Πολιτικη & Οικονομια

Τράπεζα της Ελλάδος: Άνω του 8% η ανάπτυξη φέτος

Πανδημία, πληθωρισμός οι αβεβαιότητες του 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΤτΕ: Ταμειακό έλλειμμα 12,9 δισ. ευρώ στο 11μηνο
Τράπεζα της Ελλάδος © ΕPA Pool

Άνω του 8% τοποθετεί η Τράπεζα της Ελλάδος τον στόχο για τη φετινή ανάπτυξη, προβλέποντας επίσης ότι το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα καθοριστεί στο 5%.

Με ρυθμούς άνω του 8% υπολογίζει η ΤτΕ ότι «έτρεξε» η ελληνική οικονομία φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 7,2%. Το 2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,0% και το 2023 μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 3,9%, 

Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, την οποία κατέθεσε προς τη Βουλή των Ελλήνων την Τετάρτη ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας «η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε με υψηλούς ρυθμούς στη διάρκεια του 2021, μετά τη σημαντική ύφεση που καταγράφηκε το 2020, λόγω της πανδημίας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπισή της. Με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε σημαντικά το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2021, ενώ για το σύνολο του έτους ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι πολύ ισχυρός, υπερβαίνοντας το 8%. Για το 2022 προβλέπεται να είναι 5%».

Βασική προϋπόθεση του σεναρίου είναι ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά από το διεθνή τουρισμό, την ανάκαμψη της ευρωζώνης και την επιτάχυνση των επενδύσεων. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι επιμένουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι με σημαντικότερους αυτούς της πανδημίας και του πληθωρισμού. 

Για την κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς κινδύνους της οικονομίας, καθώς υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις πληθωριστικές πιέσεις στις πρώτες ύλες, στο κόστος μεταφορών και στην ενέργεια.  

Το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού, με τη θετική συμβολή όλων των συνιστωσών του. Ωστόσο, για το 2023 αναμένεται αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Για το τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ σημειώνει ότι στο 9μηνο του 2021 είχαμε υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το εννεάμηνο του 2021 λόγω της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής». Επιμένει ωστόσο στην πάγια θέση της ότι αυτό δεν αρκεί.

Η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε σημαντικά το 2021, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την κάλυψη μέρους της ζήτησης που είχε συσσωρευθεί λόγω της αναβολής δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σημειώνει η ΤτΕ στην ενδιάμεση έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα έτη, με ηπιότερους όμως ρυθμούς, παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης, ενώ και η αποκλιμάκωση του ποσοστού αποταμίευσης από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναμένεται να συμβάλει προς την ίδια κατεύθυνση.

Παρά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η πιστοληπτική αξιολόγησή της υπολείπεται της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό δημιουργεί μία σειρά από προβλήματα, κυρίως όμως στερεί την ελληνική οικονομία από πολύτιμους επενδυτικούς πόρους που θα μπορούσαν να εισρεύσουν από το εξωτερικό σε πολλούς κλάδους και τομείς, είτε ως δανειακά κεφάλαια χαμηλού κόστους είτε ως συμμετοχή στο κεφάλαιο επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, η κεντρική τράπεζα χαρακτηρίζει αναγκαία τη μετατροπή του σημερινού πρωτογενούς ελλείμματος σε πρωτογενές πλεόνασμα, δεδομένου και του γεγονότος ότι η τρέχουσα συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων ενδέχεται να αντιστραφεί, αν παραμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ