Πολιτικη & Οικονομια

Νέο 5ετές ομόλογο: Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ οι προσφορές

Με επιτόκιο κοντά στο 0.2%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έξοδος στις αγορές με δεκαετές ομόλογο
Έξοδος στις αγορές με δεκαετές ομόλογο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον για το 5ετές ομόλογο- Η Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα την 3η έξοδο στις αγορές μέσα στο 2021

Προσφορές ύψους τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από τους επενδυτές έχει προσελκύσει νέο 5ετές ομολόγο, με το οποίο η Ελλάδα πραγματοποιεί την τρίτη έξοδό της στις αγορές για το 2021.

Tο επιτόκιο σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές των αναδόχων, έχει περιοριστεί στις 47 μονάδες βάσης επί των mid swaps, δηλαδή κοντά στο 0,2%. 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η απόδοση του 5ετους ομολόγου στις αγορές κυμαίνεται κοντά στο 0,15%, ενώ την τελευταία φορά που είχαμε εκδώσει 5ετές ομόλογο (Φεβρουάριος 2019) είχαμε αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,45%.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale. Είναι η τρίτη έκδοση κρατικού ομολόγου φέτος. Είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες εκδόσεις 0ετούς (3,5 δισ. με επιτόκιο 0,807%) και 30ετούς(2,5 δισ. με επιτόκιο 1,956%) ομολόγου.

O ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευθεί τόσο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού στις αγορές σε χαμηλά επίπεδα (χάρη εν πολλοίς στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ) όσο και την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο S&P και τις ψήφους εμπιστοσύνης που έδωσαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας άλλοι οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι το τελευταίο διάστημα. Με το άνοιγμα της οικονομίας να συνεχίζεται, οι θετικές αυτές επισημάνσεις, αλλά και η ισχυρή ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου στις αγορές, έρχονται να λειτουργήσουν ως τονωτική ένεση.  

Υπενθυμίζεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από το 2010. Στα τέλη του 2019 και τις αρχές του 2020 είχαν γεννηθεί ισχυρές προσδοκίες για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, χάρη στους προβλεπόμενους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, την καλή πορεία των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Και κάπου εκεί χτύπησε την πόρτα μας η πανδημία και η νέα βαθιά ύφεση. Τώρα οι ελπίδες στρέφονται στην μερική ανάκαμψη του τουρισμού φέτος και κυρίως στην αισθητή επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2022. Υπό το πρίσμα αυτό αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα πετύχει να «πιάσει» στην επενδυτική βαθμίδα (που είναι καθοριστικής σημασίας για το κόστος δανεισμού) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ