πρόγραμμα στο μισάωρο ημίχρονο του Super Bowl 2022

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 815
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eminem, Dr. Dre, Mary J. Blige και  Snoop Dogg στο Super Bowl 2022
Eminem, Dr. Dre, Mary J. Blige και Snoop Dogg στο Super Bowl 2022 © Kevin C. Cox/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας 10-16 Φεβρουαρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

13.000 άνθρωποι περίπου έχασαν τη ζωή τους στον προηγούμενο Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα η δύση βλέπει εισβολή (ακόμη και σήμερα) αλλά χθες η Μόσχα «τράβηξε» λίγο πιο πίσω τα στρατεύματά της. 

1 Έλληνας ομογενής, κάτοικοι Ουκρανίας, δολοφονήθηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες σε καφενείο, «δι’ ασήμαντον αφορμήν». Οι στρατιώτες φαίνεται ότι είχαν καταναλώσει βότκα. 


6 επιπλέον Rafale θα προμηθευτεί η Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και αυτή την προμήθεια καθώς, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσίπρα, είναι «out of the blue». Πρόκειται για φράση που απαντάται στην Πίνδο. Φημολογείται ότι ο αρματολός οπλαρχηγός Γώγος Μπακόλας από τη Σκουληκαριά Άρτας είχε απαντήσει έτσι όταν ο Αλή Πασάς τον αντικατέστησε με τον Κίτσο Μπότσαρη.


6,2% ήταν ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

47% αυξήθηκε η μέση τιμή της πατάτας στο τελευταίο τρίμηνο. 

23% στα μακαρόνια.

10% στο ελαιόλαδο.

6,8% ήταν ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 1997, όταν ακόμη η χώρα είχε ως νόμισμα τη δραχμή. Έκτοτε δεν έχει ξαναπεράσει ποτέ πάνω από το 6%.

154% είναι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με έναν χρόνο πριν. 


18,51 ευρώ στοιχίζει κατά μέσο όρο η κάθε κιλοβατώρα για τον καταναλωτή στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ανεξάρτητου δείκτη HEPI.

50,07 είναι η αντίστοιχη τιμή στο Βερολίνο.

47,11 στο Λονδίνο. 

5,11 είναι η φθηνότερη τιμή και τη βρίσκει κανείς στο Κίεβο.

26,07 είναι η μέση τιμή της Ε.Ε., Οπότε το επιχείρημα ότι είμαστε η ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη μοιάζει να είναι fake news. 


68,9% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll. Εκεί ποντάρει πλέον σύσσωμη η αντιπολίτευση για να πείσει ψηφοφόρους και να ανατρέψει την αρνητική –για τα κόμματα της αντιπολίτευσης– δημοσκοπική εικόνα. 

63% των πολιτών πάντως επιθυμεί από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, οπότε το πρόσφατο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να βρίσκει απήχηση. Μόνον το 30% επιθυμεί να γίνουν άμεσα εκλογές. 

33,2% είναι το ποσοστό (με αναγωγή επί των έγκυρων) που θα έπαιρνε η ΝΔ, αν είχαμε κάλπες την Κυριακή. 

20,8% είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τα στελέχη του θεωρούν (ξανά, όπως το 2019) ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι χαλκευμένα. 

15,1% είναι το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ. Κάποιοι –πασόκοι– λένε ότι μόλις μετονομαστεί σε ΠΑΣΟΚ το ποσοστό θα αυξηθεί τόσο που θα γίνει δεύτερο κόμμα. 


60% αυξήθηκαν το 2021 οι φορείς του Δημοσίου που παρέχουν υπηρεσίες μέσω του gov.gr, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ίσως το καλύτερο marketing για την κυβέρνηση, αν και ο Νίκος Παππάς, προκάτοχος του Πιερρακάκη, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι η ψηφιοποίηση ήταν έργο ΣΥΡΙΖΑ που καπηλεύτηκε η ΝΔ των αρίστων. 


3,7 εκατ. ευρώ πωλείται το γηροκομείο-κολαστήριο των Χανίων, σύμφωνα με αγγελίες οι οποίες συνεχίζουν να είναι ενεργές. «Έχει υπέροχη θέα, το πουλάω λόγω κούρασης» αναφέρει η μία εκ των ιδιοκτητριών. Αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, πάντως, η ιδιοκτήτρια θα βρεθεί σε ένα μέρος που θα μπορεί να ξεκουράζεται πολλές ώρες της ημέρας για πολλά χρόνια. 

68 θανάτους σε 12 μήνες από την ίδια αιτία ερευνά η δικαιοσύνη, που ασχολείται με την υπόθεση από τον περασμένο Απρίλιο. Σε μία άλλη αγγελία πώλησης, οι ιδιοκτήτριες αναφέρουν ότι το γηροκομείο μπορεί να μετατραπεί σε μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Μπρρρ. Ανατρίχιασα και μόνο στη σκέψη. 


10 γιατροί από 3 νοσοκομεία της Αθήνας συνέστησαν ομάδα προκειμένου να συγκολλήσουν το χέρι ενός μικρού παιδιού που είχε ακρωτηριαστεί από το ύψος του ώμου. Είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί καταφέρνουν κάτι τέτοιο στη χώρα μας και τους αξίζει ένα τεράστιο μπράβο και ένα ακόμη μεγαλύτερο ευχαριστώ. 


2 χρόνια και 6 μήνες δακρύζει η εικόνα της Παναγίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στον Βύρωνα, όπως μας ενημερώνουν ακόμη και σοβαρά «αστικά» μέσα ενημέρωσης. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος μάλιστα απεφάνθη ότι «δεν είναι σωστό, όλοι εσείς που δηλώνετε άθεοι, να χλευάζετε αυτό το γεγονός».


5 έως 5,5% αυξάνεται κάθε μήνα η οφειλή της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ. Ήδη στις αρχές του 2020 χρωστούσε σωρευτικά 351 εκατ. ευρώ. 

500 εκατ. ευρώ χρωστάει η εταιρεία σε προμηθευτές, εργολάβους, ταμεία και τράπεζες, αλλά εις εκ των συνδικαλιστών έβαλε το παιδάκι του να διαβάσει αγωνιστικό μανιφέστο, υπέρ της συνέχισης των επιδοτήσεων. 

4,4 εκατ. ευρώ πρόστιμο ανά εξάμηνο καθυστέρησης από το 2017 μέχρι την εκτέλεση της απόφασης, και κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις μέχρι τώρα παράνομες επιδοτήσεις προς τη ΛΑΡΚΟ. Η ψηφοθηρία κοστίζει.


6 ράπερς περιελάμβανε το ψυχαγωγικό πρόγραμμα στο μισάωρο ημίχρονο του Super Bowl 2022, της πλέον εμπορικής αθλητικής εκδήλωσης που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τους Dr Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J Blige, 50 Cent και Kendrick Lamar. Καλή προσπάθεια, αλλά δεν φτάνει ούτε στο μικρό δαχτυλάκι τις εκδηλώσεις στον τελικό κυπέλλου του 2017 στο Πανθεσσαλικό, όπου συμμετείχαν οι ίδιοι οι οπαδοί και αποτέλεσε φόρο τιμής στην (αλήτικη) Πάλη και στο Παγκράτιο επάνω σε γέφυρα. 

5.822,50 δολάρια κόστιζε το φθηνότερο εισιτήριο για το Super Bowl. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, δεν υπάρχουν «σύνδεσμοι» που χορηγούν δωρεάν τα «μαγικά χαρτάκια» σε «οργανωμένους». Δεν νιώθουν οι άνθρωποι.

25.925 δολάρια κόστιζε το ακριβότερο εισιτήριο για θέση στη VIP κερκίδα Club67. 

500 δολάρια κόστιζε το πάρκινγκ κοντά στο SoFi Stadium. 

17 δολάρια κόστιζε η φθηνότερη μπίρα εντός του γηπέδου. Πασατέμποοοο, λιόσποροοο…

12 ευρώ κόστιζε το φθηνότερο χοτ-ντογκ. Με σος, για να γλιστράει. 

117 εκατ. άνθρωποι παρακολούθησαν τη γιορτή του (αμερικάνικου) ποδοσφαίρου. Ίσως από τις λίγες φορές που η λέξη «γιορτή» δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά. 

23-20 έληξε το σκορ με τους Los Angeles Rams να υπερισχύουν των Cincinatti Bengals.


Verba Volant

Βασίλης Κεγκέρογλου

«Η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται όλες τις τράπεζες να λειτουργούν υπό δημόσιο έλεγχο και ΟΧΙ ανεξέλεγκτα, όπως τις έχει η ΝΔ ή με μια “κρατική” που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ». Η δήλωση είναι προϊόν λογοκλοπής. Η πατρότητά της ανήκει στον Γιάννη τον Δραγασάκη, που είχε μετατρέψει σε σκοπό ζωής τον έλεγχο –έστω μίας– συστημικής τράπεζας για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις με «ψυχή βαθιά». Σε κάθε περίπτωση, η προοδευτική διακυβέρνηση σφυρηλατείται, έστω και με κόπο.

Αλέξης Χαρίτσης

«Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην προστατεύσει την κοινωνία απέναντι στο εκρηκτικό κύμα ανατιμήσεων». Ναι, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς δύο πράγματα: Α. Να μας εξοντώσει και Β. Να μην ξαναεκλεγεί. Τώρα εξηγούνται όλα.

Κλέων Γρηγοριάδης   

«Αν δεν είχα γίνει βουλευτής θα μπορούσα να βγάζω 5.000 τη μέρα». Ο εύπιστος βουλευτής πιάστηκε στα δίχτυα των επιτήδειων, οι οποίοι με διαφημίσεις στο Facebook υπόσχονται μισθό €5.000 χωρίς εργασία. Φίλε Κλέωνα, μην τσιμπάς, είναι απάτη. Προσοχή και στο άλλο με τον νιγηριανό πρίγκιπα. 

Πέτρος Δούκας  

«Πάντως σήμερα νομίζω ότι τους γ@μ@με, την ώρα που λέγαμε ότι θα μας πάρουν τα αυτά». Ο δήμαρχος Σπάρτης βιάστηκε να πάρει ρεβάνς μετά από όσα ακολούθησαν τις δηλώσεις του για το πώς μοίραζε λεφτά το 2007. Βιάστηκε τόσο που δεν πρόλαβε να πατήσει το mute στην τηλεδιάσκεψη και μάθαμε όλοι ότι είναι αριστοφανικά αθυρόστομος. Με «τα αυτά» εννοεί μάλλον τα σώβρακα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ