- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Θεοδωρικάκος-ΟΠΠΙ: Πτυχιούχοι που ταλαιπωρήθηκαν από μπαχαλάκηδες
Τι είπε ο υπουργός για την κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια
Τάκης Θεοδωρικάκος: Τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στελεχώνουν πτυχιούχοι που έχουν ζήσει την ταλαιπωρία από μπαχαλάκηδες.
Για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια και στην έναρξη της εκπαίδευσης των ΟΠΠΙ τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να υπάρχει ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, που είναι καθολικό αίτημα της ελληνική κοινωνίας. Αμφιβάλει κανείς ότι η μέση ελληνική οικογένεια κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τα παιδιά της να μπουν στο πανεπιστήμιο. Και γιατί γίνεται όλο; Γιατί το πανεπιστήμιο προσφέρει γνώση για να μπουν με περισσότερα εφόδια τα παιδιά στην αγορά εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα το σύνολο των ελληνικών οικογενειών θέλουν το πανεπιστήμιο να λειτουργεί κανονικά και με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Θεοδωρικάκος: Η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κατάσταση στα πανεπιστήμια: «Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τα θέματα με ψυχραιμία, με ηρεμία και με σχέδιο. Οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το δικό μας χέρι για να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια, για όλους τους φοιτητές, όλους τους καθηγητές, για τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, για τις πρυτανικές αρχές. Η Ελληνική Αστυνομία έχει τη δυνατότητα πλέον να παρεμβαίνει όταν οι Πρυτανικές Αρχές, καταγγέλλουν παράνομες πράξεις.
»Επί των ημερών μου, τους τελευταίους δυόμιση μήνες, η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της νομιμότητας έχει μπει 5 φορές, σε Πανεπιστημιακούς χώρους για να γκρεμίσει παράγκες. Γκρέμισε παράγκα στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου και στη συνέχεια τρεις φορές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε μια ψευτοκατάληψη επί 34 χρόνια που δημιουργούσε πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου».
Ξεκινούν εκπαίδευση οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση και τηρείται το χρονοδιάγραμμα:
«Ο νόμος προβλέπει ότι σε κάθε Πανεπιστήμιο, οι πρυτανικές αρχές πρέπει να καταθέσουν σχέδιο ασφαλείας που πρέπει να περιλαμβάνει την ελεγχόμενη είσοδο στο Πανεπιστήμιο, κάμερες για να μπορείς να έχεις εικόνα αυτής της εισόδου και τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» και πρόσθεσε:
«Τη Δευτέρα ξεκινάει η τετράμηνη εκπαίδευση των ομάδων αυτών στην Κομοτηνή. Δεν είναι δυνατόν να στείλουμε Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση. Μετά αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι 303 αγόρια και 97 κορίτσια και είναι στο σύνολό τους πτυχιούχοι πανεπιστημίων θα αναλάβουν τον τομέα ασφάλειας. Είναι η γενιά ανθρώπων που έχουν ζήσει την ταλαιπωρία στο πανεπιστήμιο από μπαχαλάκηδες».
Ερωτηθείς για την κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Η εικόνα που μας έχει δώσει ο πρύτανης, είναι ότι η κατάληψη είναι αποτέλεσμα απόφασης του φοιτητικού συλλόγου. Εμείς, όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να υποτιμήσουμε και να μην σεβαστούμε τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων. Είναι φοιτητές, έχουν τις διαδικασίες τους και αυτές είναι σεβαστές.
»Δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας ούτε να τις κρίνει, ούτε να τις αξιολογήσει. Δουλειά του Υπουργείου και της Αστυνομίας μας είναι η ασφάλεια του πολίτη. Γι’ αυτό σας λέω ξεκάθαρα ότι δεν θα παρανομήσουμε εμείς ποτέ. Εμείς θα εφαρμόζουμε τους νόμους για την ασφάλεια των παιδιών μας και των καθηγητών στο πανεπιστήμιο».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.