- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ρέγκλινγκ: Το Grexit θα μείωνε κατά 25% το εισόδημα των Ελλήνων
«Θεώρησα ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό»
Τι αναφέρει σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος έζησε από «πρώτο χέρι» την περίοδο που η Ελλάδα φλέρταρε με το Grexit.
Πριν από 30 χρόνια στις 7 Φεβρουαρίου του 1992 ξεκινά με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ η ιστορία του ευρώ. Αφορμή για μια συνέντευξη της Süddeutsche Zeitung με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος γνωρίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όσο λίγοι. Τίτλος της «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να μεταρρυθμιστεί».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει για τον Κλάους Ρέγκλινγκ: «Αρχικά συνέταξε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης τους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το 2004 κινήθηκε νομικά κατά της Γερμανίας για λογαριασμό της Κομισιόν, όταν το Βερολίνο παραβίασε τους κανόνες. Και τώρα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ΕΜΣ και μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θέλει να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, επιτρέποντας εξαιρέσεις, ανεβάζοντας το όριο του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ από το 60% στο 100% και δημιουργώντας μόνιμο ταμείο για χώρες σε κρίση. Προτάσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσουν έντονες συζητήσεις με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δεν θα ήθελε να υπάρξουν αλλαγές ούτε στο πλαφόν του χρέους, ούτε στο δημοσιονομικό έλλειμμα», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.
Η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να παρακάμψει την κορύφωση της ευρωκρίσης με πρωταγωνιστή την Ελλάδα. Στο ερώτημα γιατί ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαφώνησε με την θέση του τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του ΕΜΣ απαντά:
«Ουδέποτε διαφωνήσαμε δια ζώσης», λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ: «Σέβομαι τα επιχειρήματά του. Ήθελε να ασκήσει πιέσεις στις χώρες της ευρωζώνης έτσι ώστε να σέβονται τους κανόνες. Θεώρησα ωστόσο ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό. Ήδη, λόγω της κρίσης, το εισόδημά τους είχε μειωθεί 25%. Στο μεγαλύτερό της μέρος η προσαρμογή αυτή ήταν απαραίτητη για να αμβλυνθούν ανισότητες. Υπήρχαν όμως υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων στην Ελλάδα για ένα επιπλέον 25%, το οποίο θα οδηγούσε σε ακόμα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα. Εκτός αυτού ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της ευρωζώνης».
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.