- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φοβισμένοι πολίτες εν μέσω χιονοθύελλας
Η αποτυχία διαχείρισης των ακραίων φαινομένων δεν δημιουργεί μόνο χάος στους δρόμους, αλλά μας αφήνει και με μια αίσθηση ανυπεράσπιστου
Κακοκαιρία Ελπίδα: Σχόλιο για τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων στους δρόμους και την κακή διαχείριση της κακοκαιρίας
Αυτές τις δύο μέρες στο Facebook κάποιοι παρακολουθούσαμε τις φίλες μας στο κτήμα Αρότρια έξω από τη Χαλκίδα, που ανησυχούσαν για τα ζώα τους που έχουν σε κοντινό κτήμα. Είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες ετοιμασίες για τις μέρες που θα έμεναν αποκλεισμένα, είχαν ωστόσο την αγωνία τους, και την έχουν ακόμα μια που οι δρόμοι είναι κλειστοί από το χιόνι και έχει παγετό. Μία από τις πολλές ιστορίες της κακοκαιρίας «Ελπίς» από την επαρχία. Στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν η αγωνία των εγκλωβισμένων οδηγών σε κάποιους από τους πιο βασικούς δρόμους. Κανείς δεν αποχωρίστηκε μια τέτοια μέρα με τη θέλησή του τη θαλπωρή του σπιτιού του, και γιατί να έχει αλυσίδες για να πάει στην Κηφισίας, ποιος του είπε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στην πόλη χωρίς αλυσίδες προκειμένου να πάει στη δουλειά του; Τι κάνει, λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση, ζητάει άδεια ασθενείας γιατί το βλέπει δύσκολο, ή λέει, θα πάω αφού είναι ανοιχτοί οι δρόμοι; Οι δρόμοι τη Δευτέρα το πρωί είχαν μια αίσθηση κανονικότητας. Μαζί με τους συμπολίτες σου στο κέντρο της πρωτεύουσας νιώθεις μια ασφάλεια παρά τις αντίξοες συνθήκες, δεν είσαι στην ερημιά, κάποια στιγμή μπαίνεις και στον πιο σύγχρονο δρόμο της πόλης, θα πάω από εδώ, σκέφτεσαι, που είναι το πιο σίγουρο.
Τίποτε δεν πήγε καλά, όπως αποδείχθηκε, και δεν είναι μόνο οι ώρες ταλαιπωρίας για τόσους χιλιάδες πολίτες. Είναι κυρίως ότι πλήττεται η θεμελιώδης αίσθηση ασφάλειας που έχουμε στην καθημερινότητά μας, ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στην έννοια της οργανωμένης πολιτείας που είναι εκεί πρωτίστως για να μη μας αφήσει να πάμε στη δουλειά αν υπάρχει κίνδυνος να ταλαιπωρηθούμε ή να κινδυνεύσουμε. Όσοι έμειναν εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό, στη Μεσογείων, την Κηφισίας, την Κατεχάκη εκείνη τη μέρα εν μέσω χιονοθύελλας ένιωσαν ανήμποροι και εγκαταλειμμένοι από το κράτος. Το ίδιο και οι επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Φοβισμένοι πολίτες μέσα σε αυτοκίνητα στους πιο κεντρικούς δρόμους και σε βαγόνια στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας ήταν πρωτοφανής, σίγουρα, όμως από εδώ και πέρα με κρίσεις ακραίων φαινομένων θα πορευόμαστε. Αλίμονο αν δεν έχουμε την προσδοκία, που είναι και απαίτηση, κυβέρνηση και κρατική μηχανή να μας προστατεύουν: να προνοήσουν, να απαγορεύσουν, να συντονίσουν, να συντρέξουν, να δώσουν σαφείς οδηγίες του τι πρέπει να κάνουμε μπροστά στον ενδεχόμενο κίνδυνο.
Τώρα που μιλάμε, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει: να καθαρίσουν κλειστοί από το χιόνι δρόμοι και παγωμένα πεζοδρόμια ώστε αύριο η πόλη να ξαναμπεί σε κυκλοφορία, και κυρίως να αποκατασταθεί το ρεύμα σε ακόμα 3.000 σπίτια (τρίτη μέρα, την Τετάρτη, χωρίς ρεύμα με τέτοια παγωνιά!) από τα 200.000 που ήταν αρχικά. Δεν είναι μόνο τι και ποιοι έφταιξαν, ποιοι θα αναλάβουν τις ευθύνες, ποιος θα παραιτηθεί, ποιοι θα δώσουν χρηματικές αποζημιώσεις. Η αποτυχία διαχείρισης δεν δημιουργεί μόνο χάος στους δρόμους, αλλά μας αφήνει και με μια αίσθηση ανυπεράσπιστου για την επόμενη φυσική καταστροφή που θα χτυπήσει την πόρτα μας. Πλέον καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο ότι το να μη δουλεύει ο κρατικός μηχανισμός μεταφράζεται σε ιστορίες ανθρώπων με ονοματεπώνυμο που ταλαιπωρούνται, που κινδυνεύουν να παγώσουν στην κυριολεξία μέσα στο σπίτι τους ή στο αυτοκίνητό τους, που μένουν χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα, που κοιμούνται στα πατώματα του ξενοδοχείου όπου μεταφέρθηκαν έχοντας εγκαταλείψει τα αυτοκίνητά τους. Είναι η αίσθηση της ανημπόριας και του θυμού που θα εγγραφούν σε όσους τα έζησαν, και η ιδέα του πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι χωρίς μια πολιτεία που να μπορεί να εγγυηθεί ούτε στα βασικά την ασφάλειά μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, ανθρωπισμού και διεθνούς αλληλεγγύης
Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις για τους μουφτήδες της Θράκης
Επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Συμεών είχε ο πρωθυπουργός
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
Στο βήμα της Παναττικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο υπουργός Επικρατείας συγκρίνει την πορεία των δύο οικονομιών από το 2019 έως σήμερα
Παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ, φοροαπαλλαγές, περιορισμοί στα Airbnb και νέα στεγαστικά προγράμματα
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, συνεχή μείωση του χρέους και ανθεκτική ανάπτυξη
O πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική κατά της φοροδιαφυγής
Τα Βριλήσσια επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός όπου πραγματοποίησε ομιλία σε πολίτες, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής
Οι ελλείψεις σε Παθολογικές και Επείγοντα
H απάντηση στην προτροπή της να στηρίξει την ΕΛΑΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με την ομογένεια
Υποχρεωτική η εγγραφή στο νέο ΝΠΔΔ εντός ενός έτους για όσους διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος
Κορυφαίοι αναλυτές και ειδικοί εξετάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις
Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε
Οι νέες ιρανικές επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ πυροδοτούν ράλι στο αργό
Ποια θα λειτουργήσουν κανονικά
Πώς το εξασφαλίζουν οι αγρότες - Η έκπτωση στην αντλία και το QR code
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.