- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
H τρικυμία στο tweet του Χρήστου Σπίρτζη
Προσπαθείς να κατανοήσεις ποιο είναι το σκεπτικό και το πολιτικό μήνυμα που κρύβει μέχρι που κατανοείς ότι δεν κρύβει κάτι: Είναι ολοφάνερο.
Ο Κώστας Κυριακόπουλος γράφει για το tweet του Χρήστου Σπίρτζη με το οποίο «κατηγορεί» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη γυναικοκτονία στη Ρόδο
Σπαταλάς αρκετή ώρα μπροστά στο laptop προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσεις το πολιτικό σχόλιο του πρώην υπουργού κ. Χρ. Σπίρτζη με το επίμαχο tweet για τη νέα δολοφονία της 31 ετών γυναίκας από τον 40άχρονο στη Ρόδο. Προσπαθείς να κατανοήσεις ποιο είναι το σκεπτικό και το πολιτικό μήνυμα που κρύβει μέχρι που κατανοείς ότι δεν κρύβει κάτι: Είναι ολοφάνερο.
Ο συντάκτης του tweet έχει σημαντικό πρόβλημα στην ικανότητα αντίληψης για το πώς λειτουργεί η κοινωνία. Η επίκτητη αυτή ικανότητα είναι σπουδαίο και κρίσιμο στοιχείο για το κατά πόσο κάποιος μπορεί να σταθεί όρθιος σε όποια θεσμική κατάσταση και αν τον φέρει η ζωή, είτε τη διεκδικήσει είτε βρεθεί σε αυτήν από καθαρή τύχη.
Μέχρι εδώ, νομίζω, είναι απλά τα πράγματα. Εν ολίγοις, αν αντιλαμβάνεσαι, έχει καλώς και ορθώς διεκδικείς θεσμικό ρόλο. Αν όχι, πάλι έχει καλώς αλλά είναι δικό σου πρόβλημα αλλά δεν έχεις δικαίωμα να διεκδικείς ρυθμιστικό ρόλο στις ζωές των άλλων μέσω της πολιτικής. Το μεγάλο πρόβλημα και, φυσικά, δείγμα συναισθηματικής, νοητικής και πολιτικής ωριμότητας είναι αν εσύ ο ίδιος είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι τι μπορείς να αντιληφθείς και τι όχι.
Το tweet του πρώην υπουργού με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία στη Ρόδο είναι αφορμή για τον παραπάνω συλλογισμό αν, βεβαίως, μπορέσει κάποιος να παρακάμψει τον κυνισμό και τον πολιτικό αμοραλισμό που κρύβεται πίσω από την εκμετάλλευση της δολοφονίας ενός ανθρώπου και τις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν πίσω από κάθε δολοφονία. Η τρικυμιώδης ανάρτηση του κ. Σπίρτζη προκαλεί για μία γρήγορη κειμενική ανάλυση: ο συλλογισμός καταλήγει: «Πόσες ακόμη πρέπει να θυσιαστούν για να αντιληφθούν ότι η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να αλλάξει;».
- «Μια ακόμα γυναίκα σκοτώθηκε»: Ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης πολιτικής προστασίας, διεκδικητής δηλαδή της θέσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε πιθανή κυβέρνηση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του ρήματος «σκοτώνομαι» και «δολοφονούμαι».
- «Μια ακόμη γυναίκα σκοτώθηκε … αφήνοντας την ανασφάλεια να περιδιαβαίνει τις ψυχές των συμπολιτών μας, σε όλη τη χώρα». Μνημειώδης η ασυνταξία του κειμένου -η γυναίκα που σκοτώθηκε άφησε την ανασφάλεια να περιδιαβαίνει. Στοιχειώδες είναι να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ των ιδιαιτεροτήτων κάθε εγκληματικής ενέργειας και των ευρύτερων κοινωνικών συνθηκών, εκτός και αν είναι προφανές ότι πρόκειται για δράση του οργανωμένου εγκλήματος με εμφανή οικονομικά κίνητρα ή για έγκλημα με πολιτικά, ιδεολογικά, θρησκευτικά, φυλετικά κίνητρα, έγκλημα μίσους και άλλα.
- «Πόσες ακόμη πρέπει να θυσιαστούν». Θυσία πού; Σε ποιον βωμό; Με αυτόν τον ισχυρισμό προεξοφλεί ότι ο χαμός της δυστυχούς γυναίκας έγινε με σκοπό να εξυπηρετήσει με τη μεταφυσική ερμηνεία της «θυσίας» κάποιον «ανώτερο» σκοπό.
- «Για να αντιληφθούν ότι η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να αλλάξει;». Και αυτός κατά τον κ. Σπίρτζη είναι ο ανώτερος σκοπός που εξυπηρετεί η «θυσία». Εδώ κορυφώνεται ο συλλογισμός του tweet.
Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες άλλοι λόγοι για να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Κανείς, όμως, δεν αποτελείται από τα κίνητρα της δολοφονίας της 31 ετών γυναίκας στη Ρόδο από τον εμφανώς διαταραγμένο με την παθολογική ζήλια, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πρώην σύντροφό της. Μια ακόμα ανθρώπινη τραγωδία που εργαλειοποιείται τόσο ανοίκεια. Μια ακόμα ανάρτηση που -αν δεν πρόκειται- για «ατύχημα»- είναι δηλωτική του τι θα ακολουθήσει…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.