- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ξαφνική κατάρρευση των τιμών του ρεύματος στην χονδρική
Σε μονοψήφια επέστρεψαν πολλές χώρες – Στα 117 ευρώ/MWh η Ελλάδα
Ξαφνική κατάρρευση των τιμών του ρεύματος στην χονδρική - Σε μονοψήφια επέστρεψαν πολλές χώρες - Στα 117 ευρώ/MWh η Ελλάδα.
Εντυπωσιακή πτώση καταγράφουν οι τιμές στην αγορά χονδρικής του ρεύματος την τελευταία ημέρα του έτους. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι υδροηλεκτρικά και αιολικά απέκτησαν τον έλεγχο πανευρωπαικά από πλευράς παραγωγής, αποσυνδέοντας πρόσκαιρα από τις μειούμενες, αλλά σταθερά σε υψηλά επίπεδα τιμές του φυσικού αερίου.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Βέλγιο, οι τιμές έχουν πέσει κάτω από τα 10 ευρώ/KWh ενώ πριν από λίγες μέρες ξεπερνούσαν τα 245 ευρώ.
Σημαντική αν και μικρότερη ποσοστιαία είναι η αποκλιμάκωση των τιμών και στην Ελλάδα, όπου η τιμή για τις 31 Δεκεμβρίου έχει υποχωρήσει στα 117 ευρώ/KWh από 235 ευρώ που ήταν την εβδομάδα των Χριστουγέννων.
Όπως αναφέρει στα δεδομένα του ο ΑΔΜΗΕ, στο σύστημα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταικά) συμμετείχαν με 39%. Τα υδροηλεκτρικά με 25%, περιορίζοντας την συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 31% και του λιγνίτη στο 5%.
Η τόσο μεγάλη μείωση των τιμών στην Ευρώπη εξηγείται από την μεγάλη παραγωγή των αιολικών στη Γερμανία και άλλες κεντρικοευρωπαϊκές χώρες και στο αντίστοιχα πολύ μεγάλο μερίδιο των πυρηνικών στο ενεργειακό μείγμα σε χώρες όπως η Γαλλία. Το Βέλγιο που προαναφέρθηκε, κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή ευρωπαϊκά γιατί ευνοήθηκε τόσο από τα πυρηνικά της εργοστάσια όσο και την παραγωγή των αιολικών της πάρκων.
Ως προς τα Βαλκάνια τώρα, έντονη ήταν η συμβολή που είχαν τα υδροηλεκτρικά, καθώς και η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εορταστικής περιόδου.
Δείτε τον χάρτη με τις μειώσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.