- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρέγκλινγκ: Το Grexit θα μείωνε κατά 25% το εισόδημα των Ελλήνων
«Θεώρησα ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό»
Τι αναφέρει σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος έζησε από «πρώτο χέρι» την περίοδο που η Ελλάδα φλέρταρε με το Grexit.
Πριν από 30 χρόνια στις 7 Φεβρουαρίου του 1992 ξεκινά με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ η ιστορία του ευρώ. Αφορμή για μια συνέντευξη της Süddeutsche Zeitung με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος γνωρίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όσο λίγοι. Τίτλος της «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να μεταρρυθμιστεί».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει για τον Κλάους Ρέγκλινγκ: «Αρχικά συνέταξε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης τους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το 2004 κινήθηκε νομικά κατά της Γερμανίας για λογαριασμό της Κομισιόν, όταν το Βερολίνο παραβίασε τους κανόνες. Και τώρα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ΕΜΣ και μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θέλει να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, επιτρέποντας εξαιρέσεις, ανεβάζοντας το όριο του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ από το 60% στο 100% και δημιουργώντας μόνιμο ταμείο για χώρες σε κρίση. Προτάσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσουν έντονες συζητήσεις με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δεν θα ήθελε να υπάρξουν αλλαγές ούτε στο πλαφόν του χρέους, ούτε στο δημοσιονομικό έλλειμμα», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.
Η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να παρακάμψει την κορύφωση της ευρωκρίσης με πρωταγωνιστή την Ελλάδα. Στο ερώτημα γιατί ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαφώνησε με την θέση του τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του ΕΜΣ απαντά:
«Ουδέποτε διαφωνήσαμε δια ζώσης», λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ: «Σέβομαι τα επιχειρήματά του. Ήθελε να ασκήσει πιέσεις στις χώρες της ευρωζώνης έτσι ώστε να σέβονται τους κανόνες. Θεώρησα ωστόσο ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό. Ήδη, λόγω της κρίσης, το εισόδημά τους είχε μειωθεί 25%. Στο μεγαλύτερό της μέρος η προσαρμογή αυτή ήταν απαραίτητη για να αμβλυνθούν ανισότητες. Υπήρχαν όμως υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων στην Ελλάδα για ένα επιπλέον 25%, το οποίο θα οδηγούσε σε ακόμα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα. Εκτός αυτού ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της ευρωζώνης».
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.