Πολιτικη & Οικονομια

Βραβεία στις καλύτερες ελληνικές Startups για το 2021

H Envolve Entrepreneurship Greece βραβεύει καινοτόμες επιχειρήσεις που προσφέρουν σε όλους μας έξυπνες λύσεις για το μέλλον

32014-72458.jpg
A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θηλυκό επιχειρείν πίσω από το Momcycle, μια πλατφόρμα πώλησης παιδικών ειδών από γονείς σε γονείς.
Θηλυκό επιχειρείν πίσω από το Momcycle, μια πλατφόρμα πώλησης παιδικών ειδών από γονείς σε γονείς.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν στην 8η απονομή του Envolve Award Greece

Γράφει η Μελίνα Σιδηροπούλου

Εν μέσω καύσωνα και μέτρων υγειονομικής προστασίας πραγματοποιήθηκε η 8η απονομή του Envolve Award Greece, διαγωνισμού που επιβραβεύει νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Με δύο οθόνες στον φιλόξενο κήπο της ATRAKTOS να μεταδίδουν ζωντανά την τελετή απονομής από το αμφιθέατρο οι ελάχιστοι καλεσμένοι της βραδιάς απολάμβαναν δροσιστικά ποτά και ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εξαιρετικές ιδέες των φετινών φιναλίστ. Δέκα Startup επιχειρήσεων που έφτασαν στον τελικό (άθλος καθώς οι αιτήσεις κυμαίνονται στις 700- 1000 ετησίως), χάρη σε ευφυείς λύσεις με τις οποίες απαντούν σε σύγχρονες κοινωνικό-οικονομικές ανάγκες.

Οι ιδρυτές της startup Obko
Obko, όπως λέμε προσωπικός σύμβουλος οικονομικών. Το app που όλοι χρειαζόμαστε.

Μεγάλοι νικητές της βραδιάς; Οι εταιρίες Carge, Momcycle και obko! Η Carge προετοιμάζεται εντατικά να υποδεχθεί την εποχή της ηλεκτρικής αυτοκίνησης. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία μέσω του app της Carge να εντοπίζουν χιλιάδες σταθμούς φόρτισης στη Ν. Α Ευρώπη, να κλείνουν ραντεβού και τελικά να φορτίζουν τα οχήματά τους. Η Momcycle είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη σε μεταχειρισμένα (pre-owned) παιδικά είδη. Έτσι, γονείς που δεν θα χρειάζονται πλέον κάποια παιδικά είδη (όπως π.χ ένα παιδικό καρότσι) θα μπορούν να τα μεταπωλούν και οι αγοραστές θα βρίσκουν προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές, ενώ παράλληλα όλοι θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αυξάνοντας τον κύκλο ζωής των προϊόντων. Τέλος, η obko (μια ακόμα εφαρμογή που χρειαζόμαστε οι περισσότεροι…), είναι ένας «ευφυής σύμβουλος οικονομικών» που θα βοηθά τον χρήστη στη διαχείριση των εσόδων και εξόδων του πραγματοποιώντας παράλληλα καθημερινές τραπεζικές του εργασίες.

Οι εκπρόσωποι του Carge
Οι εκπρόσωποι του Carge. Το app που θα μας βοηθά να κλείνουμε ραντεβού ανά την Ευρώπη για να φορτίζουμε το… αυτοκίνητό μας!

Τι σημαίνει όμως πρακτικά η βράβευση των επιχειρήσεων με το Envolve Award Greece; Οι βραβευθέντες αφενός υποστηρίζονται οικονομικά στα πρώτα τους βήματα, αφετέρου κερδίζουν πολύτιμη υποστήριξη σε κάθε σχεδόν τομέα της επιχείρησης (νομικές συμβουλές, επικοινωνία, συμβουλές HR και IT, συμβουλές για επιχειρηματικές συναντήσεις) και βέβαια συμμετοχή σε ένα εκτενές επιχειρηματικό δίκτυο. Η Envolve στοχεύει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας όπου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να ευημερήσουν και να αναπτυχθούν και στην ανάπτυξη «επιχειρηματικών οικοσυστημάτων», όπως μας εξηγεί, ο Αλέξανδρος Νούσιας, Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Envolve Entrepreneurship.

Η αποτυχία ως προϋπόθεση της επιτυχίας.

Ανάμεσα στους ομιλητές της βραδιάς ήταν και η Μυλαίδη Στούμπου, Regional Director της Μicrosoft. «Οι επιχειρηματίες που ξεκινούν να  υλοποιήσουν τώρα το όραμά τους αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Από τη μια οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον, από την άλλη οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, αναδιαμορφώνουν ολόκληρους κλάδους της αγοράς με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τη στόχευση και το στρατηγικό σχεδιασμό των νεοφυών επιχειρήσεων» εξηγεί η ίδια και συνεχίζει: «η λύση απέναντι σε αυτήν την αβεβαιότητα βρίσκεται καταρχήν στην αποδοχή ότι στο ταξίδι της επιχειρηματικότητας πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβιώσουν με το άγνωστο, να προσαρμόζονται στις διαρκείς αλλαγές, να είναι ανοικτοί να δοκιμάσουν νέες λύσεις, να συμφιλιωθούν με την πιθανή αποτυχία, να μάθουν από αυτή, να βελτιωθούν. Κυρίως όμως να προχωρούν συνεχώς μπροστά».

Ο Jimmy Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Envolve Entrepreneurship και κεντρικός παρουσιαστής της βραδιάς απονομής συνομιλεί με τη Μυλαίδη Στούμπου, Regional Manager της Microsoft
Ο Jimmy Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Envolve Entrepreneurship και κεντρικός παρουσιαστής της βραδιάς απονομής συνομιλεί με τη Μυλαίδη Στούμπου, Regional Manager της Microsoft

Tι στάθηκε αρωγός στη δική της πορεία; «Αυτό που με βοήθησε προσωπικά να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες και να αποκτήσω ανθεκτικότητα – το λεγόμενο resilience – είναι η θεώρηση ότι οι δυσκολίες και οι αποτυχίες όσο επώδυνες κι αν είναι, άλλο τόσο αποτελούν έναυσμα για διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Για παράδειγμα: Μία δυσκολία, π.χ. η κρίση της πανδημίας, δεν είναι προσωπική – όλοι κατά καιρούς αντιμετωπίζουν αντιξοότητες και κρίσεις. Μία λάθος απόφαση ή ενέργεια δεν είναι γενική – δεν σημαίνει δηλαδή ότι όλη μου η δράση είναι λανθασμένη ή αποτυχημένη. Η αποτυχία δεν είναι μόνιμη – αλλά αντίθετα είναι μία συνθήκη την οποία μπορώ να αντιμετωπίσω με βελτιωμένη προσέγγιση μαθαίνοντας από τα λάθη μου.

Στόχος λοιπόν είναι να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες ως πρόκληση, ως ευκαιρία για μάθηση, ως έναυσμα για το επόμενο βήμα. Έτσι, γινόμαστε πιο ευέλικτοι και πιο ικανοί να τις αντιμετωπίσουμε, να προχωρήσουμε, να αναπτυχθούμε» σημειώνει η κα Στούμπου.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο Jimmy Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Envolve
Entrepreneurship με επαγγελματική εμπειρία σε Ελλάδα και ΗΠΑ. «Σε ποιους τομείς θα έπρεπε να στραφεί άραγε το ελληνικό επιχειρείν ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ύφεσης;», τον ρωτήσαμε «Θα έλεγα σε υπηρεσίες και προϊόντα στον τομέα της Υγείας, σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ασφαλώς στον τουρισμό, σε εναλλακτικές προτάσεις πρωτογενούς παραγωγής και πολλούς άλλους τομείς- η λίστα μπορεί να γίνει μακροσκελέστατη. Η «έξυπνη» λύση προβλημάτων, η συμμετοχική εμπορική κουλτούρα και η έμφαση στις κοινωνικές αξίες θα πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες στην Ελλάδα, πεδία στα οποία μπορούμε να καινοτομήσουμε. Και βέβαια δεν θα απέκλεια κανέναν κλάδο και βιομηχανία, αφού έχουμε δει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να καινοτομούν σε τόσο πολλούς τομείς και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα».

Οι φετινοί φιναλίστ ήταν επίσης οι: 12 Gods, Valuelenz, InteliggP.C, Hotel lisense, Project Parenting, Tourmie, bindbops- εκ των οποίων οι τρεις τελευταίοι κέρδισαν τα #GetEnvolvedAward (βραβεία του κοινού).

Περισσότερες πληροφορίες: https://greece.envolveglobal.org/el/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ